Promotiedivisie - Nationaal Vrouwen Team - Gijs Groningen 2 5-9 (2015-02-01)

Het Nationale Vrouwen Team moest het stellen zonder doelvrouw Claudia van Leeuwen, die vakantie viert. Naast Bianka Bos was doelvrouw Lisa Daams van Kemphanen Eindhoven opgeroepen. In de verdediging ontbrak Charlotte Kooijman. Daarentegen kon coach Joep Franke rekenen op versterking uit het Groningse (!) in de persoon van José Schipper. Team manager en voor deze wedstrijd ook coach Frits Kunst van GIJS 2 vertelde: "Ja, vorige week hadden we twee eersteteam spelers erbij tegen Utrecht. Zij hoefden niet te spelen met GIJS 1 vanwege de afgelasting van hun wedstrijd tegen Den Haag. Zij wilden zo graag spelen en Utrecht verslaan, maar dat is helaas niet gelukt. Maar vanavond zijn die twee, verdediger Mike Groenhof en aanvaller Sebastiaan Snijder, er natuurlijk niet bij. Wel hebben we Danté Latumakulita, onze #30, bij ons. Een naam waarover alle speakers struikelen bij het uitspreken. En als hij samen met zijn broer Noah in de U17 speelt is het helemaal feest voor de speakers!" Overigens had Amos de Vries van GIJS 2 problemen met zijn schaatsen maat 43. Een moeilijke maat volgens Frist Kunst. Maar na een bezoekje aan de schaatswinkel van de Eindhovense ijsbaan kwam Amos breedlachend de arena weer binnen stappen. Alles was kennelijk gerepareerd. Stefan Vespa is de startende doelman van de bezoekers. Bij het Nationale Team start Bianka Bos.

De eerste aanval zetten de dames op. Julie Zwarthoed nam het voortouw. Maar meteen daarop komt GIJS sterk opzetten Ronny Weima passt op Linze van der Meer, die net naast schiet. Een schot van Mike Hoonebeeke pakt Bianka klemvast. Op een schot van Tim Bartels voorkomt Bianka met een leg save de 1-0. Dan de eerste echt gevaarlijke anaval van de dames. Mandy Flink passt terug op de achter haar schaatsende Anne van de Zande. Haar harde schot gaat net over. Aangespeeld door Ronny Weima schaatst Joop Uchtman van de hoek van de baan naar de slot en frommelt de puck in de korte hoek, 1-0 na 3.28. Op de powerplay krijgen de vrouwen wat meer kansen. Maar Julie Zwarthoed en Jessie Tegelaar lukt het niet de puck voorbij Stefan Vespa te werken. Verdedigster Hilde Huisman soleert door de GIJS defensie, maar de reus Ronald Bockhoudt (minstens 2 meter en minstens 110 kilo) duwt Hilde (1,73 meter en 57 kilo) opzij. En Ronald mag in de strafbank naast zijn collega Linze van der Meer (roughing) plaats nemen. Een slapshot van Mieneke de Jong. Stefan Vespa dirigeert de puck met zijn stick naar de hoek van de baan. Maar GIJS is niet geheel ongevaarlijk, zoals Romeo Stroosma bewijst als GIJS weer met vier veldspelers mag opereren. Hij dwingt Bianka tot een glove save en daarna een stick save. Meteen neemt verdedigster en aanvoerster Myrthe Martens de puck over en gaat op de solo toer. Zij schaatst voor het doel langs en vuurt een backhander af. Maar Vespa staat in de weg. De kleine maar watervlugge Nicky Tjin A Ton dwingt, met een fraai schot, diezelfde Vespa tot een miraculeuze stick save. Op de tegenaanval doet Bos hetzelfde op een backhand schot van Linze van der Meer. Dan een heel lepe pass van Savine Wielenga diagonaal op Julie Zwarthoed. Met haar inzet geeft zij Vespa geen schijn van kans, 1-1 na 17.33. De vreugde duurt echter niet lang. Vrijwel ongehinderd kan Ronald Bockhoudt de slot in schaatsen en een gericht polsschot op de rechterbovenhoek afvuren. En het is 1-2 na 18.04. Vlak voor het verstrijken van de periode hebben Savine en Julie één GIJS-verdediger tegenover zich. Savine voert op links de puck, speelt af naar Julie. Zwarthoed legt de puck terug op de stick van Wielenga en Savine schuift hem in de lege kant van het doel voor de 2-2 gelijkmaker (19.56). Zo moet het in april bij de WK in China!

In het tweede deel betrapt scheidsrechter Dzmitry Spirydzionak Julie Zwarthoed al na 18 seconden op slashing. Linze van der Meer schiet op doel. Bianka Bos moet een rebound toestaan. Iets opzij van het doel staat Roman Hup, die de 2-3 binnentikt na 20.30. Ruim twee minuten later lukt Danté Latumakulita de 2-4 (22.39). Een moioi schot van Julie Zwarthoed is het prooi van Vespa. Dan volgt een tweede straf tegen de dames. Mieneke de Jong moet twee minuten toekijken wegens hooking. Een wrap-around van Romeo Stroosma mislukt. De troepen rond verdedigster Britt Wortel houden fier stand. Maar net nadat de teams weer van gelijke sterkte zijn is er een drie tegen twee aanval van de Gijssies. Maar de puckvoerende Jasper Huizenga betrekt zijn twee ploegegenoten niet in het spel. Hij schiet zelf. En via de stick en de binnenkant van de legguard van de keepster verdwijnt de puck in het doel, 2-5 (26.19). Als aanvoerder Hugo Luikens Savine Wielenga te innig vasthoudt en Savine daar nogal heftig op reageert, mogen beide spelers naar de strafbank. Met vier tegen vier staan de ploegen nu tegenover elkaar. Op 30.23 komt Lisa Daams in het doel te staan. José Schipper dwingt met haar schot Stefan tot een rebound, maar Glynis Barton is net te ver naast het doel om de kans te kunnen verzilveren. Tim Bartels scoort wel, 2-6 na 33.05. Een tripping achter het doel van GIJS levert Julie Zwarthoed een retourtje strafbank op. Geen overtuigend powerplay van GIJS, maar wel een schot van Jessy Tegelaar op doel. Dan neemt Jet Milders het heft in handen zij laat de GIJS-verdeigers staan en vuurt een polsschot af, dat in de verre (linker) bovenhoek verdwijnt. 3-6 na 38.22.

In de derde periode schiet Savine Wielenga net naast op pass van Mieneke de Jong. Maar meteen daarna schiet Romeo Stroosma perfect linksboven in. 3-7 na 40.26. Lisa Daams pakt dan zelfbewust het volgende schot van Linze van der Meer. Dan gaan de dames voor. Eerst ziet Jessy Tegelaar haar tip-in op een pass van Glynis Barton nog door de keeper gekeerd. Maar dan speelt Britt Wortel Mandy Flink aan. Mandy omspeelt gewiekst de keeper en scoort 4-7 (41.29). Het antoowrd van GIJS blijft niet lang uit. Op een break jaagt Guy Kunst de puck hoog rechts tegen de touwen, 4-8 (43.37). Ronald Bockhoudt wordt naar de strafbank gedirigeert. Maar als Savine Wielenga een solerende Hugo Luikens tript zijn de partijen weer van gelijke sterkte. Dan is er veel ruimte op het ijs. Die benut Tim Bartels ten volle. In de slot draait hij van een dame weg en scoort 4-9 (46.56). De dames starten dan een mini-offensief. Nicky Tjin A Ton en Jet Milders komen niet voorbij Vespa met hun schoten. Maar dan geeft Julie Zwarthoed vanuit de hoek van de ijsbaan voor in de slot op José Schipper. Perfect op de stick gespeeld kaatst zij de puck in het doel, 5-9 na (50.49). Daarna blijven de dames het Groningse doel belagen. Maar daar komt op 53.54 abrupt een einde aan. Mieneke de Jong moet brommen wegens roughing. Mede door de bergen werk die Nicky Tjin A Ton verzet is er egen sprake van een dwingend powerplay van GIJS. Later krijgt Mike Hoonebeeke een hooking straf opgelegd. Waarschijnlijk heeft hij als reactie daarop onwelvoegelijk taal gebruikt tegen scheidsrechter Dzmitry Spirydzionak. Want hij kreeg een abuse-of-officials straf en kon meteen de kleedkamer opzoeken. Hetgeen hij met veel misbaar deed (o.a. keihard met de stick tegen de boarding slaan). Ondertussen voorziet assistent-coach Nancy van der Linden Anne van der Zanden in de spelersbank uitgebreid van advies. Lisa Daams moest daarna nog een puck afvangen die koerste op de rechterbovenhoek. Zonder succes schoot Julie Zwarthoed nog vanaf de blauwe lijn. En tot slot was er een stick save van Lisa Daams op een slapshot van de blauwe lijn van Hugo Luikens. En de wedstrijd was voorbij. de handen werden geschud en het Nationale Team bedankte de supporters.

Speltechnisch, tactisch en qua stickhandling waren de dames superieur, zoals ook een toevallige Engelssprekende bezoeker in verbazing constateerde. Maar ja, kracht en snelheid zijn ook fenomenen die meespelen. Kortom een boeiend schouwspel dat zeker meer bezoekers verdiende dan de 36 die op het duel waren afgekomen.

Terug