HIJS pakt titel in uitpuilende Uithof

Eerste Divisie - Finale Play-Offs wedstrijd 2; HIJS HOKIJ Den Haag - Nijmegen Devils 4-3 (2015-03-20)

Kosten nog moeite waren gespaard om een volle Uithof te realiseren voor de tweede en beslissende wedstrijd in de best-of-two serie om het kampioenschap van Nederland in de Eerste Divisie. Ikzelf had via mijn werkgever een kaartje gekregen middels de personeelsvereniging van het bedrijf Flora Holland. De hal was echt bomvol. In de veertig jaar dat ik op de Uithof kom heb ik nog nooit zo'n grote toeloop meegemaakt. Stoelen waren bezet en bezoekers stonden aan de boarding, achter de tribunes en op het balkon van het cafetaria. Volgens opgave 3013 toeschouwers. De coaches Ronnie Plamont en Janusz Janikowski kozen beiden voor de doelman die ook in de eerste wedstrijd de puckenpakker was, respectievelijk Tomislav Hrelja en Clint Soer. En de feestvreugde werd letterlijk en figuurlijk verheugd door een CaraÔbische drumband. Nijmegen stapt als eerste op het ijs. Zij schaatsen meteen op het uitvak af en begroeten de meegereisde supporters. Dan is de wedstrijd klaar om te starten. De scheidsrechters zijn klaar en de startende lijnen staan op het ijs. Maar opeens stapt een zanger het ijs op. En uit de microfoon schalt: "O, o, Den Haag". En tegen mijn verwachting in volgt het volledige lied. De spelers duurt het ook allemaal te lang en zij komen allemaal weer het ijs op. Maar dan is het lied voorbij en kan scheidsrechter Jeroen Hesselberth eindelijk de openingsface off voltrekken.

Een eerste schot van HIJS gaat naast. Na een scrimmage achter het doel krijgt de naast het doel geposteerde Alan van Bentem de puck. Alan prikt de puck prompt in de korte hoek. 1-0 na 27 seconden. De hal staat op zijn kop. Meteen daarop een icing van Devil Mike Vedder. En na een gevaarlijk schot van Jasper Kick klinkt uit honderden kelen: "Oei". Marco Bommezijn mag tweemaal op doel vuren. Maar hij komt niet verder dan het Nijmeegse zijnet. En dan ook het eerste schot op doel van Nijmegen vanb Jake Hendriks. En de eerste redding van Clint Soer. Meteen daarna een echt gevaarlijke aanval van de gastploeg. Harrie Verdonschot bedient Rene Vugts, maar Rene weet de puck niet langs Soer te schieten. Op 6.16 de eerste straf van de wedstrijd tegen Nijmegen aanvaller Tom Kokke (interference). Willem Gloudemans en Wesley Hendriks vormen het backpaar bij dit ondertal. Ben Rurup deflecteert een schot van Slawomir Bodnar net naast. En Joey Verreijen schiet tegen de borst van Tomislav Hrelja. En Nijmegen is net weer compleet als doelman Tomislav Hrelja manitas Demelinne van achteren cross checked. En Tom Kokke zit de straf voor hem uit, terwijl het net daarvoor de strafbank had verlaten. Bij de vorige uitsluiting kon je nog spreken van een powerplay van HIJS. Maar het krachtspel is ditmaal ver te zoeken. Wel dwingt Stace van Bentem Hrelja tot een reddding en staat de blocker van de doelman het schot van Andri Salomonson in de weg. Maar daar blijft het dan ook bij. Nijmegen is weer compleet. Maar dan loert Jasper Kick met de puck achter het doel op een afspeelmogelijkheid in de slot.Marco Bommezijn schaatst in, ontvangt de puck en scoort. 2-0 na 11.20. Dan de eerste straf tegen HIJS. Johan Rurup moet boeten voor interference. En de Hagenaars krijgen drie Hendriksen tegenover zich: Jesse, Jake en Wesley Hendriks. Willem Gloudemans schiet vanaf de blauwe lijn aanvankelijk de puck langs de verkeerde kant van de paal. Maar met nog slechts enkele seconden powerplay resterend, lukt Gloudemans uiteindelijk wel de "aansluitingstreffer". 2-1 op 15.08. De (nog steeds) razendsnelle Eric Hoogvliets is echter niet snel genoeg om Marco Bommezijn af te stoppen. Uiteraard bestraft Hesselberth de hooking. Manitas Demelinnen schiet net naast en ziet later zijn volgende schot gesmoord door de Nijmeegse doelwachter.

In het tweede deel zijn bij de face off Johnny Ebregt en Slawomir Bodnar de verdedigers voor HIJS. Maar ook zij kunnen Rene Vugts niet van schieten afhouden. Clint Soer echter, kan hem wel van scoren afhouden. Dan is er weer druk op het Nijmeegse doel. Bas Britstra schiet van de blauwe lijn. Hij verovert op een gegeven moment zijn eigen rebound en scoort de 3-1 (21.25). En ook al zit het stadion bommetje vol. De aanmoedigingen van het publiek volgen alleen op een doelpunt. Bij een akkefietje tussen Wesley Hendriks en Jasper Kick loopt aanvoerder Rick Wijnen tegen een persoonlijke 10-miuten straf op wegens het beledigen van de arbiter. Maar ondanks deze handicap komt Nijmegen al beter en beter in de match. En moet Clint Soer alle zeilen bijzetten om zijn kooitje voor doorboring te behoeden. Dave Stappershoef is nog het dichts bij een doelpunt. Bij een snoeihard schot van de blauwe lijn glipt de puck uit de vanghandschoen van Soer. Net voordat de Nijmeegse voorwaartsen arriveren gaat hij gestrekt op de puck liggen en bezweert het gevaar. Ondertussen starten de Haagse supporters "The Wave". Aaanvankelijk vangt HIJS Nijmegen goed op bij een powerplay van de gasten. Bas Britstra ruimt keer op keer op. Na een schot van Dylan Kost gaat de puck via de vanghandschoen van Soer loodrecht de hoogte in. Clint vangt de puck echter zeker. En dan een magistrale kans voor Tom Kokke. Maar het lukt hem om van zeer dichtbij de puck over de lat te tillen. En na meer dan ene half uur ijshockey vlakt het spel wat af. Het laatste wapenfeit van de periode is een schot van Peter Vissers dat naast gaat. Hij was kennelijk iets te verbouwereerd over het feit dat hij zomaar van een tegenstander de puck op zijn stick krijgt gedeponeerd.

Voor de derde periode schiet Peter Vissers over en Alan van Bentem naast. En al snel is er ook alweer een straf, als Manitas Demelinnne Wessel Copier onderuit haalt. En zoals in de eerste periode lukt Nijmegen ook nu weer een powerplay goal. Een snelle aanval op de rechterflank en Jesse Hendriks maakt af voor 3-2 (44.26). Op de tegenaanval geeft Stace van Bentem af aan Ben Rurup. Uit de draaiing schiet Ben de 4-2 binnen (44.46). En onder aanvoering van de alom aanwezige Wesley Hendriks start Nijmegen een stormloop op het Haagse doel. En die druk vertaalt zich in een straf tegen Marco Bommezijn. Rick Wijnen en Harrie Verdonschot belagen het Haagse doel. Maar Clint Soer houdt zijn hoofd koel. Halverwege de slotperiode weet Den Haag zich wat los te wringen uit de omstrengeling van de Geldersen. Maar ook Tomislav Hrelja staat paraat (op schoten van Jasper Kick (tweemaal) en Alan van Bentem. Rick Wijnen loopt tegen een holding straf aan. Maar van powerplay van Haagse zijde is geen sprake. Op een break vuurt Wesley Hendriks op doel. Soer moet een rebound weggeven. Jesse Hendriks staat op de juiste plaats. 4-3 na 54.49. Nijmegen wil doordrukken. Zowel Wesley Hendriks als Wessel Copier komen gevaarlijk voor het Haagse doel. Clint Soer is steeds het eindstation. Om te kunen hergroeperen neemt de Haagse coach Janusz Janikowski een time out op 56.59. Maar wat tot een sloteffensief had moeten leiden verzandt o.a. in een icing, waarna Eric Hoogvliets woest met zijn stick tegen het plexiglas slaat. HIJS krijgt meer zelfvertrouwen en Stace van Bentem schiet uit kansrijke positie over. Dan is het aan Nijmegen coach Ronnie Plamont om een time out te nemen. De naast mij filmende Jan Groen merkt droog op:" Nijmegen moet nu komen". En dat doen ze ook. Eindelijk op 59.36 krijgt doelman Tomislav Hrelja de kans om zijn plaats aan een zesde veldspeler af te staan. Na een boarding charge van Jesse Hendriks op Slawomir Bodnar blijft laatstgenoemde minutenlang op het ijs liggen. Op het ijs gebeurd dan heel wat. Als de rookpluimen zijn opgetrokken zit Jesse Hendriks in de strafbank voor boarding en is Jake Hendriks naar de kleedkamer gestuurd voor het beledigen van de leiding. Tja, en dan is het natuurlijk bekeken.

En dan vieren de Hagenaars natuurlijk feest op het ijs. De voorgaande match won Nijmegen na strafschoten. HIJS wint nu in de reguliere speeltijd. En dus is het kampioenschap voor HIJS HOKIJ. De Nijmegenaren feliciteren de Hagenaars en nemen afscheid van hun supporters. De spelers en officials van HIJS krijgen een medaille omgehangen. Die medaille is Mike van Oeveren al snel kwijt. Het haakje waaraan de medaille is vastgemaakt aan het lint is verbogen. Gelukkig vind een supporter de puck op het ijs en kan het eremetaal worden gerepareerd. De champagne vliegt door de lucht. En al die tijd staat aan de rand van het veld een official van de NIJB met de beker in de arm. OP een gegeven moment heeft HIJS dat in de gaten en neemt aanvoerder Manitas Demelinne de beker in ontvangst. Na een ereronde en allerlei capriole n met de beker is het tijd voor de groepfoto en gaan de spelers gewillig met de fans, familie en vrienden op de foto. Is HIJS de terechte kampioen? Mwah, in ieder geval lachte het geluk de Hagenaars toe. Want nadat in een eerdere fase van de Play Offs Eindhoven voor opzien had gebaard, was het ditmaal het in de reguliere competitie als vijfde geŽindigde Nijmegen, dat het in de reguliere competitie schier onverslaanbare Den Haag bijna pootje lichtte. Als collectief is Den Haag ijzersterk. Maar Nijmegen heeft Wesley Hendriks! Een speler die ooit eens bij HIJS is weggestuurd.

Terug