Geen derby stemming

IJshockey-interland Nederland - BelgiŽ 14-0 (5-4-2015)

De ijshockeyliefhebbers uit Nederland en BelgiŽ waren naar de oefeninterland gelokt onder het motto van gratis inkom. En publiek was er, maar bij lange na zat de Eindhovense ijshal niet vol. Het Nederlands team, met coach Chris Eimers en zijn assistent, de Belgische Duitser Mike Pellegrims, aan het roer brachten een niet verrassende selectie op de been. Alleen Nardo Nagtzaam ontbrak nog. De verrassing zat 'm meer in de samenstelling van de Belgische ploeg. Met name is DE verrrassing - naast het optreden van Luikenaar TYhomas Everart - voor mij de deelname van nummer 22 Alexandre Bremer van Bulldogs Luik. Kennelijk heeft de Fransman, die nu drie seizoenen bij Luik erop heeft zitten, een Belgisch paspoort weten te bemachtigen. En is geselecteerd door bondscoach Paul Vincent.

Meteen de aanval op rechts via Diederick Hagemeijer en het schot van Steve Mason. Aan de boarding hooked Vadim Geysbreghs Ivy van den Heuvel. En dat betekent twee minuten brommen voor de Belg. Nicky de Jong schiet van de blauwe lijn en via een speler in de slot verdwijnt de puck in de rechterbenedenhoek. Nederland juicht. Maar scheidsrechter Tim Tzirtziganis signaleert: No goal. Hij heeft een crease fout geconstateerd. Arthur Legrand moet dan gevaarlijke schoiten van verdedigers Nicky de Jong en Jordy van Oorschot met zijn stick afweren. De Belgen zijn dan weer compleet, maar Nederland walst door. Op links schiet Erik Tummers van de blauwe lijn. Maarten Brekelmans deflecteert en na 3.03 is het alsnog 1-0. Na bijna vier minuten het eerste schot op doel van BelgiŽ. Vanaf de rechterflank vuurt Alexandre Bremer. De eerste vanghandschoen redding van Martijn Oosterwijk. Op de tegenaanval lukt Diederick Hagemeijer de 2-0 in de verre hoek (3.55). Hagemeijer passt diagonaal op Van den Heuvel, die Steve Mason in de slot aanspeelt. Steve schaats naar binenn schudt zijn man af en scoort, 3-0 (4.29). Peter van Biezen tript Ben Vercammen en BelgiŽ gaat op de powerplay. Een schot van Simon Dozin, een rebound van Martijn Oosterwijk. Maar de in slot bivakkerende Yoren de Smet lukt het net niet de puck in te tikken. Verdediger Jens Engelen gaat mee in de aanval, maar dat mag niet baten. De penalty killing is prima op orde bij Nederland, waarbij Giovanni Vogelaar en Mitch Bruijsten zich onderscheiden. Dan een uitgestelde straf tegen Thomas Everart, die Diederick Hagemeijer aan de boarding half in de houdgreep nam. Vanaf links een achterwaartse backhand pass van Diederick Hagemeijer op de bij de verre paal geposteerde Ivy van den Heuvel. Ivy kaatst de puck in vrije rechterruimte. 4-0 na 9.41. Daarna tweemaal een schot van de blauwe lijn van Jordy van Oorschot. Evenzovele malen redt Legrand. Dan een powerplay voor BelgiŽ, want Joey Oosterveld moet naar de strafbank. Niet veel powerplay van de belgen. Wel een interference van Yoren de Smet. En dan werkt Jordan Paulus de puck vanuit zijn verdedigingsvak in een keer de tribune op. Ook hij mag op de strafbank even uitrusten. Jens Engelen, Dean Thurura en Bryan Kolodziejczyk staan dan tegenover vijf Nederlandse veldspelers. Ivy speelt op Steve Mason naast het doel, die doorgeeft aan Peter van Biezen in de slot. En Peter scoort, 5-0 na 14.34. Timo de Win is dan namens BelgiŽ het dichtst bij een doelpunt. De puck schampt Martijn Oosterwijk en belandt in de hoek van de baan. Later geeft van den heuvel aan de snel het aanvalsvak inschaatsende Steve Mason mee. Mason omspeelt Frank Neven en scoort via de five hole, 6-0 (18.11). De wedstrijd is dan natuurlijk al lang gespeeld. Kevin Bruijsten gaat voor een cross check naar de strafbank.

De tweede periode start met nog ruim een minuut powerplay voor BelgiŽ. Maar tot krachtspel komen de Belgen niet. Wel na de ondertal een treffer van Nederlandse zijde. Van links passt Ronald Wurm in de slot op Peter van Biezen, die prompt scoort met een onetimer. 7-0 op 22.01. Boet van Gestel breekt een uitbraak van Yoren de Smet af. De puck kaatst naar Mitch Bruijsten in de slot. Mitch dreigt rechtsom te gaan, maar scoort in de korte hoek rechstboven met een forehand schot. 8-0 na 23.11. Achter het doel van Nederland high stick van Jordy van Oorschot op Ben Vercammen. Bloedend verlaat Ben het speelveld. Met een dubbele minor mag Jordy plaatsnemen naast de al eerder bestrafte Jeffrey van Iersel. En als Diederick Hagemeijer dan tot tweemaal toe Kristoff van Looy tegen het ijs werkt, komt een zesde veldspeler, Timo de Win, voor BelgiŽ op het ijs. En Nederland acteert nog steeds met drie veldspelers. Mitch Morgan schiet op de rechterpaal. Diederick Hagemeijer verdwijnt naar de strafbank en BelgiŽ speelt weer met vijf tegen drie. Een hard schot van Vadim Geysbreghs. Maar Martijn Oosterwijk staat paraat. Steve Mason, Mitch Bruijsten en Dax van der Velden moeten de Belgische orkaan doorstaan. En met hulp van Martijn Oosterwijk, die een schot van Bryan Kolodziejczyk pareert, lukt dat uitstekend. Dan op 29.03 een goaliewissel bij de Belgen. Luikenaar Jean Cornelis komt zij opwachting maken. GeÔnspireerd door dit voorbeeld wisselt de Nederlandse coach Chris Eimers Martijn Oosterwijk in voor Ian Meierdres, op 29.29. Vijf minuten later prikt Steve Mason de puck rechtsbovern erin voor 9-0 (34.27). Dit na mooi voorbereidend werk van Ivy van den Heuvel, die de inschaatsende Mason op maat bediende. En - het kon ook niet anders - valt nog voor de tweede thee de 10-0. Kevin Bruijsten schaats van achter het doel naar de slot, ziet de inkomende Danny Stempher, die met een polsschot de pass van Kevin loepzuiver in de rechterbovenhoek schiet. De klok stond toen stil op 39.01.

Voor de slotperiode daal ik af van de tribune en neem ik plaats aan het boardingglas om nog wat plaatjes te schieten. En ik zie een prachtig schot van Jordy van Oorschot die op 41.30 de 11-0 aantekent. En in de slot rondt Peter van Biezen doeltreffend een combinatie met Tony Demelinne af. 41.52. En opeens staat Mark Schellekens naast me. Ik ben een klein beetje afgeleid, maar kan wel doorgeven dat Levi Houkes de 13-0 voor zijn rekening nam en Mitch Bruijsten de eindstand op 14-0 bracht. Mark kwam nog even terug op de finaleserie Tilburg tegen Heerenveen. Mark:"De zesde en laatste wedstrijd uit de serie was verreweg de slechtste. Maar wel erg spannend. Overigens houdt ik me voor de lol de laatste tijd bezig met keepersstatistieken. Gewoon zo maar, voor mezelf". Dus als iemand een vraag heeft over keepers en statistieken: Je moet bij deskundige Mark Schellekens zijn.

Wat opviel. In de bank was Mike Pellegrims steeds nadrukkelijk de Nederlandse spelers aan het coachen. Wat verder opviel was de homogeniteit van de Nederlandse ploeg. Die natuurlijk flink hun aanvallende concepten konden oefenen. Verdedigend was er niet zo veel loos voor de vaderlandse backs. En dat Martijn en Ian de nul hielden zegt genoeg. Kwamen de Belgen door de defensie, dan stonden zij paraat om de puck te pakken of af te weren. En dat was het grote verschil met het Belgische team. Met alle respect, maar Arthur Legrand en Jean Cornelis halen niet het niveau van Martijn en Ian. Voor wat betreft de aanval. Dat was bij Holland puik in orde. En dan te bedenken dat Nardo nagtzaam nog zal aansluiten. Bij de Belgen was Bryan Kolodziejczyk veel aan de puck, maar hij kon geen potten breken. De in Frankrijk gelauterde Mitch Morgan was hoegenaamd onzichtbaar. De gevaarlijkste schoten (niet veel in aantal overigens) kwamen van Timo de Win en Alexandre Bremer. In de Belgische verdediging draait veel, zo niet alles, om Vadim Geysbreghs, die als import bij het Franse HC Caen (Ligue Magnus) speelt en Jens Engelen, die in het Schotse Dumfries de kleuren van de plaatselijke Solway Sharks verdedigt. Jens:"We zitten midden in de Play Offs met Solway. Dat aankomend weekend wordt beslecht. Woensdag reis ik weer af naar Schotland." Vrijwel onzichtbaar was de veelbelovende Luikse verdediger Frank Neven. Ondertussen spreek ik ook met Danny Geysbreghs. De voormalige sterverdediger van Phantoms Deurne uit de Nederlandse Eredivisie, veelvoudig Belgisch international en ex assistent-bondscoach naast Jos Lejeune. En natuurlijk de trotse vader van Vadim. Danny:"Het was niet veel van een wedstrijd. En de keuze van internationals kan ik niet geheel vatten." Zo hadden stevige ijshockeyers als Don Geerts en Niki de Herdt geen uitnodiging ontvangen en waren er geen Duitse "soldenaars" present, zoals Sam Verelst, Lorenzo Maas (schijnt net vader te zijn geworden) en Dennis Swinnen. Maar wellicht doet men dit jaar een stapje terug, om komend jaar op lager niveau kampioen te kunnen. spelen. Mark en ik verbaasden ons over het ontbreken van Hagenaar Jurryt Smid. Maaar daar zal ongetwijfeld een goede reden voor zijn.

Terug