Oefenduel: HIJS HOKIJ Den Haag - Amstel Tijgers Amsterdam 1-6 (2015-09-18)

Buiten pakken donkere wolken zich samen boven de Uithof. Binnen vergezellen rookgordijnen de opkomst van thuisploeg HIJS HOKIJ. HIJS nieuwkomer Marcel Kars maakt alleen zijn opwachting bij het inspelen. Kennelijk heeft hij nog te veel last van zijn schouderblessure. Bij Amsterdam ontbreekt oldtimer John Versteeg. Clint Soer (HIJS) en Jacob van Duin (Amstel Tijgers) zijn de startende doelmannen.

Hoewel zich een toch wel boeiend duel ontplooit is het duidelijk dat beide ploegen, die vorige week hun eerste oefenwedstijd speelden, wedstrijdritme missen. Flink wat offsides aan het begin van de ontmoeting. En wat ook opvalt: Veel straffen. Met name Amsterdammer Rocco van Hoorn was niet van de strafbank weg te branden. Bij HIJS valt op dat coach Chris Eimers de drie broers Van Bentem (Alan, Stace en Mitchel) in een aanvalslijn laat spelen. Den Haag verdediger John Ebregt pleegt obstructie tegen de doorgebroken Dax van der Velden. Maar de powerplay van Amsterdam is van korte duur. Julian Berteling wordt betrapt op het vasthouden van een tegenstander. Joey Verreijen benut bij vier tegen vier de ruimte op het ijs en verschalkt Van Duin in de korte hoek. 1-0 voor Den Haag na 15.17. Bij vijf tegen drie lukt het Den Haag niet de score te verdubbelen. Neen, met de uitsluiting van Jasper Kick spelen de teams geruime tijd vier tegen vier. Vlak voor de eerste thee (19.42) een opstootje tussen Calvin Pohlman en Alan van Bentem. Beide spelers mogen hun zonden overdenken. Calvin extra lang, omdat hij extra een boarding straf moet uitzitten, naast de roughing minor.

In het tweede deel is de toon meteen gezet. Een incident aan de boarding. Voor Amsterdam zitten er vier man, waaronder natuurlijk Rocco van Hoorn, op de strafbank; voor Den Haag drie. Johan Rurup lukt het niet de rebound van het schot van Slawomir Bodnar onder te brengen. Jacob van Duin berooft Ben Rurup van een kans door de korte hoek goed af te dekken. De straffen blijven vallen als rijpe appelen. Ongeveer halverwege de match roept de speaker dan ook met nadruk om:"Beide teams compleet!" Op 30.03 worden beide goalies gewisseld. Danny van Rijswijk verdedigt het Amsterdamse doel en Claudia van Leeuwen het Haagse. Nadat Rocco van Hoorn zijn volgende straf heeft uitgezeten staan de sterk opkomende Amsterdammers met twee man meer op het ijs. Zij hebben slechts Joey Verreijen, Slawomir Bodnar en Alan van Bentem tegenover zich. Olivier Leenders scoort prachtig met een polsschot in de rechterbovenhoek, 1-1 na 34.57. Op de volgende aanval scoort ook Donny van Musscher een powerplay goal, 1-2 na 35.05. Bad guy Rocco van Hoorn tekent op 26.57 voor 1-3, met een laag schot in de verre hoek. Dan zien we de scheidsrechter met de scoresheet van de Amsterdamse bank naar de Haagse bank schaatsen. Geen idee waarom. Er verandert niets aan het scorebord en ook blijven van beide teams alle spelers gewoon meedoen.

Einde tweede periode en begin de derde periode volgen de straffen tegen Den Haag zich in snel tempo op. En bij drie tegen vijf tekent opnieuw Rocco van Hoorn voor een voltreffer, 1-4 na 41.21. Met steeds weer medespelers op de strafbank moet Claudia van Leeuwen alle zeilen bijzetten op Michael Mackie-Kwist en Dax van der Velden van scoren af te houden. Van Rijwsijk heeft niet zo verschrikkelijk veel te doen in het Amsterdamse doel. Maar hij reageert wel adequaaat op een blast van de blauwe lijn van Thomas Roosendaal. Na een afgeweerde inzet weet Calvin pohlman enkele seconden daarna wel het net te vinden voor 1-5 (54.36). En Joey Oosterveld bracht de 1-6 eindstand op het scorebord met zijn five hole goal op 57.25.

Tja, en wat zegt dat alles? Den Haag en Tijger Rocco van Hoorn moeten het nalaten de strafbank te frequenteren. Wat wel duidelijk is dat de Amsterdammers een kwaliteitsimpuls hebben gekregen met de van Zoetermeer en Heerenveen teruggekeerde spelers.

Terug