Gigantisch overwicht levert HIJS HOKIJ slechts een minieme winst op tegen Turnhout

BeNeLiga HIJS HOKIJ Den Haag - Turnhout Tigers 4-3 (2015-10-02)

Zoals bekend waren er bij HIJS voor dit seizoen slechts een gering aantal wisselingen. Kapitein Manitas Demelinne ging van boord. Thomas Roosendaal en Mitchel van Benten keerden bij HIJS terug, terwijl in het kielzog van de nieuwe coach Chris Eimers routinier Marcel Kars meekwam. Bij Turnhout veel dratischer wijzigingen. En dat begint bij de naam. Sinds 1981 was de club bekend als White Caps Turnhout. Alle imports uit het team van verleden seizoen keerden niet terug. International Don Geerts vertrok naar Geleen. Zelfs Alexander Verherstaeten, jarenlang een echte Turnhoutse sterkhouder, verliet het team en sloot zich aan bij Olympia Heist-op-den-Berg. Traditioneel komt het team uit met talrijke groep Nederlanders. Nieuw in de ploeg zijn doelman Deniz Mollen (ex-Tilburg) en Nick Verschuren (ex-Eindhoven). Een aantal spelers uit de junioren stroomden door naar het eerste team: o.a. Timothy Knippels en Kay van Mechelen. Uit de Verenigde Staten haalde de club verdediger Brad Devereaux en aanvaller Jared Henderson. Beiden speelden o.a voor Curry College Colonels (NCAA III). Jared kwam vorig seizoen in de Finse vierde divisie aan de bak bij GrIFK. Bij HIJS ontbraken John Ebregt (geblesseerd), Stace van Bentem (geschorst) en Thomas Roosendaal (werk). Nick Verbruggen en verdediger Kevin de Roover ontbraken bij Turnhout. Waardoor oldtimer Wim Blockx (46 jaar en eigenlijk al gestopt sinds 2002) zijn zoveelste comeback moest maken om met twee verdedigingslijnen te kunnen ageren. Claudia van Leeuwen (HIJS) en Neil Bruyninckx (Tigers) zijn de startende doelmannen.

De wedstrijd speelde zich voor 90% af in de aanvalszone van Den Haag. Snelle aanvallen via Joey Verreijen. Marcel Kars die zijn teamgenoten gewiekst vrijspeelde. En harde schoten van de blauwe lijn van o.a. Luke Zwartbol en Slawomir Bodnar. Maar eerst moet je voorbij Neil Bruyninckx zien te geraken. Na 16 seconden de eerste save van Neil. Na 20 seconden de eerste redding met de vanghandschoen door de Belgische puckenpakker. Druk houden op het Belgische doel lukt natuurlijk makkelijker als je met een man meer bent. In de eerste zes minuten twee tijdstraffen tegen Turnhout. Maar in de eerste tegenaanval van Turnhout schiet Jared Henderson op de lat en dat nog wel terwijl zijn team een man minder op het ijs heeft. Dan de eerste straf tegen Den Haag. Jasper Kick moet boeten wegens interference. Zo waar lukt het Turnhout in het aanvalsvak te komen. Rico Jonkers schiet van de blauwe lijn en Jared Henderson deflecteert de puck in het net. 0-1 na 13.22. "Ietsje" tegen de verhouding in. Maar er is toch gerechtigheid als laat in de periode scheidsrechter Juri de Wit een uitgestelde straf tegen Turnhout aangeeft. Op de rechterflank ontvangt Joey Verreijen de puck, die met een onetimer Bruyninckx bedwingt, 1-1 na 18.43.

De tweede periode is nog geen minuut oud als verdediger Brad Devereaux de hele Haagse ploeg het nakijken geeft, inclusief Claudia van Leeuwen. Brad scoorde met een prachtig schot in de rechterkruising. 1-2 na 20.58. De Hagenaars nemen revanche als Rico Jonkers in de strafbank zit. Marcel Kars zorgt met een schuiver voor de 2-2 gelijkmaker (25.14). En op de volgende aanval ppasst Marcel kars vanachter het doel naar Mitchel van Bentem in de slot. Uit de draaiing lukt Mitchel de 3-2 (25.28). En als later Ben Rurup op geniale wijze Marco Bommezijn aanspeelt, hoeft Marco alleen maar zijn stick tegen de puck te duwen om het rubber tegen de touwen te jagen. 4-2 na 34.19. Rustig wordt de periode uitgespeeld.

In het slotdeel is de puf een beetje uit de match. Diep in de periode stuurt Jared Henderson op de rechterflank Stef Coolen op avontuur. En hij scoort zo waar via de binnenkant van de paal in de verre hoek. 4-3 na 56.03. En de match komt opnieuw tot leven. Met wat snoekduiken voorkomt Neil Bruyninckx een vijfde tegentreffer. Maar ook Turnhout doet er van alles aan om de gelijkmaker te scoren. Na een time out van Turnhout blijft Bruyninckx op de bank. Maar slechts voor korte tijd. 10 seconden voor tijd brengt Tigers opnieuw een zesde veldspeler. Maar het is te laat. De match gaat naar Den Haag.

Tjonge wat had dit topteam Den Haag een moeite met dit nietige Turnhout. Maar daar moet wel bij worden aangetekend dat de Turnhoutse imports, verdediger Bard Devereaux en aanvaller Jared Henderson (een speler met dreadlocks tot ver over zijn schouders), van absolute topklasse zijn voor deze liga. En dat Neil Bruyninckx in deze vorm aanklopt bij het Belgische Nationale Team. Overigens was mijn aanwezigheid bij de match mede mogelijk gemaakt door de Personeelsvereniging Flora Holland.

Terug