De punten blijven in Amsterdam

BeNeLiga Amstel Tijgers Amsterdam - Olympia Heist-op-den-Berg 7-3 (2015-10-17)

Amsterdam op volle sterkte en start met Danny van Rijswijk als doelman. Bij Heist vele wisselingen in aanloop naar dit seizoen. De Nederlander Lode Roelofs, ex-international van de U19 en U20, nam de plaats in van Joris Claes. Yentl Buelens, MichaŽl van Egdom en Alexander Verherstraten kwamen over van Turnhout. De buitenlanders Lukasz Bartak (van Hasselt) en Tomas Necpal (HKM Zvolen junioren) sloten zich bij het team aan. Verder beschikt het team over een vrouwelijke doelwachter (Jente Vanroy; zie ook de TV-special van RTV), over verdediger Peter Verschaeren voor het 18e seizoen in Heist 1 en over de geboren Slowaken Marek Ziarny (bezig aan zijn derde periode bij Olympia) en Peter Bartek. Peter, een gevaarlijke schutter van de blauwe lijn, speelt zijn elfde seizoen in BelgiŽ. Coach is onze eigen Hes Roelofs; Eredivisionist voor Eindhoven, Tilburg en Geleen. En een U20 internationaal van Nederland. Overigens ontbraken Michael van Egdom en Glenn Serneels in de opstelling bij Heist. Overigens begint de wedstrijd met enige vertraging. Bij discolichten is het niet zo aangenaam ijshockeyen.

De wedstrijd begint met de face-off winst van Olympiaan Kevin de Winter. Na 15 seconden een straf tegen Michael Mackie Kwist. En na 33 seconden ligt de puck de puck achter Van Rijswijk. Een blast van de blauwe lijn van Peter Bartek trof doel, 0-1. Vanaf 2.28 dan de kans voor Amsterdam om gelijk te trekken, als de Pool Lukasz Bartak moet boeten voor tripping. Maar de powerplay levert slechts ťťn mager schot van Olivier Leenders op. Maar dan de 7e minuut. Eerst schoet Joey Oosterveld nog over. Maar zijn tweede schot schiet hij hoog rechtsboven in de korte hoek voor 1-1 (6.32). En op de volgende aanval lukt Michael Mackie Kwist uit een scrimmage voor het doel de 2-1 (6.57). De orde is hersteld. Een werkelijk schitterend uitgespeeld powerplay doelpunt, waarbij diagonale passes van Tobias Kathan en Dax van der Velden de puck bij Michael Mackie Kwist brengen, tilt de score naar 3-1 (9.37). En als Michael Mackie Kwist de puck onder de op zijn rug vallende Olympia doelman Lode Roelofs in het net schuift voor 4-1 (14.49) lijken de Amstel Tijgers op een grote zege af te stevenen. Maar kort daarop deflecteert Marek Ziarny een afstandschot van Peter Bartek tegen de touwen voor 4-2 (15.06). Met icings redt Olympia die stond over de eerste pauze.

In de tweede periode blijft Amsterdam stormlopen op het Belgische doel. Maar doelman Lode Roelofs is een grote sta in de weg. Veel straffen aan beide zijden. Maar zelfs een 5 tegen 3 is niet aan Amsterdam besteed. Maar aan de andere kant komen de Olympianen met vier (Peter Bartek, Marek Ziarny, Kevin de Winter en Arne van Espen) niet verder dan een strak schot dat doelman Danny van Rijwijk op op fraaie wijze pareert voor Amsterdam dat met drie veldspelers (Tobias Kathan, Calvin Pohlman en Olivier Leenders) op het ijs staat. Vers terug van de strafbank mag Joey Oosterveld viermaal (!) achter elkaar op het Heistse doel schieten, maar Lode Roelofs blijft overeind. Maar tegen John Versteeg kan hij niet op. Op de rechterflank heeft Julian Berteling een verdediger met zich mee getrokken. John Versteeg mag in het centrum vrij opschaatsen. Julian bedient John perfect. Een schijnbeweging en de puck ligt met een backhander achter Roelofs voor 5-2 (36.34). Nog even een bang moment voor de Belgen als Peter Bartek wordt aangeschoten. Pas na enkele minuten herrijst hij. Om in de laatste twee minuten niet meer op het ijs te verschijnen. Met 4 tegen 3 schiet John Versteeg eenmaal over en tweemaal naast.

In het slotdeel neemt Peter Bartek gewoon weer zijn backpositie in. En met zijn hulp weerstaat Heist de 40 seconden twee man meer situatie van de Tijgers. Dan een charging aan de boarding van Tobias Kathan op verdediger Tomas Necpal. Necpal blijft liggen en Kathan krijgt een major - en een game misconduct straf. Sam van Duin zit zijn straf uit. En weer scoort Peter Bartek van de blauwe lijn, 5-3 na 48.30. Op de powerplay schiet Olivier Leenders eerst over. Maar even later is zijn vizier wel goed gericht. Hij schiet de puck rechtsboven in het doel voor 6-3 (55.18). En kapitein John Versteeg zet het slotpunt als hij vanuit de draaiing de eindstand op 7-3 brengt (56.26).

De zege is verdiend voor Amsterdam. Alleen hadden zij waarschijnlijk verwacht met iets minder tegenstand te maken zullen krijgen. Het team was bijna constant in de aanval, maar stootte keer op keer op doelman Lode Roelofs. Michael Mackie Kwist kreeg een bos bloemen voor zijn uitverkiezing als Man-of-the-Match. Waarbij de spreekstalmeester opmerkte: "Ja, Michael je hebt veel op de strafbank gezeten, maar simpelweg de meeste punten vergaard."

Terug