Geleen laat het afweten tegen HIJS HOKIJ

BeNeLiga HIJS HOKIJ Den Haag - Eaters Geleen 7-3 (2015-10-23)

Het uitdelen van kaartjes, via acties met personeelsverenigingen en een actie in het lokale advertentieblad De Posthoorn, had zijn vruchten afgeworpen. Resultaat was een met circa 1600 toeschouwers flink gevulde Uithof. Ook mijn aanwezigheid was mede mogelijk gemaakt door de Personeelsvereniging Flora Holland. Ex-HIJS voorzitter Louis Verreijen:"Ik heb daar helemaal geen moeite mee dat mensen gratis toegang hebben. Laat ze maar komen om kennis te maken met ijshockey. En het is ook goed voor de catering." Vooraf leek Geleen me een geduchte tegenstander voor Den Haag. Met een goede Geleense kern versterkt met de van Turnhout overgekomen Slowaakse verdediger David Arvay en de Belgische international Don Geerts. Bij HIJS ontbraken Mitchel van Bentem en Luke Zwartbol in de selectie. Clint Soer (HIJS) en Rowan Delil zijn de startende doelmannen.

HIJS grijpt het inititatief en zet druk op het doel van Delil. Pas na twee en een halve minuut de eerste serieuze aanval. Die kwam tot stand op de linkerflank via Akim Ramoul. Zijn schot in de korte hoek werd kundig geweerd door Clint Soer. Na niet succesvolle schoten van John Ebregt en Marcel Kars van Haagse zijde is de tweede aanval van Geleen wel doeltreffend. Lars Engwegen scoort met een slapshot 0-1 (4.22). Na een opstootje tussen Alan van Bentem en David Arvay mogen beide heren hun zonden gaan overdenken in de strafbank. Korte tijd later krijgt David gezelschap van zij aanvoerder Glenn Bakx. En dat is voor de thuisploeg de uitgelezen kans om de stand gelijk te trekken. Echter Slawomir Bodnar ziet zijn schot via de stick van Rowan (mooie redding) naast gaan en Kars raakt slechts het zijnet. Maar dan een machtig schot van de blauwe lijn van Bas Britstra. Jasper Kick jaagt vanuit de rebound de puck tegen de touwen, 1-1 na 9.49. In de rest van de periode houdt HIJS ene licht overwicht. Maar net voor het scheiden van de markt soleert Don Geerts op de linkerflank en scoort fraai, 1-2 (19.47).

In de tweede periode gaan de Hagenaars op jacht naar de gelijkmaker. En die komt er op 25.08 als Stace van Bentem vlak voor het doel een pass van Bas Britstra van richting veranderd, 2-2. Het gejuich is nog niet verstomd als Jasper Kick diagonaal passt op Joey Verreijen. Met een snoeiharde onetimer scoort Joey de 3-2 (25.30). En nog geen minuut later mag HIJS-verdediger Maurice van de Schuit zomaar door het midden op doel afschaatsen. Met een geweldig backhand schot passeert hij Delil, 4-2 (26.35). Euforie in de Uithof. De Zweedse coach van Geleen, Christer Dreberg, neemt een time out. Dat helpt even. Maar als Andri Salomonson Jasper Kick lanceert kan laatstgenoemde alleen op de doelman afstomen. Jasper scoort met een vlak schot in de linkerbenedenhoek. En dan is het 5-2 na 34.24. Verdediger David Arvay probeert dan het breekijzer te hanteren. Hij slaagt er niet in om Soer in de korte hoek te passeren. Maar Luca Heutmekers lukt dat op de rebound wel, 5-3 (36.12). Het antwoord van HIJS komt met de kerende post. Thomas Roosendaal schiet in voor 6-3 (36.36). Clint Soer krijgt voor de rust nog wat pitttige schoten van Akim Ramoul en Glenn Bakx te verwerken.

In het slotdeel golft het spel op en neer zonder al te veel hoogtepunten. Maar er valt nog wel een doelpunt. Geleen verdediger Jeffrey van Iersel laat de puck per ongeluk achter het doel liggen. De aalvlugge Stace van Bentem pakt de puck, draait voor het doel en scoort in de verre hoek (7-3 op 45.43). Kort daarop wordt Den Haag betrapt met 6 veldspelers op het ijs. Johan Rurup zit de straf uit. Resultaat van de powerplay? Twee harde schoten naast het doel van respectievelijk David Arvay en Akim Ramoul. Het dichtst bij een doelpunt is nog Hagenaar Alan van Bentem. Met nog steeds een man minder op het ijs mag hij alleen op Delil afgaan. Maar hij scoort niet. Geleen heeft zich gewonnen gegeven en gunt in de slotminuten Brad Westerman, Jord Smit en Joey Geurts een paar shifts.

Een terechte overwinning van HIJS dat steeds het overwicht had in de wedstrijd. De Eaters kwamen minder sterk voor de dag dan ik had verwacht. En tot slot is er de verkiezing tot Man-of-the-Match aan Haagse zijde. Louis Verreijen weet het al:"Stace", roept hij naar achteren. En inderdaad is het Stace van Bentem die wordt gelauwerd.

Terug