Hoorn bijt voor de tweede maal de Haagse kogels doormidden

Vierde Divisie B HIJS HOKIJ The Hague Bullets - Blue Mountain Cougars IJshockey Hoorn 4-7 (2015-11-08)

Zowel Den Haag als Hoorn moet het stellen met één doelman, respectievelijk Stephan Mijer en Danny Gelder. Maar HIJS heeft drie lijnen en Hoorn maar twee. Linkervleugel Jeroen Klappe is tevens coach van het Hoornse team. Den Haag heeft ditmaal vier Tsjechen in de gelederen. Verdedigers Martin Simonak, Josef Hrabcak en Ivan Portik en aanvaller Michael Resetar. Hoorn brengt de volgende vaste lijnen op het ijs: Gilles Chenard en Divanni Koopmeiners - Jeroen Klappe, John de Bruin, Ferdy Ekkelboom; Joery Brown en Hessel van der Neut - Mitchell Beukema, Thijs Stuart en Fabricio Koopmeiners.

Veel spel in het middenvak in de eerste minuten. En pas na zo'n drieeneenhalve minuut een eerste kansje voor Hagenaar Anthony ten Berge. En ook aan het andere doel is er actie als Thijs Stuart in de hoek van de baan de puck ontfutselt aan HIJS-verdediger Josef Hrabcak. Gedecideerd schaatst hij op doel af en probeert de goalie in de korte hoek te passeren. Maar Stephan staat paraat. Korte tijd later voert Cougar Fabricio Koopmeiners de puck op de rechterflank. Met een handige beweging laat hij een snelschaatsende voorbijflitsen, om daarna verowestend te kunen uithalen. Hij scoort 0-1 in de verre hoek (4.55). Doelman Danny Gelder moet dan alle zeilen bijzetten om schoten van onder andere Josef Hrabcak en Mitchell Lammering af te weren. Aan de andere kant mag Hoorn ongestraft driemaal aanleggen om het doel van Meijer te doorboren. Maar ook Stephan kan er wat van. Een hard schot van Mitchell Lammering levert een rebound bij de verre paal op voor Sander Verhage. Sander bedenkt zich geen moment en jaagt de puck tegen de touwen voor de gelijkmaker, 1-1 na 15.04.

Meteen in het middendeel gaat Den Haag op jacht. Patrick Jespers bedient Mike van der Bilt in de slot. Maar die verslikt zich in de puck. Patrick Jespers herovert de puck, maar schiet slechts de keeper aan. Een diagonale pass van Mark Hendrikx bereikt Patrick Jespers, die met een snel schot de five hole vindt. En het is 2-1 (20.53). Anthony ten Berge is dicht bij een doelpunt, maar goalie Gelder drukt op tijd de legguards tegen elkaar aan. Dan na exact 26 minuten de eerste straf van de wedstrijd. Spelmaker John de Bruin moet boeten voor het vasthouden van Patrick Jespers. Op de powerplay lost Den Haag twee gevaarlijke schoten, die Danny met moeite weet te keren. Hoorn overleeft de straftijd en ziet enige tijd later Jeroen Klappe soleren. Vanaf de linkerflank prikt hij uiteindelijk de puck in de recherbovenhoek. En de stand is weer gelijk, 2-2 (30.37). Dan een schermutseling tussen Tommy Lammering en Thijs Stuart. Dat levert natuurlijk straffen op. Michael Resetar domineert dan de aanvallen. Op zijn derde achtereenvolgende schot komt een rebound, die Timotey Saskovic binnen schiet, 3-2 (35.39). Met uitsluitingen over en weer schiet Jeroen Klappe naast en dirigeert Danny Gelder met zijn stick een schot van Mike van der Bilt naar de hoek van de ijsbaan. 47 seconden speelt Hoorn met vijf tegen drie. En als Patrick Jespers zijn stick breekt bij het uitverdedigen zij er nog maar twee Hagenaars tegenover de overmacht. Maar dan gaat ook het hoornsignaal ten teken van het einde van de periode.

In de slotperiode heeft Hoorn nog 47 twee man meer op het ijs. Doelman Stephan Meijer berooft Jeroen Klappe van een doelpunt. En Timotey Saskovic doodt kostbare seconden straftijd. Ook als de Haagse ploeg compleet is, is Timotey de smaakmaker. Pas in tweede instantie weet Danny Gelder zijn gevaarlijk schot klemvast te pakken. En dan is het opeens aan de andere kant 3-3. Jeroen Klappe bedient John de Bruin, die met een slapshot scoort (44.37). Nog geen minuut later draaien zij de rollen om. John geeft door aan Jeroen. Jeroen omspeelt twee Hagenaars en scoort voor 3-4 (46.14). HIJS-aanvaller Erik te Hoonte schiet op doel. Gelder staat een rebound toe, die verdediger Martin Simonak verzilvert (4-4 na 47.26). (En hier ging ik administratief de fout in, want ik schreef als doelpuntenmaker nummer op 15, die van Hoorn-speler Mitchell Beukema; Zie laatste alinea). In de tegenaanval schiet Mitchell Beukema eerst over, maar weet dan even later met ene one-timer alsnog het net te vinden voor 4-5 (47.26). Bij een uitsluiting van verdediger Gilles Chenard moet aanvaller Thijs Stuart zich een lijn laten afzakken. Hessel van der Neut en de zijnen leveren een prima penalty kill. Die gaat over in een powerplay als Mitchell Lammering Ferdy Ekkelboom onreglementair checkt. Vanuit een scherpe hoek weet Mitchell Beukema na 9 seconden krachtspel te scoren, 4-6 (53.47). Op 58.19 moet Fabricio Koopmeiners naar de strafbank. Patrick Jespers is niet succesvol met zijn schot. Op 59.32 onstaat een opstootje als Gilles Chenard flink in de mangel wordt genomen. Zondaren Timotey Saskovic en Michael Resetar ontvangen beiden 12 strafminuten. In die korte tijd weet Joery Brown nog te scoren. Zijn schot belandt na twee deflecties van Haagse spelers verrassend in het doel achter Meijer. Eindstand 4-7 (59.39).

Grote vreugde bij de Hoornse ploeg en bij de circa tien man sterke Hoornse aanhang, die met een luchtdrukhoorn de zege onderstreept. Na afloop van het duel schiet ik Hoorn-aanvaller Mitchell Beukema aan. En ik feliciteer hem met de klassieke hattrick (4-4 t/m 4-6). Mitchell:"Volgens mij heb ik er maar twee gescoord. Iemand anders heeft voor de 4-4 gezorgd. Jongens, wie heeft de 4-4 gescoord? Nu ja we zullen het wel zien op de sheet." En op mijn vraag vervolgde hij:"Ja, we hebben allemaal in Hoorn het ijshockey geleerd. We komen van het streethockey en hebben de overstap gemaakt. En onze doelman Danny Gelder heeft net zijn vijfde ijshockeywedstrijd gespeeld." Danny had goed staan keepen en met deze wetenschap van zijn vijfde wedstrijd ooit complimenteerde ik hem gemeend met zijn sterke spel. Ik vraag aan Mitchell of het niet zwaar is met twee lijnen tegen drie. Mitchell:"Nee hoor. Bovendien was een hele Haagse lijn al in de derde periode aan het douchen." Een meegereisde supportster merkte op:"Nee ze vinden het wel fijn. Lekker veel op het ijs." En daarmee wint Hoorn in acht dagen tijd tweemaal van de Bullets uit Den Haag. Thuis hadden zij de spelers uit de Hofstad al met 6-2 verslagen.

Terug