Zoetermeer geeft zege binnen 2 minuten uit handen tegen Amsterdam

Eerste Divisie Zoetermeer Panters Toekomst Team - Amstel Tijgers Amsterdam Toekomst Team 3-5 (2015-11-13)

Als ik de hal net op tijd kom binnenlopen is videoman Edwin van Ulsen van de Panters juist zijn derde en laatste videocamera aan het opstellen. Edwin vertelt:"Dit Toekomst Team heeft veel scorend vermogen verloren. Arthur Panchenko is naar de Verenigde Staten gegaan en Joffrey Klerk speelt nu in het eerste van Dordrecht. Een stuk of zeven spelers die vorig jaar voor de U17 uitkwamen zijn doorgestroomd dit team. Ook verdedigster Jet Milders is nieuw in de ploeg. Maar naast vele anderen hebben we nog steeds Jorai Bart, wiens favoriete speler Montreal Canadiens verdediger Pernell Subban is, en mijn zoon Giancarlo. Daarentegen is doelman Mark de Vogel gestopt. Hij woont in Alphen aan den Rijn aan dat is gewoon te ver weg. Hij doet nu aan rugby, maar hij heeft het ijshockey niet geheel verlaten. Hij is linesman voor Zoetermeer. Voor vanavond is de taktiek dat we flink fysiek spelen. Overigens speelden we de vorige wedstrijd in Groningen. En hebben daar, ondanks de grote nederlaag, heel goed gespeeld. Het team kreeg zelfs complimenten van GIJS, want in de competitie hadden deze tot dan toe niet zo'n taaie tegenstander tegenover zich gehad." Overigens brengt Amstel Tijgers ook een jonge ploeg op de been. Connor Barette en Roman Bouwman behoren tot de weinige senioren. Vaste krachten zijn Iwan Heidbuurt en Roll Gallee en natuurlijk verdediger Sam van Duin, ook speler van Amstel Tijgers 1. En met vele krachten uit het Tijgers U17 kampioensteam van seizoen 2014-2015, zoals Kalle Pirinen en Michael van den Ende, is een aardig team geformeerd. Doelvrouw Bianka Bos start bij de Panters in het doel en doelman Jeremy Borgman bij Amsterdam.

Amsterdam zoekt het eerst de aanval. Maar het eerste schot (naast) is van Panter Giancarlo van Ulsen. Sam Haijes komt niet voorbij de goed opgestelde doelman Borgman. En aan de andere kant pareert Bianka met een mooie stick save de inzet van links van de stick van Connor Barette. Maar dan mag Roman Bouwman iets rechts van het centrum opstomen naar het Panters doel. Hij schiet plots en verrast Bos in de korte hoek, 0-1 na 4.02. Met een goede redding met de vanghandschoen (sterk wapen van haar) voorkomt Bianka de 0-2 na een schot van diezelfde Connor Barette. In het Panters aanvalsvak krijgt Sam Haijes op rechts de puck. Vanuit een zeer scherpe hoek schiet hij op doel .... en scoort. En na 7.44 is de stand gelijk, 1-1. Op de volgende aanval jaagt verdediger Nigel Zwiers met een schot van de blauwe lijn het rubber tegen de touwen. 2-1 na 8.07. Voor het doel blijft Sam Haijes het meest actief. Ook tijdens de uitsluiting van Hayley de Jong. Maar dat levert nog geen doelpunt op. Maar Hayley staat net weer op het ijs, als Sam Haijes alsnog toeslaat voor 3-1 (16.18).

In de tweede periode frequenteren beide ploegen de strafbank. Veel powerplays dus. Zelfs situaties met twee man meer op het ijs. De kwaliteit van de powerplays wisselt bij beide teams.Zelfs een aanval van drie tegen n (Sam van Duin) is niet aan Zoetermeer besteed. Puckvoerder Jelle Admiraal besluit zelf te schieten. Zonder positief gevolg. Eerder was Kalle Pirinen nog het dichst bij een doelpunt. Op zijnschot schampt de puck de bovenkant van de lat. Vertwijfeld kijkt Kalle naar het plafond. Resultaat: Een periodestand van 0-0.

In de slotperiode tapt Amsterdam - nu met Jaimy Missler in het doel - uit een heel ander vaatje. Na zeven seconden verschalkt Connor Barette Bos met een schot van de linkerflank, 3-2 (40.07). Donny Pohlman schiet op doel. En Mick Vastenhouw werkt de rebopund achter Bos; 3-3 gelijk na 41.31. Zoetermeer coach Danny Bood neemt een time out. Maar op de volgende aanval van Amsterdam is het weer raak. Sam van Duin schiet naast. Maar via de boarding komt de puck bij hem terug en hij scoort de 3-4 (41.55). Dus binnen twee minuten heeft Amsterdam de achterstand van twee goals omgebouwd in een voorsprong. Panters dringen dan aan om de gelijkmaker te scoren. Maar een fraaie leg save van Jaimy Missler voorkomt dat Giancarlo van Ulsen scoort. En Zoetermeer breekt zijn eigen aanvalsgolven als scheidsrechter Jeffrey den Ridder hen betrapt op het spelen met zes veldspslers. Overigens zat Nigel Zwiers de straf uit voor zijn team. Na de straf uitgezeten te hebben stapt hij op het ijs en lanceert meteen Sam haijes, maar Sam schiet naast. Amsterdam overleeft een straf tegen Michael van den Ende en scoort daarna prompt de 3-5. Connor Bartte omspeelde de door haar medesplers in de steek gelaten doelvrouw Bianka Bos. 3-5 na 52.17. De Panters lijken uitgespeeld. Een powerplay helpt hen niet. Zelfs het spelmaken van verdediger Arnout Bos niet. Een laatste kansje voor Jorai Bart, die uit de draaiing op doel schiet en het finale geluidsignaal klinkt. Meteen schalt de speakster door de hal:"Amsterdam gefeliciteerd met de overwinning en een veilige thuisreis."

Grote vreugde bij Amsterdam. Maar hangende kopjes bij Zoetermeer. De Panters worden naar buiten gedirigeert door coach Danny Bood en stellen zich in een kring op. Met bezwete hoofden in de gure wind moeten zij ook nog een donderspeech over zich heen laten gaan.

Terug