HIJS de punten, Lions de morele overwinning

BeNeLiga HIJS HOKIJ Den Haag - Dordrecht Lions 3-2 (2015-12-04)

Ditmaal geen overvolle Uithof voor de thuiswedstrijd van HIJS tegen Dordrecht Lions. Ook al waren er diverse jeugdvoetbal- en ijshockeyteams (voor het ijshockey van de Leiden Lions) present, waarvan de jongelui binnentraden met in de ene hand een vlaggteje en in de andere hand een chocoladeletter. Mijn aanwezigheid was wederom mede mogelijk gemaakt door de Personeelsvereniging Flora Holland. Voor aanvang van de wedstrijd mocht bekerwinnaar HIJS U14 een paar ereronden schaatsen. Een daverend applaus viel Tommy van Zanten en zijn ploeggenoten ten deel. Bij HIJS keerden Claudia van Leeuwen en Jasper Kick terug in de selectie. Bij HIJS was Claudia van Leeuwen de startende doelverdediger en bij Lions Fabian Schotel. En hoe zou de wedstrijd zich ontwikkelen? Ik zag het duister in voor Dordrecht na de hevige pandoering afgelopen zondag van de Lions in Herentals.

Van beide zijden een beetje stroef begin van de wedstrijd. Er wordt flink heen en weer geschaatst. Maar schoten op doel, ho maar. Na twee minuten een icing. En pas na 3,5 minuut een eerste doelpoging. Marco Bommezijn probeert Fabian Schotel in de korte hopek te verschalken. Maar dat zit hem niet glad. Luke Zwartbol moet vanaf 3.49 een hooking straf uitzitten. En dan is er ook het eerste schot op doel van de Lions. Verdediger en aanvoerder Mitchell Riedijk vuurt vanaf de blauwe lijn op doel. Maar dan een break van HIJS. Stace van Bentem is daarbij betrokken. Hij valt de meespelende doelman Schotel aan. En dat betekent een charging straf tegen Stace. Met twee man meer is Lions natuurlijk oppermachtig. Phillipe Boutrgirgis speelt de voor het doel geposteerde Jasper Busink aan. Jasper passeert doelvrouw Claudia voor de 0-1 (5.05). Met vier tegen vijf heeft HIJS geen probleem om de Lions in bedwang te houden. Eeen fraaie anaval opgezet door Jasper Kick. Diagonaal passt hij op Andri Salomonson. Fabian Schotel redt. Aan de andere kant is Jasper Busink weer gevaarlijk. Ditmaal krijgt hij in de slot de puck van achter de achterlijn aangespeeld door Bart Vink. Maar een tweede doelpunt zit er niet in. Edgars Fridihsons blijft dan achter het doel van Van Leeuwen de puck bevriezen. Dat komt hem op een straf voor delaying the game te staan. En zeer gevaarlijk schot van de blauwe lijn van Guido Vols. Maar zoals steeds staat Fabian paraat. Als Edgars zijn straf heeft uitgezeten volgt al snel een straf tegen Valentijn Scheffe. En dan breekt een waar bombardement op het Dordtse doel los. Alan van Bentem vindt Schotel op zijn weg. Fabian pareert met ene leg save een schot van Bas Britstra, ziet de poeier van Ben Rurup over gaan, pakt de inzet van Slavomir Bodnar klemvast en zegt met zijn vanghandschoen 'nee" tegen Joey Verreijen. Dordrecht overleeft de straf en als nummer 23 van HIJS, Thomas Roosendaal, de nummer 23 van Lions, Valentijn Scheffe, hookt, kruipt Dordrecht zo waar uit zijn schulp. Claudia van Leeuwen kan door haar goede stellingspel het projectiel van Valentijn Scheffe onschadelijk maken. En zij zet effectief haar vanghandschoen in op een schot van de blauwe lijn van Scott van Rijswijk. En als laatste actie van de periode neutraliseert Fabian Schotel een schot van Alan van Bentem.

In de tweede periode een eerste kans voor Dordrecht. Levi Boer duikt gevaarlijk voor het Haagse doel op. Maar Claudia staat haar vrouwtje. En ook Fabian Schotel moet zeer alert zijn. Valentijn Scheffe verspeelt de puck in het eigen verdedigingsvak aan Alan van Bentem. Laatstgenoemde lukt het echter niet om de puck langs de Dordtse doelman te krijgen. Vanaf de 26ste minuut lijkt HIJS echt werk te gaan maken van de wedstrijd. Marcel Kars verdeelt het spel goed. En als Edgar Fridihsons zich "vergrijpt" aan Bodnar krijgt HIJS met een powerplay nog een extra zetje in de rug. Weer volgen mitrailleursalvo's op het dole van Dordrecht. Maar steeds is het eindstation Fabian Schotel. En er volgen na deze straf nog twee opeenvolgende straffen, zodat HIJS tot 35.24 bijna continu op de powerplay speelt. Maar of de schoten nu van de aanvallers van HIJS komen of van de verdedigers, Fabian Schotel glorieert. Met vijf veldspelers op het ijs lukt Dordrecht zo waar een zeldzame break. Floris Veenhuizen maakt het Claudia van Leeuwen erg moeilijk. Maar uiteindelijk weet Cladia de puck onder haar vanghandschoen te smoren. En net als je denkt: zullen die Hagenaars ooit scoren tegen deze Schotel in bloedvorm, valt het doelpunt. Vanaf de boarding passt Marco Bommezijn op Stace van Bentem. Stace draait van zijn tegenstander weg en stoomt van rechts af op het doel. Vuurt en scoort in de verre benedenhoek. 1-1 na 36.24. En op de volgende aanval zijn de rollen omgedraaid. En pass van achter de achterlijn van Stace van Bentem op Marco Bommezijn in de slot. De tip-in van Marco gaat net naast. De periode loopt op zijn einde en Bart Vink besluit tot een solo. Hij wordt gestopt door Joey Verreijen. Maar daar komt wel een slashing aan te pas. Scheidsrechter Juri de Wit verwijst Joey naar de strafbank. Lions zet een goed powerplay op. Dylan Collard vindt Claudia van Leeuwen op zijn weg. Maar een pegel van de blauwe lijn verdwijnt linksboven achter de doelvrouw in het net. Tot verrassing van iedereen, lijkt het. Inclusief schutter Florian Nelemans. En weer gaat HIJS de pauze in met een doelpunt achterstand.

De slotperiode start meteen met ene gevaarlijke anaval van HIJS. Jasper Busink krijgt voor zij interference vergrijp twee minuten straf. Maar binnen de minuut wordt hij "bevrijdt" uit de strafbank. Slavomir Bodnar passt diagonaal op Jasper Kick, die Schotel het nakijken geeft. 2-2 gelijk na 41.29. Een opsteker voor HIJS zo kort na aanvang van de periode. De stormloop van HIJs duurt onverminderd voort. Maar of de inzetten nu van Kars, Alan van Bentem, Slavomir Bodnar of Jasper Kick komen. Fabian Schotel pareert ze allemaal. Wel heeft hij het geluk van de goede doelman, als hij na een schot achter zich een ping hoort. Dat was het geluid van de puck, die na een schot tegen de paal van Marcel Kars terugkaatste in het spel. Maar Fabian Schotel is ook maar een mens. De rebound van Andri Salomonson op 53.24 is hem te machtig: 3-2. Overigens heeft Dylan Collard dan al geruime tijd de plek in de defensie ingenomen van Bart Vink, die niet meer op het ijs kwam. Een schot van Floris Veenhuizen naast het doel en de zege is "in tha pocket" voor Den Haag.

Geen walk-over dus voor thuisploeg HIJS. Een knappe prestatie van de Dordtse Lions. Alle achting. Tegen Dordrecht Lions voorzitter Edwin Boer zeg ik dat ik maar n van zijn twee zonen op het ijs heb gezien. Edwin wijzend:"Ja, kijk, daar loopt Milan. Hij is geblesseerd. We kwamen niet ongeschonden van het slachtveld in Herentals vorige week zondag. We keerden met vier geblesseerden huiswaarts. Ja, het was niet fraai in Belgi. Niet van de spelers van HYC en ook niet van het publiek, dat onze jongens bespuwde. Gezien het feit dat we zo veel spelers moeten missen, hebben we het niet slecht gedaan vanavond. Eigenlijk zijn wij de morele winnaar. Maar helaas levert dat geen punten op." Thuisploeg HIJS wees Jasper Kick aan als Man-of-the-Match. Maar natuurlijk zou de algemene uitverkiezing, gestel dat die er zou zijn, gaan naar doelman Fabian Schotel van Dordrecht.

Terug