Josh Prudden goes ... Tweede Divisie A

Tweede Divisie A - Leiden Islanders - Amstel Tijgers Cool Mokum Amsterdam 7-7 (2015-12-20)

Zoals ieder seizoen een keer, begeef ik me naar de ijshal in Leiden. Ter voorbereiding op de wedstrijd kom ik bij Cool Mokum voor een eerdere wedstrijd de naam Josh Prudden tegen. Nu is mij gebeleken dat er wel eens vaker met sheets wordt gerommeld in de lagere divisies, maar inderdaad staat zondagavond 20 december 2015 de enige echte Josh Prudden voor de Amstel Tijgers op het ijs. En dat is maar goed ook, want daardoor kan het team met twee lijnen spelen. Want de andere helft van de ploeg is deze avond afwezig. Geen Walter van Gerwen, geen Michael Veltman, geen Saskia Admiraal, geen Andy Otto en geen Robin van Swart-Beveren. Maar ook de nieuwe goalgetter van dienst, Jozef Hutar, ontbreekt in de selectie. Bij Leiden ontbreken Ferry Bodijn, Neal Costello, Steven Kardel, Remco van der Pol en Onno Henneman. Daarvoor in de plaats maken Derde Divisiespelers Bas Gerritsen en Maikel Hageman (beiden Leiden Polar Bears) en Fedde van Gent (Leiden Lions) hun opwachting. En sinds dit seizoen deelt Andrew Buttigieg de doelwachterslast met Cas Neuman. Cas speelt daardoor zowel voor de Islanders als de Polar Bears.

Amsterdam zoekt het eerst de aanval. Verdediger Oleksiy Hrushetskyy schiet vanaf de blauwe lijn naast. Op de tweede echte aanval is het meteen raak. Op aangeven van verdediger Cees van Peet vindt Brian von Mansfeldt het net voor 0-1 na 1.46. Op het volgende schot moet de startende doelman Andrew Buttigieg een rebound toestaan. Maar kundig belet hij Arthur Pohlman er 0-2 van te maken. Op één van de eerste aanvallen van de Islanders geeft Jason Plomp voor op Sven Karlsson. Sven handelt snel en jaagt de puck met een backhander tegen de touwen, 1-1 na 3.11. Een schot van Maikel Hageman verdwijnt in de vanghandschoen van Amstel Tijgers doelman Co de Groot. Je zou zeggen dat de tegenstanders dat nu toch zo onderhand wel zouden moeten weten dat Co de man van de "Golden Glove" is en aan zijn linkerzijde schier onverslaanbaar is. Aan de andere kant omspeelt Josh Prudden Daan Zwerus om vervolgens zijn backhander het prooi te zien worden van Buttigieg. Na een face off in het Leidse aanvalsvak komt de puck bij Erwin Knoester in de slot. Een snelle beweging van de polsen en het is 2-1 (4.35). Maar dat kunnen de Amsterdammers natuurlijk niet allemaal maar zo laten gebeuren, dat Leiden hen de wedstrijd uit handen neemt. Bob Altelaar duikt alleen voor Andrew op, maar Bob schiet via de keeper naast. Zijn geweldige uithaal ziet Tjakko de Vos in de vanghandschoen van diezelfde Buttigieg verdwijnen. Maar als Arthur Pohlman uit de hoek van de baan Josh Prudden in de slot bedient, lukt laatstgenoemde schijnbaar moeiteloos de 2-2 (6.58). Na een redding met de vanghandschoen door Co de Groot (op een schot van Erwin Knoester) en door Andrew Buttigieg (op een deflectie van Arthur Pohlman) is het toch Arthur Pohlman, die een schot van Ken Cheng in het doel deflecteert. En het is 2-4 na 9.44. Nog geen minuut later de eerste uitsluiting van de wedstrijd. Erwin Knoester haalt een tegenstander onderuit in het Leidse aanvalsvak. En dan is het wachten op het vijfde dolepunt, z\ou je zeggen. Maar de Islanders denken daar heel anders over. Met een verbluffend efficient penalty killing pakken zij uit. Shorthanded schiet Harold Paul maar net naast. En Sven Karlsson lukt een break, die hij helaas met een schot kan bekronen. Alleen Tjakko de Vos lukt een goed schot, maar in de korte hoek is Buttigieg goed geposteerd. Tijger Frank van Rossum laat Pascal van Roosmalen onzacht kennismaken met de boarding. Dat betekent twee minuten zonden overdenken voor de snoodaard. Maar ook de Islanders lukt het niet om een goed powerplay op te zetten. Neen, zij hebben ontzettende mazzel dat een wrap-around van Josh Prudden net mislukt. Uiteindelijk heeft Leiden één kans, waarbij de inzet van Sven Karlsson door Co de Groot onschadelijk wordt gemaakt. Het laatste schot van de periode komt van de stick van Amstel's Oleksiy Hrushetskyy, maar hij ziet zijn inzet langs de verkeerde kant van de paal zeilen.

In de tweede periode scoort Jason Salituri al snel de 3-4 (22.12). Dan volgt een powerplay van de Islanders als Tjakko de Vos de strafbank moet opzoeken. Maar als Leidenaar Erwin Knoester Frank van Rosssum door de lucht laat zeilen, staan de ploegen met vier veldspelers tegenover elkaar. Dan volgt nog een straf tegen een Islander en Amsterdam staat geruime tijd met twee man meer op het ijs. De drie Leidenaren verdedigen zich als leeuwen tegen de Tijgers. En Buttigieg ontscherpt een schot van Oleksiy Hrushetskyy. Een Islander keert terug van de strafbank. Veel later pas lukt het dan toch voor Amsterdam. Een schitterende diagonale pass van links van Oleksiy Hrushetskyy op Arthur Pohlman bij de verre hoek. En Arthur heeft bij wijze van spreke alleen zijn stick tegen het rubber te duwen om te scoren, 3-5 (27.48). Dan op 28.13 een goaliewissel bij de Islanders. Onder luid geroffel van sticks tegen de boarding verlaat Andrew Buttigieg het ijs en maakt Cas Neuman zijn opwachting. Arthur Pohlman test meteen de verse doelman. Maar Cas geeft geen krimp. Neen, het doelpunt valt aan de andere kant. Laurens Staats lukt met een schot in de rechterbovenhoek de "aansluitingstreffer" voor 4-5 (32.54). Aan beide kanten nog kansen op een doelpunt in de resterende tijd tot de tweede thee, maar geen doelpunten.

In de slotperiode schiet Leiden uit de startblokken. Aanvankelijk kan Co de Groot erger voorkomen. Maar de op rechts solerende Jason Plomp kan hij niet stoppen. Een vlakke schuiver in de verre benedenhoek is hem te machtig, 5-5 (41.04). Maar nauwelijks een minuut later volgt het antwoord van Amsterdam: 5-6 (42.19). Maar ook daarop heeft Leiden een antwoord. Vanaf de rechterflank stuurt Sven Karlsson een vlak schot richting verrre benedenhoek. En Sven scoort, 6-6 gelijk na 44.55. Met Josh Prudden (holding) in de strafbank voorkomt Co de Groot keer op keer een Leids doelpunt, door schoten van onder andere Jason Plomp en Pascal van Roosmalen te neutraliseren. Maar naar ik dacht Oleksiy Hrushetskyy schiet de 6-7 (49.59) binnen. Amsterdam rekent zich al winnaar als de laatste twee minuten van de wedstrijd zijn aangebroken. Islanders gooit alles op de aanval. Overigens zonder de doelman van het ijs te halen. En zo waar op 58.39 lukt Jason Plomp met een prompt geschoten polsschot in de slot de 7-7 gelijkmaker. Nog een laatste poging van Amsterdam. Maar met een schot vanaf de rechterflank lukt het Josh Prudden niet doelman Cas Neuman te verschalken. En dus een 7-7 gelijkspel. En in de Tweede Divisie volgt dan geen verlenging en zelfs geen penalty shots. Twee punten voor een overwinning en één punt voor een gelijkspel. En in dit geval was het duidelijk aan de reacties van de spelers dat Amsterdam een punt verloren had en Leiden een punt gewonnen.

Voor Sven Karlsson was het wel even schrikken dat hij keer op keer de face off moest nemen tegen Josh Prudden. Sven:"Ja, en dan sta je opeens tegenover Josh Prudden. Hij zal wel wachten op een werkvergunning om later voor Amstel Tijgers 1 uit te komen." Josh Prudden zelf had een heel ander verhaal:"Eigenlijk ben ik gestopt met professioneel ijshockey. Maar ik heb mijn hele leven geijshockeyd en dat wilde ik blijven doen. Dus toen een paar bekenden uit het Cool Mokum team mij vroegen om mee te spelen, heb ik dat meteen gedaan. Want je moet weten dat ik woon en werk in Amsterdam. En dat deze divisie het derde niveau is maakt mij niets uit." Overigens nog wel even bijzonder om te melden dat Josh de wedstrijd speelde met een Destil Trappers helm en een Unis Flyers ijshockeybroek.

Fotoserie XL

Terug