GIJS: En natuurlijk weer winst met dubbele cijfers

Eerste Divisie - Dordrecht Lions Toekomst Team - GIJS Groningen 2-12 (2016-01-02)

Met GIJS in de Eerste Divisie is het niet de vraag of de Groningers winnen, maar met hoeveel. Voor de Lions is het een nadeel dat niet enkele BeNeLeague-spelers kunnen worden opgesteld, want het eerste team trad uit aan in Luik. Maar gelukkig speelde het Nationale Vrouwen Team niet. Dus aanvalster Bieke van Nes was van de partij. GIJS kwam uit met drie spelers van hun U17-team, te weten Wesley Zoutman, Joop Uchtman en Guy Kunst, die 's middags uit tegen Tilburg hadden gespeeld. Startende doelmannen zijn Charlie Vocke (Lions) en Stefan Vespa (GIJS).

Namens GIJS opent David Bartos met twee schoten op doel. Zijn forehand schot levert een rebound op. Zijn daaropvolgende backhand schot verdwijnt in de vanghandschoen van Charlie Vocke. Maar daarmee is de toon voor de wedstrijd gezet. Na een afgeweerd schot van Tim Bartels en een schot naast van Zahir Hup moet Dordrecht al na 1.13 naar het wapen van de icing grijpen. Even later geeft Zahir Hup vanuit de rechterhoek van de baan voor in de slot op aanvoerder Danny Kerstholt. Met een snelle beweging scoort hij de 0-1 na 1.46. Op de volgende aanval tekent Zahir Hup voor de 0-2 na 2.08. Een slashing van Emmanuel Storchi op Renze ten Hoeve leidt de 0-3 in. Sebastiaan Snijder schaatst van de linkerflank de slot in en scoort op 2.54 met een backhander. Na 3,5 minuut verschijnt Dordrecht voor het eerst voor het doel van Stefan Vespa. Een straf tegen Erik Brand geeft Tim Bartels de kans om 0-4 te scoren. En dan zijn er nauwelijks vijf minuten verstreken; op 5.02 viel het doelpunt. En dan eindelijk ook een eerste schot(je) op het Groningse doel. Davy van Turenhout kon echter niet voldoende kracht achter het schot zetten om gevaarlijk te zijn. En steeds maar weer moet Charlie Vocke zijn kunsten evrtoenen om GIJS van scoren af te houden. Zeker na een hernieuwde straf tegen Emmanuel Storchi. Al valt het sterke penalty killing van Bieke van Nes op. Bij Lions'tweede aanval staan Bram Moohhoek en Bieke van Nes tegenover één Groningse verdediger. Bram voert op links de puck en passt diagonaal naar Bieke van Nes op de rechterflank. Met een one-timer verrast Bieke Stefan Vespa met een schot in de verre benedenhoek. Een zeer fraai opgezette en afgeronde aanval. 1-4 na 12.41. Even later heeft Sebastiaan Snijder twee pogingen nodig, maar dan ligt de puck ook in het net voor 1-5 (13.08). Lions Davy van Turenhout soleert eerst op rechts en raakt de buitenklant van de paal met zijn schot, om even later de gang naar de strafbank te moeten maken. Op aangeven van Fenno Mulder profiteert Zahir Hup van dichtbij, 1-6 (13.59). Een monsterscore ligt in het verschiet. Maar Charlie Vocke voorkomt keer op keer met zijn saves - op schoten van onder andere Zahir Hup, Danny Kerstholt en Romeo Stroosma - een hogere score.

In de tweede periode meteen al een aanval via Sebastiaan Snijder op links. Hij slaat de weg in naar het doel en laat met een backhander Vocke kansloos, 1-7 na 20.33. Aan Groningse zijde doen ook de jongelingen Dante Lakumakulita, Joop Uchtman en Guy Kunst hun niet geringen aanvallende kwaliteiten zien. Maar Charlie Vocke zegt: Neen. Na een straf tegen Romeo Stroosma (29.05) besluit GIJS-coach Arjan Peeters tot een goaliewissel (31.06). Bo Ossewaarde neemt plaats tussen de pijpen. Ook de daaropvolgende powerplay levert slechts kleine kansen op voor Dordrecht. Met name via Davy van Turenhout en aanvoerder Frank Meijer. Maar GIJS scoort. Vanuit de hoek van de baan bedient Danny Kerstholt de inschaatsende verdediger Jasper Huizenga, die met een loepzuiver polsschot scoort, 1-8 na 33.13. Een shothanded goal. Lions verdediger Robin van Tilborg mag dan tweemaal aanleggen, maar Bo Ossewaarde redt. Nadat Kylian de Vos, van de thuisploeg, ondersteunt het ijs moet verlaten passt Stijn Groeneweg op de pal voor de doelman geposteerde Exan de Rave. En de geheel onbewaakte Exan verschalkt Ossewaarde voor 2-8 (39.20).

In de slotperiode schieten de Groningers letterlijk en figuurlijk uit de startblokken. Na een schot van Tim Bartels vervovert Sebastiaan Snijder de puck. In tweede instantie werkt hij de puck langs Vocke voor 2-9 (41.06). Dan kruipt Lions zo waar enigszins uit zijn schulp. Milo Schilt ziet zijn schot via de keepr over gaan. En Stijn Groeneweg schiet van de linkerflank net naast. Maar dan betrapt scheidsrechter Natascha Huizeling Bram Mookhoek op slashing. Maar wat volgt is geen drukkend powerplay van de noorderlingen, maar goed penalty killing van Erik Brand en de zijnen. En dan staat natuurlijk ook altijd nog Charlie Vocke paraat om projectielen van Sebastiaan Snijder en Zahir Hup onschadelijk te maken. Maar desondanks is het Danny Kerstholt die het genoegen smaakt het tiende doelpunt te scoren, 2-10 na 49.34. En bij vier tegen vier pikt ook David Bartos zijn goaltje mee, 2-11 (54.03). Kort daarop ontvangt Emmanuel Storchi een persoonlijke straf wegens abuse of officials. In de strafbank gaat hij gewoon door en krijgt er dientengevolge nog eens 20 strafminuten bovenop. Hij loopt richting de kleedkamer, maar blijft langs de kant van de baan toekijken. Toekijken hoe Guy Kunst - aanvoerder van GIJS U17 - de eindstand op 2-12 bepaalt (57.29).

De wedstrijd verliep geheel volgens verwachting. Kan ook niet anders als je ziet met wat voor gemak GIJS het spel speelt, combineert en schaatst. Arjan Peters loopt langs me heen en merkt op:"We gaan maar weer eens op huis aan". Wel een verre rit, antwoord ik. "Dat zijn we gewend", is het broodnuchtere antwoord van de Grunninger.

Fotoserie:

Eerste Divisie - Dordrecht Lions Toekomstteam vs GIJS Groningen

Terug