Tijgers hebben moeite met de bulldoggen

BeNeLiga Amstel Tijgers Amsterdam - Liège Bulldogs 5-0 (2016-01-17)

Amsterdam op volle oorlogsterkte, deze avond. Jacob van Duin hoedt het doel. Luik treedt aan met een fantasie-opstelling. Coach Paul Vincent heeft slechts de beschikking over een doelman en 8 schaatsers. Vier vaste veldspelers van het team, de 17-jarige Kevin Henin, die zo af en toe bij de hoofdmacht aanhaakt en een drietal recreatiespelers. Tom Prodi staat tussen de pijpen bij de Wallonen.

Amsterdam valt aan. En pas na drieneenhalve minuut het eerst schot op doel van Luik. Voor het doel langs schaatsend probeert de Pool Tomasz Cieslicki uit de draaiing met een backhander de verre hoek te vinden. Jacob van Duin heeft eindelijk wat te doen. Maar ook als Calvin Pohlman in de strafbank zit voor holding, dicteren de Tijgers het spel. Daniel Lam verschalkt de Luikse doleman bijna via de 5-hole. Een krachtschot van Calvin Pohlman vindt zijn einde in de vanghandschoen van Tom Prodi. Tijdens de powerplay komt Luik slechts tot één schot op doel. Dat is een venijnig schot van Tomasz Cieslicki. Maar hij moet dat van ver af afvuren en Van Duin staat paraat. Gaetan Rondia begaat een fout tegen Daniel Lam. En dan verwacht je natuurlijk vuurwerk van de sterke powerplay formaties van de hoofdstedelingen. Maar eigenlijk zoals in de gehele wedstrijd waren de Tijgers wat matjes. Tom Prodi, die zich meer een meer ontpopte tot een sta-in-de-weg voor de Amsterdammers, voorkomt een doelpunt op een schot van Olivier Leenders en reageert alert op een deflectie van Julian Berteling. Net nadat Belgisch international Jordan Paulus tweemaal niet succesvol op doel heeft mogen schieten is het dan toch aan de andere kant raak. Vanuit de hoek van de baan geeft Daniel Lam een pass aan Rocco van Hoorn in de slot. Rocco laat Prodi kansloos, 1-0 na 11.49. Dan denk je dat de ban gebroken is en de Amsterdammers het recept om Prodi te verslaan hebben gevonden. Niets is minder waar. Met een fraaie poke check tikt Tom Prodi de puck van de stick van een solerende Dax van de Velden. Met Jordan Paulus in de strafbank moet de andere sterverdediger van de Luikenaren, Michael Distate, vol aan de bak. Ditmaal lukt het de Amsterdammers wel om een goed powerplay op te zetten. Maar Joey Oosterveld raakt het ijzerwerk met zijn schot en geweldige kansen voor open doel van Tobias Kathan (sublieme redding Prodi) en John Versteeg (schiet voorlangs) leveren niets tastbaars op.

In de tweede periode speelt de actie zich bijna voortdurend af voor het Luikse doel. Maar de Luikse puckenpakker weert alle schoten af of ziet de pucks, o.a. op een ziedend schot van Stef Overweg, over het doel vliegen. Met Donny van Musscher (elbowing) in de strafbank weet Luik zo waar de aanzetten tot een powerplay te tonen. Maar effectief is anders. De eerste penalty kill formatie van Rocco van Hoorn, Joey Oosterveld, Tobias Kathan en Michael Mackie Kwist blijft moeiteloos overeind. En de tweede formatie, met schoten op doel van Bryan Hoogenraad en Olivier Leenders, was niet ver van een shorthanded goal. De pucks blijven op Prodi afkomen. Maar of die nu komen van de stick van Dax, Julian, Rocco of John, Tom staat paraat. Zelfs gedurende de tripping straf tegen Gaetan Rondia. De klok begint al aardig naar de veertig minuten te lopen als het Calvin Pohlman lukt om een rebound, op een schot van Bryan Hoogenraad, tegen de touwen te jagen. 2-0 na 38.11. Daarna lukt Cieslicki nog het tweede Luikse schot op doel van de periode.

De slotperiode start meteen met een knal. Een tip in van Julian Berteling op een schot van Calvin Pohlman. En het is 3-0 na 40.41. Een fraaie 1-2 van Joey Oosterveld en Michael Mackie Kwist. Maar het geluk zit niet mee bij Joey. Het lukt hem niet in de lege helft van het doel te scoren. Met een charging straf, voor onregelmatigheden aan de boarding, moet Sebastien Issaadi vanuit de strafbank toekijken. Gewiekst neemt Luik coach Paul Vincent gedurende die straf een Time Out om zijn manschappen, die toch wel een beetje moe beginnen te worden, wat rust te gunnen. De Tijgers lukt het dan toch om de 4-0 op het scorebord te brengen. Na een fraaie pass van Michael Mackie Kwist hoeft de bij de verre paal geposteerde Bryan Hoogenraad de puck alleen maar in het doel te schuiven, 4-0 (50.48). En op de mooiste aanval van de avond, een triangulatie tussen Bryan Hoogenraad, Julian Berteling en Calvin Pohlman, scoort laatstgenoemde de 5-0 (56.32). Een hooking straf tegen Jordan Paulus levert nog een een situatie op waarbij Prodi een zeker lijkend doelpunt van Daniel Lam voorkomt.

Een plichtzege voor Amsterdam, bij wie met name John Versteeg en Joey Oosterveld het geluk bij hun schoten ontbrak. De Luikenaren feliciteren elkaar glunderend. Met zo'n team met maar 5-0 verliezen vinden zij een prestatie. Beide teams ontvangen een warm applaus van het niet al te talrijk opgekomen publiek. Ik stap de Luikse bank binnen om één van de begeleiders te vragen waarom de drie broers Cornelis, verdediger Frank Neven en de rest van het team afwezig zijn. Het antwoord is simpel:"Dit is een verre reis, waarbij we laat weer thuis zijn. Veel spelers moeten werken of hebben examen morgen." Ik vraag ook nog even of de speler met de nummer 24 inderdaad Julien Grun is. De begeleider zegt:"Dat zou ik niet weten. We hebben vanavond meerdere spelers die normaal niet in de hoofdmacht spelen. Ik zal het even in de kleedkamer vragen." En na terugkomst:"Het is inderdaad Julien Grun".

BeNeLiga Amstel Tijgers Amsterdam-Bulldogs Liège

Terug