De vrouwen staan hun mannetje

Eerste Divisie: Nationaal Vrouwenteam - Dordrecht Lions Toekomst Team 1-2 (2016-03-05)

Beide teams waren niet compleet. De Nationale Vrouwen hadden een doelvrouw en twee lijnen. Dordrecht Lions Toekomst Team kwam ook tot dertien spelers. In het doel zoals te evrwachten de goalies Bianka Bos en Charlie Vocke. Helaas waren maar 14 toeschouwers getuige van het duel.

De dames trekken geconcentreerd ten aanval. Daarbij nog een s geholpen door een straf tegen Lions wegens te veel spelers op het ijs. Maar de schoten van Mieneke de Jong en Britt Wortel zijn het prooi van Charlie Vocke. Maar weer compleet laat ook Dordrecht zich gelden. Maar Robin van Tilborg ziet zijn wrap-around mislukken. En Bianka Bos stopt ook de solerende Ferry Kooijman. Aanvoerder Frank Meijer probeert het diverse malen alleen. Maar of hij schiet over of de puck valt in handen van Bianka Bos, die een uitstekende partij keepte. Dan betrappen de arbiters Dordrecht voor de tweede maal met ene spler te veel op het ijs. De dames trekken een hevig powerplay op. Maar Vocke pareert alle inzetten van Britt Wortel, Mieneke de Jong, aanvoerder Bieke van Nes en Mandy Flink. Dan een tripping straf tegen Anne van der Zande na een actie tegen Ferry Kooiman. Het lukt de Lions niet echt om een krachtspel neer te leggen. Nee, Bieke van Nes en Nicky Tjin a Ton trekken brutaal ten aanval. Na 20 minuten is de stand nog steeds dubbelblank.

In de tweede periode heeft Dordrecht eerst het betere van het spel. Maar daarna komen de dames opzetten. Na een schot van Bieke van Nes klingt de ping (van de buitenkant) van het ijzerwerk en doelman Vocke moet alle zeilen bijzetten op een schot van Savine Wielenga. Maar met Mieneke de Jong in de strafbank voor roughing en scheidrechter Patrick van de Wijgert een straf aangeeft tegen Bieke van Nes, lukt Frank Meijer de 0-1 (35.00) op aangeven van Rens de Jongh. Even later geeft Mieneke de Jong vanuit de linkerhoek voor op Biekle van Nes in de slot. Bieke bedenkt zich geen moment en scoort met een polsschot in de verre hoek, 1-1 na 37.09. Niet zo veel later schiet Robin van Tilborg verdekt op doel. De puck verdwijnt in de linkerbovenhoek van het doel voor 1-2 (38.48).

In de derde periode verslikt Rogier Venema zich eerst in de puck, maar weet dan alsnog van dichtbij de puck over de goallijn te werken. Maar scheidsrechter Patrick van de Wijgert gebaart gedecideerd "geen goal" en laat een face off nemen in het neutrale vak. Simon Bavinck loopt in zijn aanvalsvak tegen een elbowing straf op. Op de powerplay vormen Jet Milders en aanvalster Mieneke de Jong het backpaar. Zo'n vijf minuten later dirrigeert de hoofdscheidsrechter Rogier Venema naar de strafbank. Vlijmscherpe schoten van Jet Milders en Bieke van Nes volgen, maar Vocke redt. Tegen het einde van de wedstrijd nog een paar uitstekende reddingen van Bianka Bos op schoten van Robin van Tilborg en Rens de Jongh. En daarmee bleef het bij de 1-2 voor Dordrecht.

De Vrouwen waren in bijna alle belangen de meerdere van de Dordtse heren: qua sticktechniek, samenspel en forechecken (meestal uitgevoerd door twee dames). En de verdediging bestaande uit de dames Britt Wortel, Jet Milders, Hilde Huisman en Charlotte Kooijman was excellent. Maar de heren waren iets krachtiger en schaatsten net een streepje harder. Dat maakte in deze match het verschil.

Na afloop van de match was bondscoach Joep Franke bereid wat vragen te beantwoorden over de teamsamenstelling van het Vrouwenteam deze avond en over zijn blik op seizoen 2015-2016 en een vooruitblik te geven op het komende WK. Joep Franke vertelde:"Ja, het team was vanavond enigszins gedecimeerd. Meerdere clubteams spelen kampioenwedstrijden of cruciale wedstrijden richting het kampioenschap, daarom heb ik diverse speelsters verlof gegeven om met hun clubteam mee te spelen. En we hadden voor vanavond een afzegging vanwege het griepvirus.
Vrouwen mogen tot hun negentiende uitkomen in de U17-competitie. Maar voor oudere spelers is het vaak lastig. Zo moest had ik bij mijn aantreden als bondscoach te maken met speelsters die alleen op recreatief niveau actief waren geweest en dan is het niveauverschil met een WK wel erg groot. Maar gelukkig hebben nu het Nationale Vrouwenteam in de mannencompetitie. We spelen vaak samen en hebben sterke tegenstanders. Daar leren we veel van. Voor dit seizoen was mijn prioriteit om op tactisch gebied stappen te maken met het team. Overigens zijn er in totaal maar 250 ijshockeyende vrouwen, waarvan het gros nog jong is en in de U8 en U10 uitkomt.
Myrthe Martens is niet meer de allersnelste op het ijs. Maar haar spelinzicht en ervaring maken haar onvervangbaar. En op het ijs, maar ook in de kleedkamer is zij een echte leider. Dit seizoen zal ze tot 95 interlands komen. En ze is nog steeds ambitieus, want ze wil de 100 halen. Dus ook volgend seizoen kan het team nog bouwen op Myrthe. En als ze alle wedstrijden kan meespelen haalt ze 103 interlands. Toen we vorige maand tweemaal tegen Groot-Brittannië oefenden schoten we in de eerste wedstrijd 59 maal op doel tegen de Britse dames 16 maal. En toch verloren we met 3-0. Gelukkig dat we de tweede wedstrijd wel wonnen, met 1-4. En het was daar in Sheffield in de kleedkamer dat Myrthe opmerkte dat zij haar eerste WK speelde toen Anne Hardenbol (Dordrecht Lions) werd geboren.
De doelverdedigster positie is wellicht de sterkst bezette deel van de selectie. We hebben eerste doelvrouw Claudia van Leeuwen. Vanavond heeft Bianka Bos uitstekend gekeept. Daarnaast hebben we nog Lisa Daams en Fabiënne Gooijer. En er komen twee talenten aan van 13 en 14 jaar. Dus dat zit wel snor. Buiten dat hebben we in Larissa Haverkorn van Rijsewijk een heuse scherpschutter.
In aanloop naar het WK spelen op 26 maart een oefenwedstrijd tegen de vrouwen van de Düsseldorfer EG. Daar na vertrekken we met de bus naar Asiago, Italië. We maken in het Zuidduitse Füssen een tussenstop. Daar zullen op het Bundesleistungszentrum für Eishockey drie trainingen afwerken. Op het WK Divisie IB zullen we meteen op de openingsdag (4 april) tegen topper Hongarije aantreden. China komt met een verjongd team. Dus die kan ik nu nog niet zo goed inschatten, maar voor de geblokte Kazachse dames hoeven we niet bang te zijn. Letland kunnen we hebben. Dus we hebben in principe alleen iets van Hongarije te vrezen. Het kampioenschap is naar mijn idee nog nooit zo dichtbij geweest."

Zie het fotoalbum

Terug