Jongens tegen veteranen

Eerste Divisie PO Kwartfinale: HIJS HOKIJ Den Haag 2- Tilburg Trappers 3 1-2 (2016-03-12)

De eerste wedstrijd in de Halve Finale van de Eerste Divisie van de serie van nummer drie (HIJS 2) tegen nummer twee (Trappers 3) was zaterdagavond 12 maart 2016 op de Uithof in Den Haag. Gade geslagen door zo'n dikke 200 toeschouwers. Bij Den Haag ontbreekt Marvin van Beek. Bij Tilburg Trappers 3 is het altijd de vraag: Zijn alle vier de broers Van Lieshout present? Voor deze wedstrijd, nee dus. Lars, Max en Floris waren present, maar de oudste Jan Willem ontbrak in de ploeg, die overigens ook Steve Linders miste. De Tilburgse ploeg zorgde voor verwarring. Zo schaatste o.a. nummer vier Staats, nummer 9 De Bonth, nummer 10 Gudden, nummer 20 Mete, nummer 88 Horvers etc. op het ijs. Het team had shirtjes geleend van het uitgespeelde BeNe-Liga team van de Trappers. Maar bijv. nummer 9 was gewoon Bart Meertens. Er waren bij beide teams geen spelers "ingevlogen" speciaal voor de Play Offs. En zoals genoemd waren het de jongens tegen de veteranen. HIJS met een wagonlading junioren en natuurlijk ook vrouweninternational Mieneke de Jong. Tegen de doorgewinterde veteranen van de Trappers, zoals Dennis Verhoof, John van Biezen en doelman Marcel den Hartog. Meteen de startende doelman voor de gasten, terwijl Luciano Berefinger het Haagse doel verdedigde.

In het begin van de eerste periode veel actie in het neutrale vak. En pas na 2,5 minuut het eerste serieuze schot op doel van Haagenaar Jesse Knoop. Een makkie voor Den Hartog. Maar dan meteen ook al een interference straf tegen Robbert Maas van de Trappers. Mike van Oeveren raakt met zijn schot van de blauwe lijn het ijzerwerk. Maar voor de rest komt Tilburg ongeschonden de straftijd door. Acht seconden is de gastploeg weer compleet als scheidsrechter Jeffrey den Ridder Max van Lieshout voor tripping naar de strafbank stuurt. Mieneke de Jong schiet over en Mike van Oeveren - die als vierde aanvaller een plaats op de blauwe lijn inneemt - schiet naast. Weer compleet zet Tilburg de thuisploeg onder druk. En doet dat op een zodanige wijze dat Stijn Knoop de puck in zijn verdedigingsvak rechtstreeks over de boarding schiet. Tja, en dat is spel;vertraging en kost een straf. Er volgt één hachelijk moment voor het Haagse doel, als Dennis Donders op doel schiet en de naast het doel geposteerde Lars van Lieshout net niet genoeg hout tegegn het rubber krijgt om de puck in het doel te werken. En een volgende Haagse straf, als Fabio del Zotto Menno van Rijthoven onderuit schaatst. De zeer actieve Diordy Vols besluit ana te vallen om de straf te doden. En hij doet dat zo goed dat Max van Lieshout hem alleen onreglementair kan stoppen. En na 28 secoden is de powerplay voorbij voor de Trappers. Later zit Lars van Lieshout op de zondarenbank. Maar HIJS kan geen vuist maken. De powerplay is te statisch. Robbert Maas denkt dat hij uit een wrap-around heeft gescoord. Helaas voor hem en de Tilburgers denkt Den Ridder daar heel anders over. En met een schot van Mike van Oeveren, dat doelman Marcel Den Hartog omvormt tot een vuurpijl, is de periode gedaan.

Jesse Knoop is de gevaarlijke man aan het begin van de tweede periode. Eerst dwingt hij Den Hartog tot een superredding en zijn tweede schot, richting bovenhoek, verdwijtn inde vanghandschoen van de goalie. Maar dan een half achterwaartse pass van Jesse Knoop naar Espen van der Burg in de slot. En Espen scoort prompt, 1-0 na 26.33. De Tilburgers moeten nu toch echt en da bak. En dat doen ze ook. Daarbij helpt Dirody Vols, die voor een slashing moet boeten. Bart Meertens geeft voor op Lars van Lieshout, die met een slapshot van de rechterflank scoort, 1-1 na 30.42. En na 20 seconden mag Diordy Vols de strafbank verlaten. Op de powerplay staan voor HIJS Mieneke de Jong, Jesse Knoop, Diordy Vols, Mike van Oeveren en Stijn Knoop op het ijs. En na John van Biezen volgt ook Max van Lieshout hem naar de strafbank. Voor Tilburg staan dan o.a. Dennis Donders en Robbert Maas op het ijs. Later vervangt Dennis Verhoof Maas. Enige wapenfeit van Den Haag is een schot over het doel van Stijn Knoop. Vlak voordat hij weer het ijs op mag staat oude rocker John van Biezen te swingen op de muziek van Staus Quo: Rocking all over the world. Luciano Berefinger moet ondertussen nog wel even een break van Dave van Berkel onschadelijkk maken. Maar tijdens een slashing straf tegen Bart Meertens is HIJS wel gevaarlijk op de powerplay. Alleen staat er een Marcel den Hartog in het doel, die nadat hij een schot van Mike van Oeveren over het doel ziet vliegen op Mike's volgende schot een goede stickredding etaleert en een door Chris de Jonge gedeflecteert schot van Espen van der Burg superieur onschadelijk maakt.

In de derde periode wisselen aan beide zijden de straffen en kansen elkaar af. Tilburg is wel de iets gevaarlijker ploeg. Maar Berefinger blijft overeind. Op 50.47 een straf tegen Lars van Lieshout. HIJS zet een powerplay op. Maar dan verspeelt één van de beste Haagse spelers, Mike van Oeveren, op de blauwe lijn op een domme manier de puck. Robbert Maas gaat er als een raket vandoor met de puck en scoort, 1-2 na 52.20. Even later eageert Mike zijn frustratie af op Mennno van Rijthoven. Met een charging straf aan zijn broek mag Mike zijn zonden gaan overdenken. Later gevolgd door de uitsluiting van nog een speler van HIJS is het moeilijk om de achterstand weg te werken. Maar dan nog een late straf tegen Tilburg. Robbert Maas moet boeten voor een interference op 58.45. En Den Haag valt massaal aan. Maar het mooie schot van Jesse Knoop van de blauwe lijn verdwijnt in de vanghandschoen van Den Hartog. Berefinger blijft in het doel en Trappers winnen de pot.

De veteranen winnen van de jongens. Maar het had ook zo maar anders kunnen zijn deze avond.

Terug