Geen clean sweep

Oberliga PO Halve Finale: Tilburg Trappers - EV Landshut 1-2 NV (2016-03-26)

Tja, tegenstander EV Landshut. Een zogenaamde "Traditionsverein" met een rijke historie. Een historie die altijd verbonden blijft met de tweede grote held - Gustav Jaenecke was de eerste in de eerste helft van de vorige eeuw - van het Duitse ijshockey: Erich Kühnhackl. De vaandeldrager van het Duitse ijshockey in de tweede helft van de vorige eeuw en Duitslands nummer 14! Maar het eens grote ijshockeybolwerk, zoals zo veel Beierse clubs uit kleinere steden, is tegenwoordig "Drittklassig", zoals de Duitsers dat zeggen. Aangekomen bij de ijshal zie ik drie supportersbussen uit Landshut staan. In optocht marcheren de zingende fans naar de ingang van het uitvak. Terwijl de buschauffeurs de kratten met lege bierflessen vullen. Overigens waren ook uit diverse andere plaatsen Duitse supporters aangereisd, bijv. uit Krefeld, Dortmund, Essen, Berlijn, Stade en uit Beieren Aschaffenburg, Dingolfing en Erding. Maar ik zag ook HYC Herentals aanvoerder Vincent Morgan de ijshal binnenstappen. Het inspelen start. En opeens wordt ik geraakt op mijn bakkes. Voor het eerst in 42 jaar een puck in mijn gezicht. Tanden door de lip. Mond vol bloed. Even met koud water spoelen. En doorgaan. Landshut trad aan zonder aanvaller Kyle Doyle. Max Englbrecht stond voor de EV in het doel en Ian Meierdres voor de Trappers. Het is de derde match Kwartfinale Play-Offs Oberliga. Trappers leidt in deze best-of-five serie met 2-0.

In het begin van de eerste periode zijn Levi Houkes en Kyle Just gevaarlijk. Maar Max Englbrecht pareert. Pas na 4 minuten een eerste schot op het doel van Ian van de stick van Max Forster. Maar dan hervatten de Trappers de aanvalsgolven op het Beierse doel. Een sluw passje van Jordy van Oorschot op Danny Stempher. Maar Englbrecht barreert de korte hoek superieur. Als de eerste aanvalsgolven zijn geluwd grijpt Landshut het initiatief. Maar ook Ian Meierdres staat zijn mannteje en maakt inzetten van Max Forster, Max Hofbauer en Patrick Jarret onschadelijk. Daarna gaat het spel op een neer. Kansen aan beide kanten, waarbij de EV een duwtje in de rug krijgt door de tripping straf tegen Giovanni Vogelaar, die Benjamin Kronawitter alleen op die manier wist te stoppen. Na 20 minuten is de stand dubbelblank.

EV Landshut trekt ten anaval in de tweedde periode. En dwingt daarmee Kyle Just tot een onreglementaire ingreep (tripping). Maar meer dan een backhander van Peter Abstreiter krijgt Ian niet te verwerken. Al snel daarna tript Phillip Michl Reno de Hondt aan de boarding. Het wordt benauwd voor het Duitse doel. Mickey Bastings is in kansrijke positie. Maar dan klinkt het fluitje van scheidsrechter Lasse Kopitz, terwijl de puck vrij ligt. Overigens werd Kopitz bijgestaan door de linesmen Joep Leermakers en Louis Beelen. Op deze en de volgende powerplay (Andreas Geipel schoof de bovenkant van de helm van Reno de Hondt voor zijn ogen) is Ryan Collier erg gevaarlijk. Maar hij ziet zijn wrap-around mislukken en zijn snoeiharde schot zeilt net langs de verkeerde kant van het ijzerwerk. En met nog een derde opeenvolgende straf tegen de Beierse club blijft de druk op het Duitse doel onverminderd voortduren. Maar hoe goed Ivy van den Heuvel, Kyle Just, Dannu Stempher en Bjorn Willemse ook schieten, Englbrecht blijft overeind en redt de 0-0 voor zijn team. Echter nog wel een beetje domme cross check aan de boarding. Uitgedeeld door Kyle DeCoste tegen Jackson Kuhn (39.47).

Die powerplay leidt aan het begin van de slotperiode tot de 0-1. Cody Thorton schiet door het midden en tussen de benen van Meierdres door in hte doel, 0-1 na 40.19. Kansen ana beide zijden volgen. Maar met nog zo'n 10 minuten te gaan, schakelt Tilburg een tandje bij. De sleutel tot het vervolg is een interference van Andreas Geipel tegen Maarten Brekelmans. Op de powerplay een schot van de blauwe lijn. Van dichtbij scoort Ivy van den Heuvel met een backhander, 1-1 (56.08). Een bevrijdend gejubel klinkt uit de Tilburgse kelen. En als op 58.05 Jackson Kuhn naar de strafbank moet voor high sticking tegen Kyle DeCoste lijkt Landshut de zege op een presenteerblaadje aan de gastheren te bieden. Maar Englbrecht pareert schoten van Kyle Just, Giovanni Vogelaar en nogmaals Kyle Just. Met een slapshot schiet Bjorn Willemse Cody Thornton omver. Krimpend van de pijn en een been ontziend blijft hij op zijn post bij de penalty killing. En dan klinkt voor de Duitsers het bevrijdende slotsignaal.

Met die gelijk stand van 1-1 betekent dat verlengen. In de vorm van Sudden Death Overtime, bij 4 tegen 4 veldspelers. En Trappers gaan ervoor. Maar de inzetten van Mitch Bruysten, Kilian van Gorp, Ivy van den Heuvel treffen geen doel. Pas na 2 minuten de eerste aanval van de Duitsers, waarbij Phillip Michl met een backhander voorlangs schiet. En Ian moet alle zeilen bijzetten om een schot van de op links doorgebroeken Marc Sedlar onschadelijk te maken. Trappers blijft de meeste kansen creëren. Maar stuit steeds op Max Englbrecht. Maar dan een snelle tegenaanval van de Duitsers. Met op links helemaal vrij Peter Abstreiter. Max Hofbauer passt op hem en Peter haalt verwoestend uit voor de 1-2 (71.42). Alle wat Duits is is dolgelukkig en volledig "aus dem Häuschen".

En hiermee kreeg EV Landshut naar mijn idee net iets te veel. Maar ja, de doelpunten tellen. En doleman Max Englbrecht was schier onbedwingbaar. Tja, en wat valt op bij de Oberliga. T.o.v. de BeNeLiga is het spel stukken sneller. Maar wat vooral naar voren komt is de uiterst goed georganiseerde defensie van de ploegen en de uitmuntende doelmannen. Overigens kreeg Ian Meierdres de eer Man-of-the-Match te zijn van de Trappers. Bij EV Landshut viel verdediger Andreas Greipel, ondanks zijn 4 strafminuten, mij het meest op. Naast natuurlijk goalie Max Englbrecht. Al lang op de terugweg naar huis scheurt mij midden op de Van Brienenoordbrug in Rotterdam een kleine auto voorbij. Tegen het achterraam is een shawl geplakt, met daarop ..... Tilburg Trappers.

Terug