Meester van de efficiëntie

Oberliga Nord: Tilburg Trappers - Füchse Duisburg 6-2 (2016-10-09)

Aan Tilburgse zijde ontbrak Reno de Hondt. Jonne de Bonth was van de partij. En natuurlijk de twee nieuwe buitenlanders, Justin Larson en Bobby Chaumont. Duisburg had de helft van zijn team vernieuwd. Meest prominente nieuwkomer: ex-international Björn Barta. Overgekomen van ERC Ingolstadt uit de DEL. De vossen vertouwden nog steeds op de Nederlandse international Raphael Joly als aanvalsleider. Ik had me al opgemaakt voor spreekkoren en fluitconcerten tegen ex-Trapper Joly. Maar niets van dat alles. Een mooi gevulde Tilburgse ijshal met vocaal bescheiden toeschouwers, die zagen dat Ian Meierdres en Lucas di Berardo, voor de geblesseerde Justin Schrörs, de startende doelmannen waren.

Eigenlijk vreesde ik nogal voor de sterkte van de Duisburgers. En die deden er alles aan in de openingsminuten om mijn vrees te voden. Met veel kracht een aanvalslust kwamen de Duitsers uit de kleedkamer. Chris St. Jacques testte doelman Meierdres en Patrick Klöpper schoot naast. Maar er waren meer kansen voor de Füchse. Na twee minuten een eerste kansje voor Bobby Chaumont. Meteen daarna de eerste serieuse aanval van de Trappers. In de hoek van de baan van achter de doellijn schiet Ivy van den Heuvel de keeper aan. De puck caramboleert het doel in, 1-0 na 2.30. Zeer tegen de verhouding in.Lars Grözinger probeert een wrap-around (Bauerntrick), maar hij ziet zijn inzet voorlangs gaan. En meteen aan de andere kant de 2-0 door Mitch Bruijsten na 3.17. Dan een check van Raphael Joly of Chris St. Jacques op Boet van Gestel. Horizontaal op schouderhoogte vliegt Boet door de lucht en komt hard neer. De scheidsrechter heeft meteen de ernst van de situatie in de gaten en legt het spel stil. Boet verdwijnt naar de kleedkamer en verschijnt niet meer op het ijs. Met die twee doelpunten tegen en twee opeenvolgende straffen zijn de vossen voorlopig uitgeraast. Helaas weten de Trappers zo vroeg in het seizoen nog geen goed powerplay te ontwikkelen. Aan de andere kant moet Jordy van Oorschot naar het wapen van tripping grijpen om de vlak voor het doel geposteerde Raphael Joly onschadelijk te maken. Maar ook de Duitsers zijn niet bij machte om een stevig powerplay neer te zetten. Mede door goed penalty killing van Danny Stempher en Diederik Hagemeijer. Beter nog; op een break op links schiet Mitch Bruijsten keihard op doel. Via de paal en de lat blijft de puck in het speelveld. En ontsnapt Duisburg. Later wisselt Tilburg wat riskant. Op links kan Andre Hübscher daardoor uitbreken en schieten. Ian moet een rebound toestaan, maar dat levert geen gevaar op.

In de tweede periode een machtig polsschot van Ivy van den Heuvel. De puck zeilt net over het doel. Verdediger Dominik Ochsmann mag daarop driemaal van de blauwe lijn aanleggen. Maar zijn schoten zijn weinig effectief. Groot gejuich klinkt als Tilburg aanvoerder Diederick Hagemeijer Raphael Joly flink tegen de boarding checkt. En eindelijk is er dan emotie onder het van beide zijden stille publiek. Dan heeft Chris St. Jacques de kans om na een onreglementair gestopte doelpoging de zogenaamde 'aansluitingstreffer' te scoren. Hij op treedt 26.19 aan voor een penalty shot. Maar hij weet de nul niet van het bord te halen. Bedient door Bobby Chaumont heeft Danny Stempher bij de verre paal een gouden kans om de 3-0 erin te kaatsen. Maar hij kaatst de puck naast. Kilian van Gorp laat Raphael Joly struikelen. Maar ook deze maal is de powerplay niet aan Duisburg besteed. Het lukt hen zelfs niet om op doel te schieten. Na een boarding door Levi Houkes komt het het met zijn schlachtoffer Tobias Schmitz tot een handgemeen. Beide spelers krijgen twe minuten voor roughing. Maar Levi krijgt er nog een boarding straf bij. En dus speelt Duisburg met vijf tegen vier. Eerst moet Meierdres een schot keren van Patrick Klöpper en daarna de rebound van Norman Martens. Maar op het verdekte schot van de blauwe lijn van diezelfde Norman Martens heeft hij geen verweer. De puck verdwijnt in de korte hoek. Op 39.02 is het dan 2-1. De Duitsers zijn blij met dit doelpunt net voor de tweede thee. Maar zij vergeten adequaat op te treden als Diederick Hagemeijer en Justin Larson op links goed opkomen. Diederick speelt de puck naar Justin, die verolgens doleman Berardo kansloos laat, 3-1 (39.42).

Ook voor Duisburg is het illegaal om met zeven spelers, waarvan zes veldspelers, op het ijs te staan. Maar de volgende powerplay is slap van de zijde van Tilburg. Na de tripping straf tegen Ryan Collier doen Levi Houkes, Kilian van Gorp, Danny Stempher en Giovanni Vogelaar goed werk. Later scoort Andre Huebscher uit een break de 3-2 (49.02). Maar ook dit tegendoelpunt wordt meteen geneutraliseert door Tilburg. Uit een schitterende combinatie scoort aanvoerder Diederick Hagemeijer de 4-2 (50.09). Aan de andere kant schiet Tobias Schmitz voorlangs. Maar door Justin Larson aangespeeld vanuit de hoek van de baan scoort Mitch Bruijsten met een fenomenaal schot. En dan is het 5-2 na 52.20. En dan eindelijk worden de Trappers supporters wakker en gaan vocaal als één man achter hun favorieten staan. Achter het spel gebeurt dan van alles tussen Peter van Biezen en Norman Martens. Martens blijft gewond op het ijs achter als Peter van Biezen de ijspiste moet verlaten met een major voor slashing en een game misconduct straf. Ondersteund door twee maten en duidelijk zijn linkerbeen ontziend verdwijnt Martens veel later naar de kleedkamers. Met een reflexbeweging houdt Ian Lars Grözinger van scoren af. Maar Justin Larson laat zich de buitenkans van een Empty Net Goal niet nemen, 6-2 (59.39).

Tja, een overwinning van Tilburg die ik niet had verwacht. Maar daarom niet minder verdient. Al moet gezegd worden dat beide partijen nog een hoop werk hebben om hun powerplay op orde te brengen. En het aantal foutieve passen was ook te hoog. Een mooie opsteker deze thuisoverwinning op bastion Duisburg voor de Tilburg Trappers. En voor wat de buitenlanders van de Trappers betreft. Ik was onder de indruk van het optreden van Justin Larson en begrijp de kritiek op Bobby Chaumont, die als ervaren import ook naar mijn idee veel meer moet brengen. Bijna vergeten. Mitch Bruijsten werd terecht tot Man-of-the-Match gekroond.

Terug