Twee missers, twee goals

BeNeLiga HIJS HOKIJ Den Haag - Flyers Heerenveen 0-2 (2016-10-14)

En de Uithof was weer druk bevolkt voor de thuiswedstrijd van HIJS tegen Heerenveen. Juniorenteams van voetbalverenigingen, rolhockey, korfbal en (dames)hockey waren op uitnodiging van de club present. Als ook bezoekers die via de Federatie West-Nederlandse Personeelvernigingen, zoals ondergetekende, waren uitgenodigd. Bij het inspelen had ik al geconstateerd dat HIJS op volle oorlogsterkte was. Hetgeen later door de speaker werd bevestigd. Bij de Flyers miste ik aanvaller Rick Neef. In het doel bij de Friezen: Sjoerd Idzenga. Terwijl HIJS-coach Chris Eimers Fabian Schotel het ijs op stuurde.

Aanvankelijk staat het Friese doel centraal. Een eerste schot van Alan van Bentem is het gemakkelijk prooi van doelman Sjoerd Idzenga. Op een volgende aanval bedient Alan zijn broer Stace van Bentem. Lars den Edel kan hem alleen onreglementair (hooking) stoppen. Dat wil zeggen stoppen. Al glijdend over het ijs brengt Stace Sjoerd ten val en belandt samen met hem in het kooitje. Op de powerplay geen schot op doel van HIJS. Zij hebben zelfs 30 seconden nodig om uiit hun eigen verdedigingsvak te komen. Nadat Marco Postma eerst de naar het ijs kijkende Stace van Bentem met een flinke bodycheck vloert is er dan eindelijk de eerste, echte serieuze aanval van de Flyers. Raymond van de Schuit tript de beresterke Postma om erger te voorkomen. Heerenveen tuigt dan min of meer een powerplay op. Daarbij geeft Marco Postma met een diagonale pass scherp voor op Mark Hoekstra. Maar het lukt Mark niet om de puck op doel te schieten. En dan hebben Stace van Bentem en Yan Turcotte elkaar gevonden. Beiden mogen met een minor voor roughing hun zonden gaan overdenken. En het zou niet bij die ene keer blijven dat deze twee kemphanen onvriendelijkheden uitwisselden. Halverwege de eerste periode verschijnt voor HIJS de 15-jarige Jay de Ruiter op het ijs. En het zou niet de enige shift blijven voor deze jeugdige aanvaller. Bij een volgende clash tussen Yan en Stace verdwijnt alleen Yan naar de strafbank. Onder aanvoering van Brent Janssen doden de Flyers de straftijd effectief. Al was er wel een situatie waarbij de puck in het (verschoven) Friese doel verdween. Scheidsrechter Jeffrey den Ridder gesticuleerde wild: 'Geen goal'. Joey Oosterveld vuurt een scherp schot af van de linkerflank en dwingt Sjoerd hiermee een fraaie legguard save af. En de periode, waarin HIJS een flinterdun veldoverwicht had, was voorbij.

In de tweede periode zakt de intensiteit van de wedstrijd naar een lager niveau. Het eerste nerverende wat er geschied is een interference van Marc Nijland. Het levert een schotje van Ben Rurup op en een beter schot - maar naast - van Stace van Bentem. Zo af en toe wordt nu ook Fabian Schotel getest. Met name Pipo Limnell Finocchiaro vuurt een aantal malen van de blauwe lijn. Maar dan een desastreus puckverlies van HIJS voor eigen doel. In een flits verovert Brent Janssen de puck en scoort de 0-1 na 32.40. Dat doelpunt kust de wedstrijd enigszins wakker. Een splijtende pass door de HIJS-defensie van Kevin Nijland brengt de op volle snelheid schaatsende Marco Postma in stelling. Hevig op de huid gezeten door Luke Zwartbol meent Marco te scoren. Zijn handen gaan in de lucht. Maar scheidsrechter De Ridder besluit anders: Penalty Shot. Die buitenkans laat Marco Postma zich niet ontnemen en brengt de 0-2 op het scorebord (34.49). En na een hard schopt naast van Marco Bommezijn en een mooie inzet van Yan Turcotte, die evenzo mooi wordt gepareerd door Fabian zijn de veertig minuten voorbij.

De slotperiode probeert HIJS met man en macht terug in de wedstrijd te komen. Maar Sjoerd Idzenga is een sta in de weg. Met name bij een gouden kans van Johan Rurup, waarbij het Haagse publiek al bij voorbaat juichte. Maar meteen daarna een enorme zucht van teleurstelling oplkonk, toen bleek dat Johan toch niet had gescoord. Zo volgen nog er nog een paar kansen van Haagse zijde. Waarbij eenmaal de pcuk zelfs inhet doel terecht komt. Maar Jeffrey is duidelijk: Crease violation. Een Hagenaar bevond zich in het Friese doelgebied. Aan de andere kant denk De Ridder dat Schotel de puck klem vast heeft. Dat is echter niet zo en de puck caramboleert in het doel. En Jeffrey wuift het doelpunt weg. Hij had al afgefloten. Met nog drie minuten te gaan wil de Tsjechische aanvaller van HIJS, Filip Martinec, in zijn eentje de ban breken. Maar met zijn solo komt hij niet verder dan de blauwe aanvalslijn. Het publiek begint massaal de ijshal te verlaten. Op 58.55 valt een straf tegen Ronald Wurm van de Flyers vanwege een incorrecte uitrusting (illegal equipment). Wat was namelijk geval? Het bandje van zijn helm zat los. Coach Eimers neemt meteen een time out. En HIJS trekt met zes veldspelers (Martinec, Jasper Kick, Oosterveld, Ben Rurup en Raymond van der Schuit) ten strijde tegen vier Heerenveeners, te weten: Janssen, Postma, Turcotte en Limnell. Maar het is allemaal te statisch aan Haagse zijde. Marco Postma schiet een halve meter te veel rechts van het lege doel. Dus het blijft bij de 0-2.

Jeff Smith geeft een knulletje van een jaar of zes de wedstrijdpuck. Bij Den Haag wordt Stace van Bentem tot Man-of-the-Match gekozen. De Flyers bedanken hun aanhang. En de hal stroomt verder leeg. Heerenveen wint de match. Niet omdat ze beter waren, maar omdat ze optimaal gebruik maakten van de weinige echte kansen die hen werden geboden. Half oktober zijn beide teams nog een flink eind uit de buuirt van een kampioenschapsvorm.

Terug