Winst in de finale minuut voor HIJS

BeNeLiga HIJS HOKIJ Den Haag - Bulldogs Liège 3-2 (2016-10-28)

Er zat een hooker naast me op de Uithof. Zoals gebruikelijk had HIJS weer diverse juniorenteams van sportverenigingen van andere takken van sport uitgenodigd om de wedstrijd tegen Luik bij te wonen. De rugbyclub uit Hoek van Holland was ook vertegenwoordigd: RC THe Hookers. De rugbyer die naast mij zat begon omstandig tegen mij uit te leggen dat de naam voor de vereniging wellicht niet zo handig gekozen was. Achter mij zat - naar ik meen - het voltallige Luikse contingent toeschouwers; twaalf in getal. Hun favoriet was overduidelijk Jordan Paulus, gezien de naam op hun ijshockeyjerseys. Ten opzichte van vorig seizoen waren de Poolse veteraan Slawomir Krzak (naar Geleen) en de tweede Pool, Tomasz Cieslicki, vertrokken bij de Bulldogs. Ook aanvallers Alderic Billon en ex-aanvoerder Pierre Cornelis waren niet meer van de partij. Luik had zich voor dit seizoen flink versterkt. Voor de verdediging, het pronkstuk van het team, had de club geen versterking gehaald. Voor de aanval des te meer. Uit Nederland kwamen Akim Ramoul (Eaters Geleen) en Leon Pieper (Kemphanen Eindhoven 2) over. Na twee seizoenen Luik keerde Ax L Milpas voor het seizoen 2015-2016 terug naar zijn 'stamclub' Phantoms. Maar voor 2016-2017 dook hij opnieuw in het Luikse op. Verder versterkte de club zich met (Belgische) international Bryan Henry en haalde men twee Canadezen uit Ontario: Garrett Brazzier en Cheyne Matheson. Beiden voorheen vier jaar actief in het universiteitsijshockey in de Verenigde Staten op Derde Divisie niveau (NCAAIII), bij de New England College Pilgrims uit Henniker New Hampshire. Bij HIJS vanaf deze wedstrijd ook een nieuw gezicht. De club verwelkomde international Jeffrey Melissant van Tilburg Trappers 2. HIJS U8 speler Sam Arts mocht met de HIJS-vlag rondschaatsen voorafgaand aan de wedstrijd. Dat vond veel weerklank bij het vrouwelijke deel van de Luikse supporters. Coach Chris Eimers koos voor doelman Fabian Schotel, terwijl Paul Vincent #55 Jean Cornelis het ijs op stuurde. Overigens ontbraken bij Luik: Yoren de Smet, Akim Ramoul en verdediger en junioren-international Loris Darques.

Meteen trekt HIJS, met Jeffrey Melissant als center van de eerste lijn, ten aanval. En dat resulteert ook in een schot. Maar al gauw luwt de aanvasldrift van de Hagenaars. En Luik neemt over. Aaanvankelijk vuren de Bulldogs nog vrij ongevaarlijk op het Haagse doel. Maar gaandeweg de periode worden de schoten van o.a. Cheyne Matheson, Bryan Henry (backhander) en Paul Cornelis steeds scherper. Fabian Schotel blijft koel. Maar na een slashing voor het Luikse doel van Andy Kolodziejczyk blijft Alan van Bentem niet koel en slaat met de vuisten op Andy in. "Prison, prison": schreeuwen de Wallonen achter mij. En inderdaad mag Alan een bezoekje aan de strafbank gaan afleggen. Scheidsrechter Pascal Keus stuurt uiteraard ook Andy voor twee minuten naar het zondarenbankje. Bij vier tegen vier laat Fabian Schotel een schot van Frank Neven uit zijn vanghandschoen ontglippen. Maar er is in geen velden of wegen een Luikenaar te bekennen. Dus gevaar geweken. Op een van de spaarzame Haagse uitvallen is Jasper Kick gevaarlijk. Maar Jean Cornelis is op tijd in de verre hoek om #17 van scoren af te houden. En de aanvallen op het Haagse doel duren voort. Maar Fabian Schotel weert alle schoten af, of die nu komen van Leon Pieper, Garrett Brazzier of Cheyne Matheson. De periode is voor Luik, maar de stand is nog steeds dubbelblank.

In de tweede periode zien de toeschouwers een duidelijk opkomend HIJS HOKIJ. En vlammend schot van verdediger Johnny Ebregt zeilt net langs de verkeerde kant van de paal. Maar net als het er op lijkt dat HIJS gaat doorpakken checkt Jeff Smith Alexandre Bremer aan de boarding. Alexandre blijft geruime tijd liggen. Jeff Smith krijgt 2 plus 10 aan zijn broek, waarbij de 15-jarige Jay de Ruiter (weer goed voor een aantal shifts in deze match) hem twee minuten gezelschap houdt om de minor penalty van Jeff uit te zitten. Het lukt de Bulldogs niet om een powerplay op te zetten. Meteen daarna vervolgen de anavalsgolven op het Luikse doel. Filip Martinec dwingt Jean Cornelis tot een grootse redding. En dan krijgt HIJS ook nog eens een powerplay in de schoot geworpen. Maar ook de powerplay van Den Haag is verre van overtuigend. In het vervolg van de periode moet Jean Cornelis menige netelige situatie redden. Zoals bij een doorgebroken Marco Bommezijn, een scherp schot van de linkerflank van Filip Martinec en een inzet van dichtbij van Alan van Bentem. Maar dan trekken Jeffrey Melissant en Filip Martinec samen ten aanval. Zij spelen elkaar diverse malenm de puck toe en Jeffrey Melissant scoort in zijn eerste wedstrijd voor HIJS meteen, 1-0 na 38.38. Dan zie ik vlak voor me het gezicht van Joey Oosterveld geplet worden tegen het plexiglas. Boosdoener Paul Cornelis wordt meteen geattaqueerd door HIJS-speler die verhaal komen halen. Uiteindelijk ontaardt dat in een boxpartij tussen Alexandre Bremer en Luke Zwartbol. Beide strafbanken raken weer bevolkt. Waarbij Mathias Balhan de minor penalty tegen Paul Cornelis, die ook een persoonlijke 10-minutenstraf ontving, uitzit. Het spel vervolgt met vijf tegen vijf veldspelers. Nog twee enorme kansen voor HIJS. Maar met fantastische reddingen pareert Jean Cornelis schoten van Alan en Stace van Bentem. De periode is voor HIJS dat het overwicht wist te verzilveren, 1-0.

In de slotperiode vecht Luik zich terug. Pieper, Matheson en Henry nemen het Haagse doel stevig op de korrel. Maar Fabian Schotel lijkt schier onbedwingbaar. Dat is tot halverwege de periode als hij moet capituleren op een schot van de blauwe lijn van Jordan Gillet, 1-1 na 50.22. Bij een eigenlijk afgeslagen Bulldogs aanval komt de puck plots op de stick van Cheyne Matheson. Met een loepzuiver polschot prikt Cheyne de puck in de linkerbovenhoek. En het is 1-2 na 52.31. Filip Martinec probeert het dan alleen. Maar zijn schot na een wrap-around wordt gekeerd. Stace van Bentem heeft meer geluk. Uit de draaiing vuurt hij op doel een scoort de gelijkmaker, 2-2 na 55.55. Een verlenging? Dat wil HIJS voorkomen, maar Joey Oosterveld schiet net naast en Jeffrey Melissant schiet Jean Cornelis aan. De laatste minuut van de wedstrijd gaat in. Jeffrey Melissant schaatst achter het doel langs en geeft voor in de slot op Jasper Kick. En Jasper scoort. 3-2 na 59.19. Het anders zo muisstille Haagse publiek explodeert in een gigantische juichkreet. Tijdens de wedstrijd was vaak alleen het "Allez Alex" (voor Alexandre Bremer) en "Allez Mike" (voor Michael Distate) te horen. Luik neemt een time out. Maar met een face off op de rode lijn blijft Jean Cornelis in het doel. Maar aan zijn bewegingen is te zien dat hij ieder moment naar de spelersbank wil racen. Hijs speelt de wedstrijd beheerst uit en wint. Wel enigszins fortuinlijk, want voor hetzelfde geld was het kwartje de andere kant opgevallen. Maar winst is winst. De punten zijn binnen en Jasper Kick wint de verkiezing tot Man-of-the-Match.

Terug