Vierde overwinning voor nieuwkomer Capitals Leeuwarden

Eerste Divisie Zoetermeer Panters Toekomstteam - Capitals Leeuwarden 3-7 (2016-12-09)

De gasten uit Leeuwarden verschijnen vrijwel compleet aan de start. Alleen routinier Arjen Dijkstra verscheen niet op het ijs. Hoe anders bij gastheer Zoetermeer Panters. Mick Trimp is met Oranje U20 bij het WK in Talinn, Estland. Topschutter Sam Haijes heeft zijn pols gebroken en Robin Mansveld zijn sleutelbeen. Bart Engel was niet beschikbaar. Terwijl Giancarlo van Ulsen slechts op halve kracht kon spelen vanwege een knieblessure opgelopen in de match van vorige week tegen Amsterdam TT. Daarentegen kon de ploeg ditmaal wel beschikken over de dames Bianka Bos (doel) en Mandy Flink (defensie). Een aantal U17 spelers kregen daardoor de kans om Eerstedivisie lucht te snuiven. O.a. Jessem Grijseels, Casper de Heer en de 14-jarige Joey Wesseling. Bij de Capitals staat de diminutieve Nadia Zijlstra in het doel. En dan hoop je natuurlijk dat coach Danny Bood daar Bianka Bos tegenover zet. Maar dat deed hij niet. Hij posteerde Jeroen Pieters tussen de pijpen.

In de eerste periode een mooi gelijk opgaande strijd. Met veel actie voor beide goals. Verdediger Nigel Zwiers test meteen Nadia Zijlstra al. Maar met een leg save bezweert zij het gevaar. Steve Lenis stopt Ricardo Arendse onreglementair (hooking). En dus volgt een powerplay voor Nick Maas en zijn collega Panters. Giancarlo van Ulsen schiet eerst naast. Daarna mikt hij beter, maar dan staat Nadia Zijlstra in de weg. De brutale Capitals vallen ook shorthanded aan. Dat leidt tot een schot van Jildert Okkema. Het keiharde schot vangt Jeroen Pieters met zijn vanghandschoen. Althans dat denk hij. De puck rolt over zijn handschoen heen achter hem richting doellijn. Jildert juicht. Maar met een reflexbeweging onderschept Jeroen de puck nog net voor de doellijn. Dan een kapitale verdedigingsfout in de Leeuwardense defensie. Niels Brouwer probeert de puck uit het verdedigingsvak te passen. Maar de puck belandt precies op de stick van Michel de Groot. Die bedenkt zich geen seconde en scoort beheerst in de linkerhoek met een fraai polsschot. 1-0 na 5.44. De Capitals willen dan wat terug doen. Niels Brouwer geeft voor op Tycho Houben. Tycho schiet en Jeroen Pieters klemt de puck tussen zijn rechterarm en zijn lichaam. En dan opnieuw een straf tegen Leeuwarden. Charging aan de boarding van Emiel Rispens op Mandy Flink, die een flinke zwieper kreeg een meters over het ijs gleed. De powerplay van Zoetermeer komt niet van de grond. Het zijn de Capitals die meer en meer het Zopetermeers doel onder vuur nemen. Jeroen Pieters weert een schot van Jildert Okkema met zijn blocker af. Staat goed gepositioneerd bij een schot van Johan Diertens en berooft aanvoerder Tobias Meijer met zijn vanghandschoen van een zeker lijkend doelpunt. Maar even later volgt dan toch de gelijkmaker. Jente Sijtsema schiet van de blauwe lijn. Een subtiele deflectie van Jildert Okkema en het pleit is beslecht, 1-1 na 11.00. De vreugde is van korte duur. Op aangeven van Pepijn van Dalen scoort Casper de Heer de 2-1 (11.30). Op een screened shot van Jente Sijtsema heeft Pieters geen verweer en na 14.53 is het 2-2 gelijk. En Rouel Hollander en de zijnen gaan door. Maar de vaardige vanghandschoen van Pieters voorkomt keer op keer erger.

In de tweede periode laat Leeuwarden zijn fysieke overwicht meer gelden. In het begin meteen al een vrije schotbaan voor Jildert Okkema. Die bedankt met een verrassend polsschot, 2-3 (21.45). Tussen het Friese geweld maar een sporaidsche aanval van Zoetermeerse zijde via o.a. Michel de Groot en Jessem Grijseels. Maar ook nu ze wat minder te doen krijgt is doelvrouw Nadia Zijlstra op haar post. Later in de periode een straf tegen Arnout Bos. Op de powerplay scoort Leeuwarden niet. Maar als Zoetermeer net weer volledig is lukt het Jildert Okkema wel, 2-4 (37.45). En met die stand gaan de ploegen aan de tweede thee.

Meteen in de slotperiode een formidabele kans voor Leeuwarden. De op de linkerflank de puck voerende Emiel Rispens geeft volgens het boekje voor op Johan Diertens. Johan schiet de puck echter niet in het verlaten deel van het net, maar op de paal. Dan verspeelt Sietse van den Brink de puck in zijn eigen verdedigingsvak aan Indy Bontan. Flitsend jaagt Indy de puck hoog bovenin tegen de touwen, 3-4 (42.55). Zoetermeer kan deze opsteker echter niet omzetten in een race voor de gelijkmaker. Leeuwarden regeert. Op 43.42 ligt de puck alweer achter Jeroen Pieters. 3-5 door Niels Brouwer. En op de volgende powerplay is het weer raak. De naast het doel gepostioneerde Hessel de Jong schopt de puck met zijn schaats richting slot, waar Jildert Okkema klaar staat om de puck tegen het net te kaatsen, 3-6 (45.18). Dan volgen twee powerplays van Zoetermeer. Leeuwarden overleeft die vrij simpel. Maar als zij daaropvolgend zelf een powerplay hebben weten zij het de Zoetermeerders ook niet echt moeilijk te maken. In de slotminuten probeert Dave van Seijen in de korte hoek te scoren. Dat lukt niet, maar hij pikt zijn eigen rebound op en het lukt hem nu wel om hoog in de korte hoek te scoren. 3-7 na 57.10. En als je met 3-7 voor staat zijn de volgende scenes absoluut niet nodig. Scheidsrechter Ramon Sterkens stuurt Sietse van den Brink naar de strafbank voor slashing. Ik zie dat Sietse geagiteerd reageert richting de arbiter. Ramon legt hem een persoonlijke straf op. Maar ondanks het feit dat aanvoerder Tobias Meijer probeert te interveniŽren gaat Sietse daar en ontvangt een tweede abuse of officials straf. En dat betekent dat hij naar de kleedkamer mag vertrekken. Dan elf seconden voor het einde van de wedstrijd een spearing van Dave van Seyen op Arnout Bos, die meteen neergaat. Een match penalty voor Van Seijen. En zo eindigt de mooie overwinning van Leeuwarden Capitals, die wat meer lijn in het spel brachten en defensief hun taken beter op orde hadden dan de thuisploeg, met een flinke smet.

Terug