Panda duikt na 20 jaar op

Vijfde Divisie A Leiden Tigers - Dordrecht Lions divisionisten 2 9-3 (2016-12-18)

De gasten uit Dordrecht moeten aantreden zonder vaste doelman Alexander Sweds. Van het Dordrecht Lions U14 team vonden zij Bas van der Bruggen bereid om de goaliepositie in te nemen. De Leidenaren kunnen bouwen op hun vaste doelman Erik Maassen. En dat is maar goed ook.

De eerste lijn van de Tigers zet meteen veel druk op het Dordtse doel. Aanvoerder Nico de Jong geeft voor op Gert-Jan Vreeburg, maar doelman Bas van der Bruggen redt met een legguard save. Meteen daarna een keihard schot van Vreeburg. Maar ook ditmaal staat Van der Bruggen in de weg. Na een paar minuten lukt het de Lions de omsingeling te doorbreken. Lennart Slotboom test doelman Maassen voor de eerste keer. Erik moet een rebound weggeven, maar ook de tweede inzet pareert hij met glans. Pech hebben de Lions als een deflectie van Sven Los op een schot van de blauwe lijn van Wout Goossens centimeters naast gaat. Maar dan een catastrofale fout van Dordrecht in hun eigen verdedigingsvak. Nico de Jong vervovert de puck en schiet in de linkerbenedenhoek raak, 1-0 na 3.35. De Lions gaan niet bij de pakken neerzitten, maar vallen volop aan. Meteen na de face off stormt aanvoerder Peter-Paul Wisman op het Leidse doel af. Maassen redt. Even later een diagonale pass van Arnold Rath op diezelfde Wisman. Peter-Paul schiet en via het lichaam van de keeper gaat de puck naast het doel. Een deflectie van Sven Los op een schot van Marek Strmen. En ook ditmaal verdwijnt de puck centimeters langs de verkeerde kant van de paal. Maar plots krijgt Peter Seton de puck op zijn stick in het Dordtse aanvalsvak. Blitzsnel schiet hij op doel en scoort hoog rechtsboven; iedereen in verbazing achter latend, 1-1 na 10.48. En het wordt nog mooier voor de gasten. #12 Ron van den Hoek schiet keihard op doel. Erik Maassen moet een rebound toestaan. De andere nummer 12 (!) van het team hoeft de puck alleen maar in het verlaten doel te tikken voor 1-2. Even zo snel geven de gasten echter hun voorsprong weg. Hevig forechecken van Sander Blanken heeft succes. De Dordtse verdediger probeert de puck veilig te stellen, maar via Blanken belandt de puck in het net voor 2-2 (14.52). Een slimme backhander van Jasper Maassen in de slot en het is 3-2 na 15.42. Voor de eerste pauze had Joachim Kattenberg het nog mooier kunnen maken. Vrij opkomend op rechts schiet hij echter naast.

In de tweede periode schiet Leiden meteen al op de paal. Maar ook Dordrecht creëert hoogkaratige kansen. Nadat hij een verdediger het nakijken heeft gegeven mist Peter-Paul Wisman echter net het doel. En Arnold Rath ziet zijn backhander ten prooi vallen aan goalie Maassen. Peter Seton soleert door de hele Leidse ploeg heen maar stuit op de paal met zijn schot. En dan valt er toch onverwacht een doelpunt. Ondertussen heeft de Leidse verdediger Peter Plugge moeten afhaken vanwege liesproblemen. Maar in het slotdeel zou hij gelukkig toch gewoon weer zijn shifts pakken. Kees den Haan passt in de slot. Met de rug naar het doel vuurt Sander Blanken een backhander op doel. En hij markeert de 4-2 op 26.18. Een pass van Nico de Jong op Gert-Jan Vreeburg. Zijn schot schampt de uitrusting van de keeper, maar de puck verdwijnt toch met een noodvaart in het net, 5-2 (27.16). En een achterwaartse pass van Nils Klok op de op rechts geheel vrijstaande Gert-Jan Vreeburg. Vreeburg scoort. Een shorthanded goal. Dan volgt een drukperiode van de Lions. Tweemaal biedt het ijzerwerk redding voor de Leidse doelman. En dan is het gewoon weer raak ana de andere kant. Een screened shot van Rastislav Vargus en het is 7-2 na 36.19.

In de slotperiode verkort de solerende Peter-Paul Wisman tot 7-3 (48.24). Een Lions back verdedigt de puck uit, maar zijn pass belandt pardoes op de stick van Gert-Jan Vreeburg. Zijn schot mist echter precisie. Dan een hooking straf tegen Gert-jan Vreeburg:"Wie? Ik?" En met volgens mij gespeelde verbazing zoekt hij de nbiet bestaande strafbank op. Timo Buitenhuios biedt Peter-Paul Wisman een mooie kans. Maar Erik Maassen voorkomt erger met een legguard save. Shorthanded een prachtig mooi opgezette aanval van de Leidenaren. Op de linkerflank voert Alexander Bouwman de puck. Hij heeft één Dordtse verdediger voor zich. Exact op het juiste moment passt hij diagonaal op Nils Klok. Via de five hole scoort Nils de 8-3 op 53.18. Vervolgens stopt Bas van der Bruggen de solerende Rastislav Vargus. Maar even later krijgt Gert-Jan Vreeburg bij een Leidse aanval de puck 'per ongeluk' op zijn stick. Hij scoort laag in de linkerbenedenhoek voor 9-3 (57.27). Tot slot probeert Peter Seton nog iets terug te doen. Maar hij schiet doelman Maassen aan.

Door het goede optreden van doelverdediger Erik wint Leiden Tigers met ruime marge. Natuurlijk mag het moedige optreden van de Dordtse jongeling Bas van der Bruggen niet onvermeld blijven. Na afloop van de wedstrijd schiet ik Gert-Jan Vreeburg aan; coryfee van het glorieuze Panda's Rotterdam. Gert-Jan:"Dit is mijn eerste seizoen in de ijshockeycompetitie na 20 jaar. Het gaat allemaal nog een beetje stroef. En ik merk dat ik wat ouder ben geworden. Vooral aan mijn liezen." Dat neemt niet weg dat hij zich meteen onder de topschutters van de divisie schaart.

Terug