BeNe in het kwadraat

BeNeLiga Zoetermeer Panters - HYC Herentals 0-5 (2016-12-23)

Ik kom vroeg de ijshal binnen en stuit meteen op Kurt Vermylen. De videoman van HYC Herentals. Samen met de videoman van de Panters, Edwin van Ulsen, en zoon Quinten Vermylen verzorgt hij de live broadcast via Youtube van het duel. Edwin staat met zijn camera gericht op een van de doelen. Het aanvalsvak van de Panters voor twee van de drie periodes. Edwin:"Ik hoop dat er veel doelpunten vallen aan deze kant". De Panters clubman zou gelijk krijgen, maar anders dan hij hoopte. Kurt staat achter de hoofdcamera, die flink kan inzoomen. Daarbovenop heeft hij een simpeler camera gemonteerd, die continu een totaalbeeld geeft. Zonemans Quinten voert de beeldregie met joysticks etc. Ook zorgt hij voor de elektronische klok, die op de video in beeld is. En dat is dan niet de wedstrijdklok! En dat alles via de wifi van de Silverdome. Maar nu naar het ijshockey. Van HYC zijde is men schier op volle oorlogssterkte aangetreden. Alleen aanvaller Jordy van Dijck ontbrak. Geheel anders de situatie bij gastploeg Panters. Vanwege het feit dat de wedstrijd eerst voor 15 januari was voorzien waren een aantal spelers al met kerstvakantie. En niet de minsten. Zo ontbraken de Tsjech Ludek Skop, Marko van Leeuwen en de Finse doelman Villehart Kuusamo. Terwijl ook verdediger Fons van Hoorn en aanvaller Scott van den Elskamp op het appèl ontbraken. Daarentegen waren Levi Boer en Mick Trimp weer beschikbaar na hun WK U20 avontuur in Estland. En was ook Giancarlo van Ulsen in de selectie opgenomen. Helaas was de publieke belangstelling gering; 150 toeschouwers. Edwin:"Het is vanavond koopavond in Zoetermeer." De startende doelman bij de Panters was Kevin Riedijk. "Hij heeft de laatste wedstrijden als een dijk staan keepen", vertelde Edwin. Zijn back-up was Jan-Willem Groenheijde. Coach Jan Andries stelde deze avond het vertrouwen in routinier Kevin van Looveren.

De eerste periode kenmerkte zich door veel 'geschreeuw en weinig wol'. Dat wil zeggen de ploegen lieten flitsend ijshockey met een hoog tempo zien in het middenvak. Maar er waren weinig uitgepeelde kansen en gevaarlijk situaties in de doelmonden. Pas na 3,5 minuut een eerste echte doelpoging. Het schot van Jacob Laliberté verdween via de keeper naast het doel. Aan de andere kant stootten Cas Staps en Bas Tammerijn op Van Looveren. Maar de meeste spelaandelen had HYC. Dat na een aantal ongerichte schoten op 9.22 kon juichen. Timo Dewin gaf de puck op de rechterflank mee aan Ben Vercammen. Met zijn lichaam en zijn linkerarm hield hij de Panters verdediging in bedwang. Met zijn rechterhand aan de stick voerde hij de puck. Zoomde in op goal en vond de five hole, 0-1 na 9.22. Na een boarding van Vincent Morgan op aanvoerder Joy Turpijn volgt er een opstootje. Scheidsrechter Jeffrey den Ridder stuurt daarop extra de beide nummers 10 (Teris Wright en Ben Vercammen) naar de strafbank voor roughing. Met o.a. Levi Boer op de powerplay probeert Panters HYC zijn wil op te leggen. Maar dat lukt niet helemaal. Mede door goed penalty killing van Yente Franssen, die zelfs nog op doel kon schieten. Wel lukte Joy Turpijn vanuit een scherpe hoek een gemeen schot. Maar Kevin, die de korte hoek goed afdekte, was de situatie meester. Via zijn stick belandde de puck in zijn vanghandschoen. En HYC mag een tijdje met zes veldspelers acteren. Panters waren de onderliggende ploeg, maar de schade was tot 0-1 beperkt gebleven.

In de tweede periode komt Zoetermeer veel beter voor de dag. Cas Staps en Mick Trimp testten meteen doelman Van Looveren. En de vanghandschoen van Kevin moet eraan te pas komen om een schot van verdediger Michael van Rijswijk te neutraliseren. Bas Tammerijn mag een plekje gaan uitzoeken op de strafbank. 26 seconden later deponeert Jacob Laliberté de puck achter Riedijk. 0-2 na 25.34. Kort daarna geeft Trevor Hunt af aan Jacob Laliberté. Trevor schaatst de doelmond in en krijgt de puck keurig op zijn stick terug van Jacob. En scoort prompt in de rechterbovenhoek. En op 26.41 is het 0-3. Cas Staps probeert dan Van Looveren te bedwingen , maar het zit hem niet glad. Dan een straf tegen Levi Boer voor boarding. Een klassiek powerplay volgt van HYC. Mitch Morgan draait en draiit met de puck achter het doel en geeft onverwacht een pass in de dolemond. Daar staat oudere broer Vincent Morgan klaar om de kans te verzilveren, 0-4 op 32.23. Bij HYC verschijnt dan ook jongeling Jacques de Ceuster op het ijs. Samen met Leroy Haanstra zet Joy Turpijn een flitsende aanval op over links. Maar ook nu weer weet Van Looveren erger te voorkomen. Ook HYC-junior Elbe Daams krijgt ijstijd. Op nogal ongelukkige wijze verspeelt Dries Leirs de puck in zijn eigen verdedigingsvak aan Cas Staps. Cas lanceert meteen poeier, maar met zijn stick keert goalie Kevin het gevaar. En dan stuurt coach Jobert van Koot Giancarlo van Ulsen het ijs op. Met het einde van de periode in zicht - er zijn nog 5 seconden te spelen - loopt HYC-verdediger Thijs van Laere tegen een elbowing straf op.

In de slotperiode heeft Zoetermeer dus no ruim powerplay. Maar verder dan een maar half gevaarlijk schot van Michael van Rijswijk komen de Panters niet. Kort daarna een charge van Thijs van Laere op Leroy Haanstra. Leroy blijft geruime tijd liggen en Thijs krijgt 2+10 voor checking to the head. Hij krijgt op de strafbank gezelschap van Elbe Daams, die de minor straf uitzit. De razedsnelle Vincent Morgan echter stormt op het Zoetermeerse doel af en scoort met een backhander shorthanded 0-5 (44.26). En gooit daarmee de wedstrijd definitief in het slot. Alleen Cas Staps weet het dan de Belgische goalie nog enigszins moeilijk te maken. Maar niet moeilijk genoeg. Kevin Riedijk krijgt veel meer te doen. Hij moet inzetten van Yente Franssen en Mitch Morgan onschadelijk maken. Hij kopt met zijn helm een inmzet van Ben Vercammen uit het doel. En ziet tot zijn geluk dat Timo Dewin een opgelegde kans niet weet te verzilveren. En aan het einde is er dus de shut out voor Kevin van Looveren. In de voorgaande match van HYC - thuis tegen Amsterdam - was het Mike Jansen die na de 5-0 overwinning de shut out liet noteren.

Op de overwinning van HYC valt niets af te dingen. De ploeg was met name in de eerste en derde periode dominant. Maar had het vizier in de tweede periode het best gericht. Zodat Edwin's wens werd beloond en hij het gros van de goals in zijn cameravak voorgeschoteld kreeg. Ik vernam ook nog dat Kurt vanuit Herentals complimenten had gekregen voor de loepzuivere beelden van deze BeNe webcast.

Terug