Bekerfinale 2017 Flyers versus Eaters

Een impressie (2017-01-18)

Al op de eerste dag van de verkoop had ik een kaartje bemachtigd voor de bekerfinale. Vak Oost 6 had ik gekozen. Maar twee dagen voor de match is er in mijn mail opeens een bericht dat de tribune niet zal worden gebouwd. Ik kreeg de keuze voorgelegd of ik aan de overkant voor het Heerenveenvak, het neutrale vak of het Geleenvak een kaartje wilde hebben. Welnu, vorig jaar zat ik tussen de Heerenveen supporters, daarom koos ik nu voor West3 als zogenaamde 'Hollenger' tussen de Limburgers. Voorafgaand aan de match sprak Joep Meijsen de woorden:"Ik hoop dat het een beetje een gelijkopgaande wedstrijd wordt."

Beide teams waren met 21 spelers aangereisd. En beide teams kiezen voor hun standaarddoelman, te weten Sjoerd Idzenga (Heerenveen) en Rowan Delil (Geleen). Bij het voorstellen van de eerste lijn van de ploegen waren er naast veel gejuich en boegeroep ook specifieke woorden vanuit het Geleen vak voor Marco Postma: "matennaaier" en Pipo Limnell Finocchiaro: "overloper". Scheidsrechter Ramon Sterkens - overigens niet de favoriet van de Geleen aanhang:"Wij hebben een historie met Ramon Sterkens" - droeg een helmcamera, die in de eerste en derde periode werd ingezet.

Meteen op de eerste Friese aanval al een gevaarlijk moment voor het doel van de Eaters. Een schot van de blauwe lijn van Yan Turcotte wordt net voor de keeper van richting verandert door Marco Postma. Tot opluchting van het Geleense kamp gaat de puck net naast het doel. En al na 42 seconden een eerste straf. Een slashing van Jord Smit tegen Marco Postma. Allereerst wil het nog niet zo lukken met de powerplay. Eaters verdediger Rick van Haren schiet net over het Heerenveense doel. En ook nog een offside op een Friese aanval. Maar daarna weten de Flyers zich vast te zetten in hun aanvalsvak. Via Kevin Nijland komt de puck manshoog bij de vrij voor het doel geposteerde Heerenveen aanvoerder Tony Demelinne. Tony plukt de puck uit de lucht, laat het rubber rechtstandig naar beneden vallen en schiet in. En het is 1-0 na 2.19. Een lelijke tegenvaller voor underdog - zo zagen de Limburgse supporters het zelf ook - Eaters Geleen. Vervolgens een mooi moment als de op volle snelheid op de linkerflank opstomende Ronald Wurm een perfecte bodycheck krijgt uitgedeeld door ........ één van de linesmen (!). Net na een straf tegen Eaters aanvoerder Glenn Bakx - interference tegen Mark Hoekstra - geeft Tony Demelinnne van links voor op de meegeschaatste Marco Postma. Voordat de hoog gespeelde puck het ijs raakt heeft Marco al een onetimer op het doel afgevuurd. En succesvol: 2-0 na 6.05. Met name Lambert Keulen probeert met zijn schoten dan de nul weg te poetsen. Maar eerst schiet hij voorlangs en zijn tweede gevaarlijke schot ziet hij op het laatste moment door Sjoerd worden gekeerd met een 'uitschuifbeen'. De Flyers doen dan nog eens voor hoe je scoort. Een kort passje van Adam Bezak op rechts naar Tony Demelinne. Tony passt de puck voor het doel en Marco Postma tikt in. En dan is het al 3-0 op 11.05. Daarna volgen twee powerplays voor Geleen. De eerste levert niet veel op. Maar op de tweede powerplay krijgt Lambert Keulen een diagonale pass van Jeffrey mens, die Lambert meteen in het doel schiet voor 3-1 (17.37). Groot gejuich bij de Limburgse aanhang en de zangkoren en trommels doen weer van zich spreken. Dan een gouden kans op de 'aansluitingstreffer' voor de Eaters als Yan Turcotte naar de strafbank moet. Maar een kolossale verdedigingsfout brengt de puck bij Adam Bezak, die alleen voor Rowan Delil niet faalt. 4-1 na 19.50.

Mijn drie buurvrouwen op de tribune zijn rechtstreeks van hun werk als verpleegkundige uit het ziekenhuis aangereisd: "Ja, we zijn in de auto gestapt en hebben daar broodjes gesmeerd." En zij blijken ook nog een ander soort versnapering te hebben meegenomen in de vorm van een fles Jägermeister:"Daar blijf je een beetje warm van en is goed voor de spijsvertering. Maar we gaan er niet mee gooien, hoor!" Zowel verbaal als non-verbaal blijven zij de hele match hun Eaters steunen. Bij iedere mooie aanval, goed uitgevoerde verdedigingsactie en fraaie keepersredding kan het team op hun bijval rekenen.

De tweede periode start met nog 58 seconden powerplay voor de Eaters. Maar na een overname en een schijnbeweging scoort Ronald Wurm shorthanded, 5-1 na 20.29. Even latwer krijgt de in de slot rijdende Marco Postma zo maar opeens de puck aangespeeld van een Eaters verdediger. Marco scoort moeizaam. Maar ook die goals tellen, 6-1 (24.50). Waarop de Flyers aanhang begint te scanderen:"Tien, tien, tien!" Halverwege de periode zie ik Jonas Huovinen even het ijs opgaan, terwijl het spel stilligt. Hij schaatst zichtbaar met moeiete een rondje en gaat snel terug naar de spelersbank. Om zich af te melden bij coach Jacques Geurts. Maar het lijkt erop alsof de roep om tien van de Heerenveen aanhang iets in doelman Rowan Delil heeft losgemaakt, zo van: dat laat ik niet gebeuren. Het ene na het andere uiterst gevaarlijke schot plukt hij uit de lucht met zijn vanghandschoen. Maar zijn fans laten de kopjes een beetje hangen: Ze laten de puck gewoon van hun stick afglijden. Het is dramatisch." Sjoerd Idzenga gaat een beetje heen en weer schaatsen om warm te blijven. En alleen Tom Marx weet aanvallend tot daden te komen in de slotminuten van het middenbedrijf.

Door een haperende Olympia dweilmachine is er een opgerekte tweede pauze. Maar meteen na de hervatting is het gewoon weer Flyers dat scoort. Kevin Nijland verhoogt op 40.53 tot 7-1. Tony Demelinnne schiet op de lat en de puck zeilt richting Eaters fans. Iedereen om me heen duikt weg, maar niet de verpleegkundige naast me. Met een prachtige vanghand onderschept zij de puck. Juichend springt zij op met de puck in de lucht. Alle Eaters fans juichen haar toe. Maar de aanvalsgolven blijven op Delil afkomen. Hetgeen een fan achter doet uitroepen:"Jongens, het is een schuttersfeest." Nadat Lars den Edel een aantal shifts Tony Demelinne heeft vervangen in de eerste lijn komt nu ook bij Flyers ook Dennis Sikma op het ijs. Later zou ook Rick Neef nog zijn opwachting maken. Zelfs in een lijn met Lars den Edel en Sikma. Zo af en toe nog een speldenprik van de Eaters via Lars Engwegen en Lars van Sloun. Maar Van Sloun besluit het zelf te doen; de trailende Joey Geurts over het hoofd ziend. Rowan Delil moet zich daarna keer op keer onderscheiden op keiharde pegels van Mark Hoekstra, Adam Bezak en Valentijn Bouten. Maar het is uiteindelijk de solerende Marco Postma die Delil bedwingt. Hij scoort hoog bovein met een backhander, 8-1 (56.29). Met Jeffrey Mens en Kay Gielen tegelijkertijd in de strafbank heeft Heerenveen voor 50 seconden een dubbele powerplay. Maar met de dikke overwinning op zak is het heilige vuur er ene beetje uit bij de Friezen. In de slotminuut proberen Lars van Sloun en Rick van Haren nog een tweede Limburgse goal te produceren. Maar dat lukt, zoals zo veel vandaag, niet. De Beker gaat naar Heerenveen.

Een meer dan verdiende overwinning voor Flyers. Eaters speelden heel nerveus, leden veel puckverlies en waren zeer slordig met het passen. Heel anders de zelfverzekerde Friezen, die richting topvorm afstevenen. De MVP's van de match waren Tom Marx en viervoudig doelpuntenmaker Marco Postma. De gebruikelijke feesttaferelen aan Heerenveense zijde na de medaille - en bekeruitreiking. Waarna aanvoerder Tony Demelinne met respect wees op de jonge verdediger Ernesto Klem.

Terug