Rhino's van -2 naar 0

Vierde Divisie B Blue Mountain Cougars Hoorn - Hoorn Rhinos 2-5 (2017-02-04)

Als ik in Hoorn van de pakeerplaats naar de ijsbaan 'De Westfries' loop, klinkt er achter me een stem: "Ben je er klaar voor." De man met een ijshockeytas maar zonder stick, voor mij antwoordt prompt:"Nou nee." Het blijkt een scheidsrechter te zijn, Roy Ronda. Hopen maar dat het allemaal goedkomt in deze Hoornse broederstrijd. Dat wil zeggen broederstrijd. Bij de Rhinos spelen twee dames, namelijk: verdedigster Jessica de Graaf en aanvalster Charlotte de Graaf, met het roze tape op haar stickblad. Jessica de Graaf ontbreekt op het appel. Evenals de aanvoerder en coach van de Cougars: Jeroen Klappe. Een geduchte aderlating voor de thuisploeg. Zo'n 25 toeschouwers zijn door de tunnel onder de buitenbaan door gekomen om in het middendeel van de baan het ijshockeyveld te omzomen. Er waren drie arbiters voor dit duel aangewezen, maar één is er ziek. Dus moet het duo uit Purmerend en Hoorn het karwei klaren.

De eerste periode begint na een korte warming-up voor beide teams. Na een minuut of twee het eerste schot op doel van Alphonso Grau van de Rhinos. Een geroutineerde legguard save van Danny Gelder is daarop het antwoord. En meteen daarna komt Danny met ene stick save op de proppen op een scherp schot van Lorenzo Jongejan. Ook Rhino verdediger Duncan Kolk komt met een goed schot van de blauwe lijn. Maar Danny Gelder weerstaat de druk. En dan wat later een verrassend slapshot van verdediger en aanvoerder Marco Verstraaten. De puck zeilt de rechterbovenhoek van het doel in. 0-1 op 4.09 voor de Rhinos. Pas daarna wordt Rhinos doelman Tim Hofstee voor het eerst getest. Nu ja, getest. Een verloren pass van Bart Voet komt op het doel afglijden. Maar kort daarop opeens wel een serieuse doelpoging uit een face off van Divanni Koopmeiners. Maar Tim staat goed geposteerd. Hoewel ik wel wat kansne voor de Cougars noteer. O.a. van aanvoerder Mitchell Beukema , Fabricio Koopmeiners en Bart Voet is het toch de gastploeg die het spel maakt. Namens de Rhinos schiet Alphonso Grau keihard naast en nadat Lorenzo Jongejan al solerend naast het doel belandt, dwingt hij even later doelman Gelder tot een fraaie vanghandschoen-redding. En met de terechte 0-1 voorsprong voor de Rhinos starten de ongeveer drie pauzeminuten.

In de tweede periode komt Blue Mountain Cougars beter uit de startblokken. Desondanks moeten zij bijna de tweede tegentreffer incasseren. Maar Alphonso Grau raakt slechts de paal op zijn fraaie schot. Mitchell Beukema en Fabricio Koopmeiners doen in aanvalledn opzicht van zich spreken. Maar eerst moet er worden gemat tussen de ploegen. Een aanvaring aan de boarding leidt tot een korte, verhitte en hevig matpartij. #29 van Rhinos Alphonso Grau dreigt door het lint te gaan. Chris Sal en Tim Hofstee moeten eraan te pas komen om Alphonso in bedwang te houden en droppen hem in de strafbank. Later krijgt Grau gezelschap van Antonio Jongejans. En ook Cougar Bas Visser neemt plaats op de strafbank. De minder heethoofdige Cougars en Rhinos staan met elkaar te geiten op het ijs. Maar na zeker tien minuten gediscussieer op het ijs - ook de Rhinos coach mengde zich in de discussie met de arbiters - krijgt Bas te horen dat hij moet inrukken. Hij haalt zijn twee sticks uit de spelersbank en verdwijnt in de tunnel. De wedstrijd wordt hervat met een powerplay van de thuisploeg. Hetgeen ik niet helemaal begrijp. Maar shorthanded is het bijna de solerende Lorenzo Jongejan die scoort. Ik dacht dat het Hessel van der Neut was die de puck net voor de doellijn kon wegwerken. En daarna opnieuw een powerplay als Rhino Ronald Westra op het strafbankje moet plaatsnemen. Hevige druk van Blue Mountain middels Mark van Zundert en Divanni Koopmeiners. Maar Charlotte de Graaf en haar teamgenoten houden stand. Dat wil zeggen, net op het moment dat de straftijd afloopt scoort Milo Buis met een strak polsschot van de blauwe lijn. Door mijn positie aan de boarding kon ik zien dat het een screened schot was. 1-1 na 30.42. En de Cougars willen doordrukken. Maar Ramon Stuart, Divanni Koopmeiners, Tessel van der Neut en Bart Voet (vanuit de rebound op het schot van Hessel) zien hun inzetten gestopt door Tim Hofstee. En dan zo langzamerhand pakken de Rhinos de regie terug. Dat leidt o.a. tot een vlijmscherp schot van Chris Sal, maar niet tot doelpunten. In de pauze sta ik toevallig achter Bas Visser in de rij in het Kluuncafé. Bas:"De scheidrechter vroeg aan mij:'Waarom pak je zo'n jong ventje.' Nou, hij had gewoon een grote bek."

In de slotperiode staat het doel van Danny Gelder stevig onder druk. Hij moet alles uit de kast halen om Lorenzo en Antonio Jongejan en Jasper de Wolff van scoren af te houden. Maar tegen het schot van Antonio Jongejan uit de slot heeft hij geen verweer, 1-2 na 52.00. Op de tegenaanval schiet Divanni Koopmeiners van de rechterflank en scoort, 2-2 op 52.57. En dan gaat het snel. Verdediger Henk Jan Pranger is op avontuur en scoort 2-3 (53.43). Vanachter het doel passt Antonio op Lorenzo Jongejan in de slot. En laatstgenoemde schiet in voor 2-4 (55.09). De Cougars spreken elkaar moed in. Het kan nog. Maar dan is er Jasper de Wolff op de linkerflank die op doel schiet. Danny Gelder heeft de hoek goed verkleint, maar moet een rebound toestaan. Die rebound komt op de stick van ..... Jasper. Hij schiet opnieuw en nu is er een gaatje tussen de goalie en de paal. En de puck caramboleert het doel in. 2-5 na 58.18. Het pleit is beslecht. De Rhinos domineerden bijna de gehele wedstrijd. Alleen in een gedeelte van het middendeel kon Cougars qua spelniveau aanhaken. Een meer dan verdiende overwinning voor de - toch wel - underdog. Met een mooie match van Charlotte de Graaf als center van de tweede lijn. En toch knap hoe de scheidrechters, in ondertal, de wedstrijd naar een goed einde hebben geleid.

Na afloop van de wedstrijd spreek ik met Rhino aanvaller Antonio Jongejan. Nadat ik hem met de eerste overwinning heb gefeliciteerd vraag ik hem waarom er twee clubs zijn in Hoorn. Antonio:"Dat is wel van voor mijn tijd, want ik speel nog niet zo lang bij de Rhinos. Blue Mountain Cougars was de officiële club. De Rhinos zijn als een soort hobbyteam begonnen. Maar op een gegeven moment dacht men: Waarom doen we niet mee aan de competitie? En na een promotie uit de Vijfde Divisie spelen we dus nu samen met de Cougars in de Vierde Divisie. Ikzelf speelde bij de Cougars, daarna drie jaar in Leiden. En nu ben ik vanwege mijn werk weer terug bij Hoorn. Aanvankelijk bij de Cougars. Enige tijd geleden vroeg Henk Jan Pranger mij om eens mee te doen met de Rhinos. Dat deed ik een keer en toen was de boodschap vanuit de Cougars: Blijf daar dan maar. Ja, er is altijd een grote rivaliteit tussen de clubs, zoals je ook op het ijs hebt kunnen zien. En daar hoort ook een knokpartijtje bij. Ik snapte alleen niet waarom er geen tijdstraf was voor de Cougars toen hun verdediger Bas Visser naar de kleedkamer was gestuurd. Ik vroeg het nog aan de scheidrechter. Maar die zei:'Laten we nu maar gewoon weer gaan spelen.' Ik ben blij dat we van -2 punten nu op 0 punten staan. Voor de late avondmatch in en tegen Groningen hadden we niet voldoende spelers beschikbaar. Dus kregen we twee punten in mindering. Daar komt voor mij nog bij dat een late avondwedstrijd in Groningen - toch zeker twee uur rijden heen en terug voor ons - niet goed past bij mijn werk. De volgende dag om 5 uur 's ochtends moest ik paraat staan. Overigens is de trainer van de Rhinos Ron Berteling. Die ken je toch wel? A.s. woensdag staan we weer met hem op het ijs. En één van de volgende wedstrijden is in Leiden, tegens de Polar Bears. Eens kijken of we van de 0 punten af kunnen komen." In de tunnel lopend zeg ik tegen de scheidrechters: "Dat was beslist geen saaie match." Het antwoord van Roy van der Zee is:"Je hebt gekregen waarvoor je bent gekomen." Doelend op de matpartij. Maar dat kan mij gestolen worden. Daarvoor moet je bij Joep Meijsen zijn. Ik ben meer van het technisch ijshockey. Bijvoorbeeld de stickhandling techniek van Alphonso Grau en Lorenzo en Antonio Jongejan.

Foto album

Terug