Trappers dient Leipzig van repliek

Oberliga Nord: Tilburg Trappers - Icefighters Leipzig 5-1 (2017-02/12)

Ik sta afwisselend binnen en buiten (blauwbekkend) op Udo Reinold te wachten. Dan stapt opeens een vrijwilliger van de Trappers op me af met een blad met beboterde plakken koek. Bestemd voor de andere vrijwilligers. Ik krijg er spontaan een aangeboden. Bij dezen nogmaals dank. Een enkele supporter uit Leipzig heeft de verre reis >600 km aangedurfd. Ik tel er uiteindelijk een stuk of twaalf. Voor de rest is de arena weer zeer goed bevolkt door de ijshockeyliefhebbers. In de uitwedstrijd een maand geleden kreeg Tilburg Trappers met 5-2 klop van de Icefighters. Dus er was wat recht te zetten. Peter van Biezen natuurlijk nog steeds in de lappenmand. In het doel Martijn Oosterwijk. Aan de kant van Leipzig een 46-jarige Zweedse Duitser Esbjörn Hofverberg. Nu verdediger. Sinds 20 jaar in Duitsland actief, na zijn Zweedse loopbaan op niveau 2 en 3. Met verder nog vier buitenlanders, waarvan beide goalies, met een Duits paspoort of licentie en twee 'echte' buitenlanders. De Amerikaan Nick Lazorko en de Canadees Edward Gale. Beiden aanvallers. En welgeteld één speler die in Leipzig zelf is geboren: Hannes Albrecht. Coach Sven Gerike vertrouwt voor deze wedstrijd op doelman Kevin Beech. De afwezig Florian Eichelkraut wordt als captain vervangen door Marvin Miethke.

Een eerste backhand schot uit de draaiing van Ivy van den Heuvel gaat naast. Maar dan meteen ook al ene straf tegen Jakob Weber (0.48). Op de powerplay een breedtepass van Justin Larson naar Diederick Hagemeijer op links. Een onetimer en de ping van de paal weerklinkt. Nick de Ruijter dwingt Beech tot een stick save. Maar tot meer dwingende schoten is de Trappers niet in staat. Later verliest Ivy van den Heuvel in het eigen verdedigingsvak de puck Hubert berger. Hij brengt meteen Leonhard Zink in stelling. Maar die schiet gelukkig naast. De eerste straf die scheidsrechter Ramon Sterkens aan Tilburg uitdeelt brengt Levi Houkes voor interference in de strafbank. En dan kan Leipzig voor het eerst echt aanvallen. Bij verkeerd uitverdedigen komt de puck pardoes op de stick van Edward Gale. Hij schiet; hij scoort. En na 9.56 is het 0-1 in het voordeel van de Duitse club. Een cross check van Stephan Tramm, een talentvolle 18-jarige verdediger overigens, op Shane McColgan levert een powerplay op voor Tilburg. Maar een charging straf tegen Hagemeijer doet alras het numerieke voordeel teniet. Shane McColgan en Edward Gale produceren dan gevaarlijke schoten. Maar de doelmannen blijven overeind. En Diederick mag voor een tweede maal uitrusten op de strafbank. Maar de Icefighters komen niet tot een powerplay, dankzij het goede werk van o.a. Shane McColgan. De verdediging met o.a. Ryan Collier en Giovanni Vogelaar staat als een huis.

In de tweede periode start Tilburg wat slordig. Maar de gevaarlijkste man aan Duitse zijde, Edward Gale, stuit steeds weer op Martijn Oosterwijk. Als de verdedigers Boet van Gestel en Kilian van Gorp al niet de weg naar het doel hebben versperd. En nadat Esbjörn Hofverberg en Nicholas Lazorko het doel van Tilburg onder vuur hebben genomen, trekken de Trappers het initiatief naar zich toe. Mede geholpen door twee powerplays. Maar wat een slappende Giovanni Vogelaar of Jordy van Oorschot ook doen - Jordy schoot zo hard op het been van Hubert Berger dat hij strompelend het ijs af ging - het lijkt wel of Kevin Beech onbedwingbaar is deze middag. En achter me hoor ik al wat gemopper van Tilburgse fans:"We gaan toch niet verliezen tegen deze laagvlieger?" Dan weer twee powerplays voor Tilburg. Mickey Bastings lukt het tweemaal net niet te scoren. Maar dan is het Reno de Hondt, die van dichtbij op 38.19 de 1-1 binnentikt. Een mooie opsteker zo net voor de tweede pauze.

De wedstrijd kantelt definitief in het voordeel van Tilburg in het slotdeel. De code Beech schijnt te zijn gekraakt. Een pass naar de linkerflank. Ritchie van Hulten schiet en scoort. 2-1 na 43.29. Maar aan de andere kant haalt Justin Larson Edward Gale onderuit. Uit een scrimmage schuift Nicholas Lazorko de puck net naast het open doel. Maar dan is het toch weer de eerste lijn die het hem flikt. Vanuit de rechterhoek van de baan geeft Hagemeijer in de slot voor op Mitch Bruijsten, die Beech kansloos laat, 3-1 (48.53). Een tweede straf tegen Patrick Raaf-Effertz. Nu voor roughing. Een slapshot van de blauwe lijn van Shane McColgan en via Levi Houkes verdwijnt de puck in het net voor 4-1 (50.51). En als Mickey Bastings er na 55.17 5-1 van maakt is het pleit beslecht. Daarna mogen we nog genieten van een uiterst fraaie Schwalbe (diving) van Nicholas Lazorko. Maar de punten zijn binnen voor de Trappers.

Terecht werd Reno de Hondt, twee dagen daarvoor goed voor twee goals, tot Man-of-the-Match gekroond. Maar ook Jonne de Bonth, de hardwerkende verdedigers (stonden de tegenstander slechts elf schoten op doel toe) en Levi Houkes - wat kreeg hij veel ijstijd - bevielen mij goed. Een mooi ijshockeyfeestje.

Terug