Finales Kampioenschap van Nederland: Flyers Heerenveen kampioen 2017

Een impressie (2017-02-26)

Meteen op de eerste dag van de verkoop had ik een kaartje voor Vak F bemachtigd. Nergens te achterhalen waar ik voor had gekozen, totdat via het ijshockeyforum hulp kwam. Maar goed Thialf was nog bijna leeg, dus kon ik een meer comfortabeler plekje uitzoeken. Dat vak stroomde (gedeeltelijk) vol met ..... Amsterdammers. Maar daarover later.

Om de derde plaats streden Kemphanen Eindhoven en Amstel Tijgers Amsterdam.

Bij Kemphanen natuurlijk Deniz Mollen in het doel Bij de Amstel Tijgers junior Jamie Missler, die na de eerste periode in de halve finale Danny van Rijswijk had afgelost. De hal is imiddels voor 20% vol gestroomd. De Kemphanen hebben pech als op de eerste aanval de linkerpaal in de weg staat van het schot van Kayo van Zoest. Daarna begint Eindhoven meteen met een straffenestafette. Op de derde straf weet verdediger Olivier Leenders van dichtbij in de doelmond rechtsboven te scoren. 0-1 na 5.10. Vince van de Kraak schiet fraai van de linkerflank. Maar een evenzo fraaie redding van junior Missler. Die daarna de appreciaties van zijn teamgenoten in ontvangst mag nemen. Josh Prudden profiteert meteen daarna tijdens ene onoverzichtelijke situatie voor het Eindhovense doel, 2-0 na 6.27. Na een interference straf tegen Tobias Kathan vliegen de schoten van Nick Verschuren en Marek Pitka Jamie om de oren. Maar op aangeven van Marcel Kars krijgt Josh Pruddden de grootste kans. Maar hij komt net iets te kort voor een shorthander. Dan een 2 op1. Damian Kluijtmans legt de puck perfect op de stick van de links naast hem schaatsende Nick Verschuren, die had moeten scoren..... Maar even later valt dat doelpunt alsnog. Eind keihard slapshot van Koen bakker wordt net voor het doel van richting verandert door Jorn van Soest. En het is 2-1 (10.55). En Kemphanen blijven komen. Maar er moet een solo van verdediger Marek Pitka aan te pas komen om de 2-2 op het scorebord te toveren (14.22). Dan een hooking straf tegen Mike Overweg. Ik noteer net dat het powerplay van de hanen niet veel voorstelt, als het volgende geschiedt. Marek Pitka schiet met een slapshot de puck in de rechterbovenhoek voor 3-2 (19.40). Een mmoie opsteker om de pauze mee in te gaan.

De eerste minuten van het tweede deel zijn voor Amsterdam. De naast het doel geposteerde Bryan Hoogenraad passt op Josh Prdudden in de slot. Met ene snelle polsbeweging lanceert Josh de puck en hij gaat erin. 3-3 gelijk (24.38). Ruim een minuut later een holding straf tegen Jesper Persson. En Damian Kluijtmans kaatst een passje in de rechterbovenhoek voor 4-3 (26.00). Michael Mackie-Kwist schiet op doel. Deniz moet een rebound toestaan. Josh Prudden hengelt de puck naar zich toe en scooort met een polsschot uit de draaiing, 4-4 (27.28). Nadat Nick Verschuren ene paar maal niet succesvol op doel schiet, lanceert hij Damian Kluijtmans. Ik zie dat er ruimte op rechts is. En precies daar scoort Damian, 5-4 (30.37). Daarna volgen straffen en een paar goede doelpgingen. Met nadruk op pogingen.

Met nog geruime tijd powerplay aan het begin van de slotperiode weet Kemphanen niets aan te vangen. Dat komt hen duur te staan. Op rechts voeert Calvin Pohlman de puck. Zijn twee lijn genoten schaatsen mee op. Zij vallen tegen verdedigers aan. Iedereen wacht op een pass. Maar dan opeens een verwoestend schot van Calvin en hij scoort, 5-5 (46.33). En als even later een fluwelen pass van Marcel Kars op de stick van Mike Overweg belandt, lukt het hem die opgelegde kans te verzilveren. En Amsterdam staat met 5-6 voor (47.05). Maar pas na de straf tegen Marcel kars lukt het Danielus Nomanovas bij de verre paal tot scoren te komen. En met nog ruim tien minuten te gaan (49.41) is de stand weer in evenwicht, 6-6. Met het einde van de match in zicht lukt het Donny van Musscher uit een snelle break op links de puck rechtsonder in het doel te mikken. Mokum staat op zijn kop na deze 6-7 op 57.48. Te meer daar dit doelpunt in ondertal valt (Bryan Hoogenraad zat op de strafbank na een cross check op Vince van de Kraak). Maar vlak voor het einde lukt Eindhoven alsnog de 7-7 gelijkmaker. Na een time out van Kemphanen heeft Nick Verschuren de overwinning op zijn stick, maar hij schiet voorlangs. Na drie minuten pauze is er een 'plotselinge dood' verlenging van vijf minuten. En beide teams mogen slechts vier spelers, dus drie veldspelers, opstellen. Kemphanen sturen Marek Pitka, Nick Verschuren en Perry Muller von Czernicki het ijs op. Zij staan tegenover Josh Prudden, Marcel Kars en Michael Mackie-Kwist. Perry Muller von Czernicki krijgt twee kansen. Na zijn tweede schot lees je de vertwijfeling uit zijn lichaamshouding. De teams wisselen. En aan de andere kant benut Calvin pohlman een rebound. En na 60.58 beslist Amsterdam de wedstrijd en pakt het brons. Grote vreugde natuurlijk om mij heen. Terecht worden Deniz Mollen en Calvin Pohlman als Man-of-the-Match aangewezen. Een ongelooflijk spannend duel. Mooi gelijkopgaand en met veel fraaie doelpunten. Dank aan Kemphanen en Tijgers voor dit fraaie spektakel.

Toch weer Heerenveen kampioen

Thuisploeg Flyers Heerenveen is zo ongeveer op volle sterkte. En natuurlijk met Sjoerd idzenga in het doel. Den Haag zonder junior Jay de Ruiter en zonder de geblesseerde verdediger Luke Zwartbol. Maar wel met junior Espen van der Burg, die ik overigens niet op het ijs heb gezien. En weer met Fabian Schotel in het doel.

Meteen aan beide zijden straffen. En Den Haag profiteert. Een kanonsschot van Jeffrey Melissant. Een subtiele deflectie van Jasper Kick op de lip van de doelman. En het is 0-1 na 2.45. Een powerplay doelpunt. Dat is de wekker voor de Flyers. Zij vallen massief aan en scoren. Marco Postma lukt uit de draaiing het doelpunt voor de 1-1 gelijkmaker (12.47). Met twee man meer op het ijs lukt het de Friezen niet te scoren. Ook al kreeg Fabian Schotel in eerste instantie het gevaarlijke schot van Kevin Nijland niet onder controle. Dan een mooi opgezette haagse anaval. Op de rechterflank voert Stace van Bentem de puck. Hij geeft voor op Raymond van der Schuit in de slot en Raymond laat Idzenga kansloos, met een backhander in de rechterbenedenhoek. Dat is op 17.32. Ook bij rust staat die stand nog op het scorebord. Dus een mooie opsteker voor de gastploeg.

In het middendeel jaagt Flyers op de gelijkmaker. Maar eerst treft Pipo Limnell Finocchiaro slechts de lat met zijn schot. Met Marco postma in de strafbank gaan Adam Bezak en Tony Demelinne op avontuur. Adam geeft af op Tony, maar die legt de puck met een achterwaartse pass direct terug op de stick van Adam, die bij de verre paal staat. En Bezak scoort shorthanded 2-2 (28.35). En met een aangegeven straf scoort verdediger Yan Turcotte met een kogel van de blauwe lijn 3-2 (31.54). Maar kort daarop blijft diezelfde Yan aan de boarding liggen na een check van Filip Martinec. Zeer moeizaam komt Yan overeind, nadat een arts erbij is gekomen. En na even op de spelersbank te hebben gezeten vertrekt Turcotte definitief naar de kleedkamers. Kenny Welles vervangt hem in de verdediging. De Amsterdam supporters om mij heen moedigen Joey Oosterveld consequent aan: "Kom op Joey". Hij is nog altijd populair onder de Mokumse fans. Die mij hevig zien schrijven en een vraag stellen, die me nog nooit is gesteld:"Bent u scout?" Ondanks een dubbele straf tegen Ben Rurup en de daaropvolgende barrage aan schoten op doel, blijft Fabian Schotel overeind.

In de derde periode zie ik Ronald Wurm met een gezichtsmasker spelen. Na afloop van de wedstrijd weet ik ook waarom: Zijn neus is gigantisch gezwollen na een attaque. Flyers blijven domineren. Maar er moet een solo van Adam Bezak aan te pas komen voor Heerenveen om de score te verhogen, 4-2 na 51.33. Daarna vervallen beide ploegen in een soort opportunistisch krachtijshockey. Maar dan een charging aan de boarding van Jeff Smith op Adam Bezak. Tegelijkertijd krijgt Stace van Bentem een roughing straf tegen zich uitgesproken. En met 5 (aanvallers (!) Marco Postma, Ronald Wurm, Adam Bezak, Tony Demelinne en Brent Janssen) tegen drie Hagenaars lukt het dan wel. Maar eerst schiet Ronald Wurm tweemaal keeper Fabian aan. Maar de blast van de blauwe lijn is zelfs hem te machtig, 5-3 na 56.07. En de wedstrijd is beslist. Ook al speelt HIJS HOKIJ de laatste 1.10 minuten met twee veldspelers meer. En het moet gezegd, vanwege het gebodene was Flyers Heerenveen het enige team dat aanspraak mocht maken op het Kampioenschap van Nederland. Tot Man-of-the-Match worden gekozen: Fabian Schotel en Adam Bezak. En NIJB-voorzitter Ruud Vreeman overhandigt de grote kampioensbeker aan Flyers aanvoerder Tony Demelinne. Een geslaagde apotheose van het Nederlands Kampioenschap ijshockey dit weekend. Waarbij Heerenveen zijn titel wist te prolongeren. Het blijft nog lang druk op het ijs in Thialf.

Terug