HIJS zet Amstel Tijgers eenvoudig aan de kant 9-3 Play-Offs kwartfinale Best-of-three wedstrijd 3 (2017-03-07)

Terug

Den Haag nog steeds zonder verdediger Luke Zwartbol. Maar wel met de junioren Jay de Ruiter en Espen van der Burg in de selectie. Amsterdam had extra Donny Pohlman, Kalle Pirinen, Tobie Collard en Luca van der Genugten meegenomen. Chris Eimers gaf weer de voorkeur aan doelman Fabian Schotel en Tijgers coach Josh Prudden aan Danny van Rijswijk. Achter me op de tribune zat een ex-speler van de Panters hoofdmacht, die na een schouderblessure eind vorig seizoen, was gestopt. Hij voorzag zijn twee gasten (en dus ook mij) van kundig en soms ongezouten commentaar. Maar daarover later meer.

De eerste kans is voor HIJS. Alan van Bentem geeft scherp voor op broer Stace, die de puck niet voorbij de keeper kan loodsen. Tijger Michael Mackie-Kwist, met gezichtsmasker, leidt als center de eerste Amsterdamse aanval in. En stick save van Fabian Schotel op een schot van Daniel Lam is het eindresultaat van die aanval. Nadat eerst een vallende Ben Rurup tegen Van Rijswijk aanschiet, heeft een solerende Alan van Bentem meer succes. Hij splijt de defensie, wijkt uit naar de rechterflank en scoort met een backhander in de verre hoek, 1-0 na 4.57. Later een powerplay van Amsterdam. Maar als laatste man verspeelt Bryan Hoogenraad de puck aan Jeffrey Melissant, die echter niet kan profiteren. De rest van de powerplay is ook niet aan Amsterdam besteed. De ex-Panter:"Chris Eimers is een heel goede coach. Samen met Bo Subr wel de beste van Nederland. Ik geloof dat hij ook bondscoach is." Maar dan een volgende aanval van Amstel Tijgers. Stef Overweg schiet op doel. De rebound is het prooi voor Jesper Persson. Jesper schaats diagonaal voor het doel langs en deponeert met een backhander de puck in de lege helft van het doel, 1-1 op 14.10. Op de tegenaanval passt Marco Bommezijn op Joey Oosterveld in de doelmond. Met een polsschot scoort hij tegen zijn oude club (2-1 op 15.00). Met Marcel Kars en Stef Overweg in de strafbank heeft HIJS vrij spel tegen Amstel Tijgers, met Josh Prudden, Olivier Leenders en Michael MacKie-Kwist op het ijs. Van rechts scoort Jeffrey Melissant, op aangeven van Alan van Bentem, 3-1 (16.34). Met vier tegen vier wordt het spel voortgezet, want Raymond van der Schuit ontvangt van scheidsrechter Martin de Wilde een unsportmanlike conduct straf. Jesper Persson en Marino Bakker proberen met hun schoten het Haagse doel te doorboren. Maar de vanghandschoen van Schotel is paraat. Het mini-offensief van Amsterdam komt meteen ook weer tot stilstand als Amsterdam wordt betrapt met zes veldspelers op het ijs. Marino Bakker zit de straf uit.

En dan heeft HIJS nog 1.37 powerplay over aan het begin van de tweede periode. En de Hagenaars pinnen de Amsterdammers vast in hun eigen verdedigingsvak. Jasper Kick raakt eerst het zijnet. Via Raymond van der Schuit komt de puck bij Filip Martinec. Van de linkerflank scoort laatstgenoemde 4-1 (21.08). En meteen mag Tobias Kathan gaan brommen wegens slashing. Opvallend bij Den Haag dat zij de powerplay spelen met vijf voorwaartsen. Zo duiken afwisselend regelmatig Alan van Bentem, Jasper Kick, Raymond van der Schuit en Jeffrey Melissant op als verdediger bij een man meer situatie. Dan zie ik voor het eerst ook bij de Tijgers Tobie Collard op het ijs verschijnen. Gevolgd door een prachtig opgezette Amsterdams aanval. Julian Berteling voert de puck, geeft voor op de bij de verre paal geposteerde Daniel Lam. Daniel laat Fabian kansloos, 4-2 (26.14). De ex-Panter:"Die nummer 23, Julian, is de zoon van Ron." Zijn kompaan:"Ron Collard?" De ex-Panter:"Nee, Berteling." Vanaf de blauwe lijn schiet Jeffrey Melissant op doel. Een subtiele deflectie van Jasper Kick en de puck verdwijnt door de five hole voor 5-2 (31.11). Een slashing op de op doel schietende Donny van Musscher levert een Amsterdamse powerplay op. Maar opeens een break van Den Haag. Stace van Bentem en Danny van Rijswijk snellen naar de puck. Onderuit schuivend weet Danny de puck met zijn stick weg te werken. Maar hij ligt dan op het ijs mijlenver van zijn doel vandaan. Den Haag veroveret de puck. Maar Alan van Bentem treuzelt te lang om van de situatie te profiteren. Dat doet Den Haag beter op de powerplay, na een overtreding van Calvin Pohlman op Joey Oosterveld (charging). Eerst een opgelegde kans voor Filip Martinec, die een pass van Jasper Kick niet in het half verlaten doel kan kaatsen. Maar dan weer een schot van de blauwe lijn (van de rechterflank) van Jeffrey Melissant. Ditmaal een subtiele deflectie van Ben Rurup vlak voor het doel. En het is 6-2 (37.29). De Ex-Panter:"Die Jeffrey Melissant is een luie speler. Tenminste vorig jaar bij Zoetermeer was hij lui. Ik denk niet dat Chris Eimers dat accepteert." En de periode eindigt zoals hij begon. Met een powerplay van Den Haag (een tripping straf tegen Mike Overweg op Stace van Bentem).

In de slotperiode heeft HIJS nog 1.14 powerplay. En weer slaat de thuisploeg toe. Jasper Kick schiet naast. Via Raymond van der Schuit komt de puck in de doelmond terug op de stick van Jasper Kick, die rechtsboven scoort (40.29). Maar ook ditmaal hebben de Tijgers een antwoord. Marcel kars schiet van de blauwe lijn. Op de lip van Fabian Schotel schuift Donny van Musscher de puck onder de doleman door in het net, 7-3 (44.27). Nadat aan de een kant Raymond van der Schuit een schot van tussen zijn benen lost en bijna scoort, schiet hij bij de volgende doelpoging naast. De ex-Panter:"Als Raymond op het eerste schot zou hebben gescoord, zou het een werelddoelpunt zijn geweest." Als laaste man in het eigen vededigingsvak maait Bas Britstra over de puck heen. Het commentaar van de ex-Panter is niet mals:"Die Britstra is zo'n prutser. Ik heb hem altijd een prutser gevonden." Vervolgens moet er natuurlijk worden gevochten, want dat hing al een tijdje in de lucht. En Martin de Wilde deelt kwistig straffen uit. 2+2+10 tegen zowel Ben Rurup, Joey Oosterveld, Tobias Kathan als Olivier Leenders. Gezien het tijdstip op dat moment (52.38) verdwijnen alle vier naar de kleedkamers. Na een beetje mislukt powerplay van HIJS lukt toch de 8-3 na 56.36. Na een face off in de linkercirkel schiet Filip Martinec meteen (raak) op doel. Niet een ontzettend hard schot, maar wel verrassend en goed geplaatst. Dat is het sein voor beide coaches om de junioren ijstijd te geven. Jay de Ruiter, Espen van der Burg aan Haagse zijde en Kalle Pirinen, Donny Pohlman en Luca van der Genugten aan Amsterdamse zijde worden voor een paar shifts het ijs op gestuurd. In de slotminuut begaat verdediger Thomas Roosendaal een overtreding op Donny van Musscher. Twee minuten voor charging. De ex-Panter vol lof:"Die Thomas Roosendaal is de meest fitte speler die ik ken." Shorthanded gaan Jeffrey Melissant en verdediger Maurice van der Schuit samen op avontuur. Jeffrey passt op Maurice, die de puck in de linkerbovenhoek pegelt. Een shorthanded doelpunt tegelijkertijd met de zoemer. Ik denk dat de wedstrijd voorbij is. Scheidsrechter Martin de Wilde zie ik beide partijen uit elkaar houden. Verbiedt hij vanwege de brisante situatie het traditionele handen schudden? Neen, hij heeft opdracht gegeven om de klok een seconde terug te zetten - een oude truc van de legendarische scheidsrechter Nico Toemen - stuurt Thomas terug naar de strafbank. De ene seconde wordt gespeeld en dan is het seizoen helaas voorbij voor de Amstel Tijgers. In deze match kwamen zij een flinke maat tekort tegen een oppermachtig HIJS HOKIJ, dat in Jeffrey Melissant zijn Man-of-the-Match kende.