Iedere maand prijs voor Flyers Heerenveen

Play offs Finale BeNeLiga duel 4 - HIJS HOKIJ Den Haag - Flyers Heerenveen 1-4 (2017-03-24)

Op dinsdagochtend ontving ik van Jacqueline Stolze van HIJS een mail. Daarin schreef zij o.a.: Hijs Hokij en de Unis Flyers uit Heerenveen zijn na 2 wedstrijden in de best of 5 serie in evenwicht. Afgelopen zaterdag won Heerenveen thuis in de verlenging met 4-3. Zondag was Hijs Hokij in eigen huis met 5-3 te sterk. De 3e wedstrijd is op woensdag in Heerenveen waarna de 4e wedstrijd op vrijdag 24 maart in Den Haag wordt gespeeld. Er zijn een aantal scenarios mogelijk komende vrijdag:

  1. Hijs Hokij wint woensdag - bij winst van Hijs Hokij vrijdag is men kampioen van de BeNe Liga
  2. Hijs Hokij wint woensdag - bij verlies van Hijs Hokij is er zaterdag een alles beslissende wedstrijd in Heerenveen
  3. Heerenveen wint woensdag - bij winst van Hijs Hokij is er zaterdag een alles beslissende wedstrijd in Heerenveen
  4. Heerenveen wint woensdag - bij verlies van Hijs Hokij is Heerenveen kampioen

Vrijdag is de laatste thuiswedstrijd van dit seizoen. Uw steun hebben wij hard nodig. Of om kampioen te worden of om een alles beslissende wedstrijd af te dwingen.

Daarom nodigen wij u voor de laatste keer dit seizoen uit om gratis deze top wedstrijd bij te wonen. Afgelopen zondag waren er bijna 2800 toeschouwers getuige van een spectaculaire wedstrijd.

Kom nog eenmaal onze jongens steunen.


En als Jacqueline roept, wie ben ik dan om aan dat verzoek geen gehoor te geven.

En de Uithof was een uur voor de wedstrijd al driekwart vol. Honderden mensen vonden alleen een staanplaats. Zo vol heb ik tribunes nog nooit gezien. Het stadion barstte uit zijn voegen. Volgens de sheet met 3278 toeschouwers. Nog voordat de gebruikelijke junior - ditmaal de doelman van de U10 - als vlaggendrager zijn rondes draaide mochten de kampioenen van HIJS, het U17 team dat Heerenveen had verslagen, twee ererondes rijden.

Dan barst het geweld op het ijs los. In de eerste periode heb ik het idee dat ik naar een Oberliga Nord wedstrijd kijk. Wat een tempo, wat een passes, wat een internsiteit. Kortom het mooiste ijshockey dit seizoen in Nederland. De eerste gevaarlijke aanvalk komt van de Flyers over de linkerflank. Adam bezak geeft voor in de slot, maar Tony Demelinne kan de puck net niet bereiken. Mark Nijland dwingt Fabian Schotel dan tot een eerste fraaie redding. Kort daarna glijdt Mike van Oeveren op zijn eigen blauwe lijn uit en verspeelt de puck aan Demelinne, die meteen Adam Bezak lanceert. Maar Adam schaatst met de puck links voorbij het doel. En de kans is verkeken. Dan een eerste mooie kans voor HIJS. Stace van Bentem schiet over het doel. En meteen daarna een volgende kans voor Stace. Bart Britstra speelt hem aan bij de verre paal. Maar Stace schiet Sjoerd Idzenga aan. Even later schaatst Pipo Limnell Finocchiara door zijn eigen goalcrease. En dat is maar goed ook want daadoor kan hij met zijn been de puck uit het doel werken na een schot van Raymond van der Schuit. Dan ook nog een straf tegen Marco Postma voor holding. Filip Martinec duikt gevraalijk voor Idzenga op. Maar over het algemeen gesproken weet Flyers vrij eenvoudig de powerplay te overleven. En net als er een optisch speloverwicht is voor HIJS de volgende scene. Een pass van Tony Demelinne tussen de twee verdedigers van HIJS door. Bas Britstra kan de puck net raken. Maar daardoor komt de puck precies goed te liggen voor Adam Bezak om alleen op Fabian Schotel af te schaatsen. En Bezak is dodelijk één op één. Een schijnbeweging en de puck glijdt door de benen van Schotel in het doel. 0-1 na 18.56. Enkele seconden later een hooking straf tegen Marco Bommezijn. En op de powerplay slaat Heerenveen toe. Van achter het doel bedient Tony Demelinne met een fluwelen pass Kevin Nijland in de doelmond. En Kevin kaatst de puck tegen de touwen. En op 19.56 is het 0-2. In de pauze is er het puckspel. Wie gooit de puck het dichtst bij de middenstip. En de winnaar is ...... Manitas Demelinne. Of zoals de spreekstalmeester zei: MaNItas.

Na twee seconden in de tweede periode een straf tegen Adam Bezak wegens high sticking. Gevolgd door een straf tegen Jeff Smith en Thomas Roosendaal. Gevat zingen de Flyers fans het lied dat normaliter een tegenstander van HIJS naar de strafbank begeleidt: Je komt De Haag niet uit! Met vijf tegen drie kan Tony Demelinne makkelijk scoren. En het is 0-3 na 22.09. Maar ook HIJS scoort een powerplay doelpunt. Thomas Roosendaal scoort vanaf de blauwe lijn (29.02) 1-3. Marco Postma repliceert vrijwel meteen (30.43) met de 1-4. Hij had de puck van achter het doel van Adam Bezak op zijn stick gekregen en scoorde met een fraai polsschot. HIJS probeerde het wel, maar kon geen vuist maken in de rest van de periode.

In de openingsseconden van de derde raakt Marco Postma slechts de paal met zijn inzet. Met Yan Turcotte in de strafbank doet aanvoerder Alan van Bentem enorm zijn best. Maar enorm is ditmaal niet goed genoeg. Ramons Sterkens betrapt HIJS op het spelen met zes veldspelers. Dat leidt een tijdspanne in van grote druk op het doel van Den Haag. Met name de fluwelen en uiterst secure passes van Tony Demelinne veroorzaken paniek in de Haagse defensie. En met nog acht minuten te spelen verlaten de eerste bezoekers de ijshal. Een massale uittocht start vier minuten voor tijd. Met nog 3.30 op de klok kiezen Pascal Nuchelmans (voorzitter BeNeLiga) en co. positie, met in hun gevolg de beker dragende linesman Chris van Grinsven. Een laaste gevaarlijke actie (wrap around) van Adam Bezak, die net voorlangs schiet. Geroutineerd verdedigt Heerenveen de voorprong tot het eindsignaal. Maar voordat dat signaal klinkt staan de Flyers al in de spelersbank te springen. En Heerenveen wint de wedstrijd en de serie. Dus na de maand januari (bekerwinnaar), februari (Nederlands kampioenschap), verovert Flyers Heerenveen in maart de BeNeLiga beker.

Na afloop spreek ik nog even met Joep Meijsen, voordat ik het ijs op stap om nog wat plaatjes te schieten. Joep:"Eigenlijk vond ik Den Haag sterker dan Heerenveen in deze serie." Ik zei:"Volgens mij heeft Den Haag overgepresteerd in deze serie. Dat konden ze volhouden tot en met de eerste periode vandaag." Joep:"Ja, dat zie je wel vaker in de Play Offs dat een team boven zichzelf uitstijgt. En ja, de reis naar Belfast voor het WK is geboekt. Ik heb accomodatie geboekt op 200 meter van de ijshal. Wel via AirBNB. Hoop dat dat goed gaat. Ik ben er niet helemaal gerust op." Daarna stap ik het ijs op om nog wat te fotograferen. Op het ijs is het Hoekie hier en Hoekie daar. Mark Hoekstra is een veel gevraagd man, terwijl Brent Janssen, Tony Demelinne en Marco Postma hun visie mogen geven voor Omroep Friesland. Van het ijs stappend kom ik nog de videoman van HIJS, Jan Groen, tegen. Als echte supporter is hij natuurlijk teleurgesteld, maar draagt toch de zilveren BeNeLiga medaille met enige trots. Hij laat duidelijk weten geen fan te zijn van Jeff Smith. Met Slawomir Bodnar (vorig seizoen verdediger bij HIJS) was alles misschien heel anders gelopen, naar zijn opinie.

Terug