Oefeninterland #2 Nederland - Japan 2-6 (2017-04-20)

Na het verlies in Dordrecht tegen Japan gaat Oranje in de herkansing in Tilburg. Wat valt op. Coach Chris Eimers kiest voor twee andere doelwachters, namelijk Fabian Schotel (Hijs HOKIJ Den Haag en Tomislav Hrelja (Devils Nijmegen). Thomas Roosendaal en Donny van Musscher zijn van de partij. Maar de echte verrassing is natuurlijk de uitverkiezing van Red Eagles Den Bosch verdediger Evo Suurhoff. Voor wie het seizoeneinde met zijn club alweer twee maanden achter hem lag. En natuurlijk de verbazing over het rugnummer van Stace van Bentem, nummer 7. Van zijn broer Alan gekaapt. Exports Kevin Bruijsten, Nardo Nagtzaam en Guus van Nes vormden de eerste aanvalslijn. SC Rapperswil-Jona Lakers - of zoals de Zwitsers zeggen: Rappi - ster Steve Mason was n van de slechts vijf verdedigers in deze wedstrijd. Overigens zag ik nu wel het shirt van #19 van Peter van Biezen hangen aan de erewand. Nederland start met Fabian Schotel in het doel en Japan met Yutaka Fukufuji. De goalie die in seizoen 2009-2010 uitkwam voor de Tilburg Trappers.

Een eerste plaagstootje van Evo Suurhoff. Een zeker vanghandschoenredding van Yutaka. Al vrij snel een tripping straf van Nick Verschuren op Sho Sato. Kotaro Yamada schiet meerdere malen gevaar op doel. En ook een tip in van Makuru Furuhashi en een schot vanuit de slot van Kenta Takagi. Maar Fabian bewijst een solide puckenpakker te zijn. Nadat Joey Oosterveld zijn straf heeft uitgezeten zijn het Japanners die de strafbank frequenteren. En dat leidt tot een optisch overwicht van Nederland. En uiteindelijk ook tot de 1-0. Eerst lukt het nog niet met twee man meer op het ijs. Maar dan schiet Ronald Wurm van links uit een scherpe hoek op het doel. Met de binnenkant van zijn linkerbeen geeft Fukufuji uiteindelijk het nodige zetje om de puck de doellijn te laten passeren. Dat gebeuerde na 11.32. En de powerplay is voorbij. Mooi opgezette aanvallen van het trio Bruijsten, Nagtzaam en Van Nes leiden niet tot klinkende munt.

In de tweede periode eerst wat gevaarlijke situaties voor het Japanse doel, door toedoen van Kevin Bruijsten, Nardo Nagtzaam en Steve Mason. Maar Kenta Takagi en zeker Makuru Furuhashi, die had kunnen doelpunten in de verlaten korte hoek van het doel, hadden moeten scoren. De Japanners gooien de wedstrijd in de versnelling. Nadat de wedstrijd voor de helft is gepasseerd komt Tomislav Hrelja de uitstekend keepende Fabian Schotel aflossen. Een kardinale verdedigingsfout van Oranje. Yushiroh Hirano passt op Hiroki Ueno in de dolemond. En met een backhander in de korte bovenhoek maakt hij gelijk, 1-1 na 34.29. Maar onverwacht kan Nederland wat terugdoen. Uit een scrimmage scoort Donny van Musscher de 2-1 (36.43). Nog voor de tweede thee scoort Makuru Furuhashi de terechte gelijkmaker. 2-2 na 38.48. Achter mij op de tribune een kwartet Tilburgers. n van de vier vroeg:"Is Steve Mason een buitenlander?" Ik heb maar even uitgelegd dat hij de zoon is van Doug Mason en een Tilburgse schone. En ook nog dat de Trappers dit seizoen niet kunen promoveren van de Oberliga naar de DEL2, omdat in de regelementen wordt geschreven over promotie voor het hoogst eindigende Duitse team. Nog met dank aan de ijshockeyforum deelnemer, die dit voor ons uitzocht.

In de slotperiode van de wedstrijd verspeelt Niels van der Vossen de puck. Met zijn tweede schot uit de draaiing scoort Hiroto Sato de 2-3 (41.07). En op de volgende aanval is het weer raak, 2-4 na 41.18. Ditmaal is Kenta Takagi de schutter. Chris Eimers neemt een time out. Maar dit keer helpt dat geen zier. Ik wil geen zwartepieten uitdelen, maar Tomislav Hrelja speelde zeker niet zijn sterkte partij. Met een houdbaar schot scoort Yushi Nakayashiki 5-2 (46.44). Dan vijf plus tien minuten straf tegen diezelfde Yushi Nakayashiki. Nederland kan niet profiteren en na 57.23 bepaalt Shogo Nakajima de eindstand op 2-6. Een verdiende overwinning voor het sterkere Japan, al valt de eindstand wat te hoog uit voor de bezoekers. Wat verder opviel was de welhaast mathematische precisie van de passes van de Japanners. Maar ik kan me zo voorstellen dat op hoger niveau (dan Divisie I) de vaak getelegrafeerde passes zullen worden onderschept. Al met al een nuttige oefening voor ons Oranje op weg naar Belfast. En, o ja. Referee-in-Chief Onno Hoekstra bedankt de afzwaaiende arbiters Jan-Paul de Brabander (na pakweg 25 jaar) en linesman Louis Robbe (na ongever 40 jaar).

Terug