Technische hoogstandjes

Tweede Divisie Ugly Faces Heerenveen - Frisian Flashguns Heerenveen 9-4 (2017-09-30)

Na een voettocht vanuit Oranjewoud kom ik drijfnat van de regen de ijshal binnen. Gelukkig is het geen vrieskast en kan ik mijn jas uitrekken. De heren van beide ploegen zijn dan al aan het inspelen. En ik zie veel geel op het ijs van de Ugly Faces en maar weinig blauw van de Frisian Flashguns. De Flashguns bestaan uit twee keepers, Julian Smit en tweede doelman Marcel Dijkstra, en acht veldspelers. #30 Heine Veenhouwer staat bij de Ugly Faces als doelverdediger opgesteld. Boele Bregman is de reservedoelman. Er omzomen zo'n 30 toeschouwers het speelveld en zo af en toe komt Unis Flyers coach Mike Nason ook een kijkje nemen.

Hendrik-Jan de Jong van de lelijke smoelen probeert het met een schotje van de linkerflank. Maar zo kun je een doelman als Julian Smit natuurlijk niet verschalken. Even later doet Tommy Speel dat beter. Met een sladshot scoort hij via de vanghandschoen van Smit. En de Ugly Faces staan met 1-0 voor na 3.05. In de tegenaanval probeert Sander Dijkstra solo meteen terug te slaan. Met veel moeite kan Heine Venehouwer hem van scoren afhouden. Zo gaandeweg voeren de Ugly Faces de druk op het doel van de Flashguns op. Maar Julian Smit blijft overeind bij een backhander van Klaas Braaksma en een slapshot van verdediger Jacco Landman. Aaan de andere kant is het iedere keer weer Sander Dijkstra, met zijn mooie schaatstechniek, die de aanval zoekt. Vanachter het doel geeft hij mooi voor in de slot op Maarten Ruiz, maar zijn tip-in gaat net naast. De solerende Theo Kruger kan Smit niet bedwingen. En meteen in de tegenaanval valt de gelijkmaker. Met een bachhander schuift Johannes van der Schaaf de puck tussen de benen van Heine door in het doel, 1-1 na 7.50. Meteen daarna krijgt Tommy Speel vanachter het doel op zijn stick geleverd. Met een fraai schot scoort hij linksboven, 2-1 na 8.13. En exact vier minuten later scoort Edwin Neef de 3-1. De Ugly Faces blijft aandringen. Een geweldig schot van Menno de Weerd deert hen niet. Maar dan een aanval op links van Johannes van der Schaaf. Hij geeft voor en met een geweldige tip-in scoort Klaas Braaksma. Eh ja, Klaas Braaksma, die zijn eigen doelman te vlug af was. Johannes van der Schaaf krijgt zijn tweede doelpunt bijgeschreven, 3-2 na 15.53. Eeen scrimmage voor het doel van Heine Veenhouwer. Meerdere Flashguns proberen te scoren, maar het is uiteindelijk Bart de Vries die de puck achter de doelman werkt. En dan is de stand, enigszins tegen de verhouding in, weer gelijk, 3-3 (15.53). Nog voor de pauze (18.43) zet Edwin Neef zijn Ugly Faces opnieuw op voorsprong, 4-3. Een omstreden treffer. Meedere Flashguns spreken op de twee scheidsrechters in. Maar zonder succes. Aanvoerder Jacco Borger discussieert in de eerste pauze in de strafbank, waar de arbiters rusten, nog door. Maar het is eerder een monoloog en het blijft bij 4-3.

In de tweede periode komt Henk van der Meulen als vijfde aanvaller de Frisian's versterken. En ook de eerste straf valt. Sander Dijkstra moet brommmen voor tripping (24.05). Maar deze buitenkans laten de smoelen onbenut. Zij blijven sterker. En als je dan denkt dat de periode wel met 0-0 zal eindigen loopt het de spuigaten uit. Jacco Landman geeft vanachter het doel een achterwaartse pass op Theo Kruger, die met een fraai backhandschot scoort, 5-3 (36.49). Meteen daarna geeft Marcel Neef voor op Klaas Braaksma, die de puck in de linkerbovenhoek werkt, 6-3 (37.13). Daarmee neutraliseert hij zijn eigengoal. En tenslotte Johan van Dijk zorgt voor de 7-3 ruststand door op 38.59 te scoren. Assists zijn er voor Bennie Arends en Jacco Landman. En deze score geeft exact de krachtsverhoudingen tussen de beide ploegen weer.

In de slotperiode berooft Heine Veenhouwer met een fantastische parade de solerende Sander Dijkstra van een zeker lijkend doelpunt. Dan een geweldig schot van Klaas Braaksma. En hij scoort 8-3 (41.13). Enige tijd later betrappen de arbiters de Ugly Faces met zes veldspslers op het ijs. Klaas Braaksma neemt de taak op zich om de straf uit te zitten. Lang hoeft hij echter niet te vertoeven op het zondarenbankje. Van rechts geeft Ryan Almond de puck voor in de slot en Johannes van der Schaaf scoort na 44.50 de 8-4. Dat ontlokt hem een triomfantelijke jubelkreet bij zijn derde goal in deze match. En daarmee kwam hij nog voor de eerste wedstrijd was uitgespeeld op 50% van zijn totale score van vorig seizoen. Uit een scherpe hoek van de rechterflank lukt Tommy Speel de 9-4 (52.52). Nadat Arjan Nolles onzacht met de borading in aanraking komt door toedoen van Jacco Borger meent hij het recht in eigen hand te moeten nemen en gebruikt de vuisten tegen Jacco. Wijselijk schaats Jacco van hem weg. En dus moeten beide spelers twee minuten straf uitzitten. Klaas Braaksma hefet zijn zinnen op 10 goals gezet en neemt keer op keer het Flashguns doel onder vuur. Onder andere door drie icings in de laatste halve minuut van de wedstrijd voorkomen Inne Yntema en de zijnen dat de 10 op het scorebord komt. Eindstand 9-4.

Een terecht overwinning voor Ronald Spijkers cum suis. De meeste spelers zijn een dagje ouder, maar techniek hebben zij in overvloed in huis. Het was dus een mooie pot. Met Jacco Landman als een generaal in de defensie. En Klaas Braaksma nog steeds voorzien van een snoeihard slapshot. Kapitein Jacco Borger, die als verdediger optrad, overtuigde met name door zijn spelinzicht en zijn fraaie splijtende passes. Bij een andere doelman dan Julian Smit waren beslist meer Ugly Faces schoten in het doel terecht gekomen.

Terug