Jeugdig Oranje zet Belgen simpel opzij

Interland BelgiŽ - Nederland Dames 3-8 (2017-11-11)

De Belgische teammanager Guy van der Stuyft was al niet eens meer verbaasd over de vele afzeggingen voor de nationale ploeg. Maar ook trouwe verdedigers Michael Distate en Nils Vroemans hadden moeten afzeggen. Beiden vanwege een knieblessure. Daarentegen een fiks contingent van Phantoms Antwerp, die goed herkenbaar waren aan hun blauwe helmen. Een speler van het tweede niveau in BelgiŽ, Olivier Roland a.k.a. Olivier Bouchard van de Sharks uit Mechelen, die in 2013 fikse klappen kreeg van doelman Junior van den Hout (destijds van White Caps Turnhout). Wel beschikbaar was Arnaud Ramet, sinds vorige WK bij het team, die in Zwitserland speelt bij het Eerste Divisie team (derde niveau) HC Yverdon-les-Bains. Overigens kwam hij ook al uit voor BelgiŽ U20 en U18. Door het optreden voor de nationale ploeg moest hij de reguliere competitiematch, thuis tegen HC Vallťe de Joux, laten schieten. De coach van Nederland, Mike Nason, geassisteerd door Bohuslav Subrt, had veel jonge spelers uitgenodigd. De voorziene routiniers Alan van Bentem en Mickey Bastings waren niet present. Een heel conmtigent spelers van Tilburg Trappers 1 en Evo Suurhoff van het Beneliga team van de Trappers. En tot mijn grote vreugde Mike van Oeveren. Een zeer onderschatte speler. Maar niet door Den Haag coach Chris Eimers. En verder o.a. Ties van Soest (Dýsseldorfer EG U19), die zoīn beetje zijn hele jeugd al bij Dýsseldorf speelt. Startende doelmannen: Tom Prodi (BelgiŽ) en Deniz Mollen (Nederland).

Hoofdscheidsrechter Tim Tzirtziganis zette het spel in gang. Een eerste schot van Tom Marx keert Tom Prodi souverein. Maar het tweede schot op doel, van de stick van aanvoerder Danny Stempher, is meteen raak, 0-1 na 1.14. Tom ging wat mij betreft niet vrij uit. Kort na elkaar moeten Danny Stempher en Jorn van Soest de strafbank opzoeken. Maar de 1.10 met twee man meer is niet aan het Belgische Nationale team besteed. Net weer compleet lukt het Jonne de Bonth, op aangeven van Giovanni Vogelaar de 0-2 op het scorebord te toveren (5.19). En met Borya Kolyasnikov in de strafbank valt de 0-3. Een strak schot van de blauwe lijn van Evo Suurhoff gaat via de stick van de keeper in het doel (13.29). Genadeloos efficient benut BelgiŽ de straf tegen Danny Stempher. Jordan Paulus en Bram Klijsen beriden voor en het powerplay doelpunt komt van de stick van de jeugdige Leuven Chiefs aanvaller Rino Dhondt. 1-3 na 14.17. Maar het blijft niet lang bij die stand Reno de Hondt stuurt Tom Prodi met een simpele schijnbeweging naar de rechterhoek en kan ongehinderd de puck in de linkerhoek schuiven, 1-4 (15.16). En op 16.36 scoort Reno de Hondt zijn tweede dolepunt. Een solerende Yoren de Smet, opweg gestuurd door Ben van den Bogaert laat Mollen kansloos, 2-5 na 17.13.

Na de pauze krijgt de bij de verre paal geposteerde Rino Dhondt een grote kans, maar hij schiet net voorlangs. Met Renzo Meulenbeek in de strafbank weten de Rode Duivels geen krachtspel te ontwikkelen. Nee, Kevin de Winter haalt Reno de Hondt onderuit en de ploegen zijn weer van gelijke sterkte. Halverwege de periode komt Mike Jansen Tom Prodi aflossen. Mike maakt een wat meer zekere indruk dan zijn voorganger. Maar dat neemt niet weg dat hij tijdens een scrimmage voor zijn doel de inzet van Jorn van Soest niet kan keren, 2-6 na 35.16. Dan nog even opwinding bij Team BelgiŽ. Borya Kolyasnikov scoort. Maar volgens scheidsrechter Tzirtziganis na de zoemer. Dus hij kent het doelpunt niet toe. Hevige veronmtwaardiging bij de Belgische spelers, maar de arbiter is onvermurwbaar.

In de derde periode zie ik vier blauwe helmen over de boarding stappen. De Antwerpenaren Jens Theunis, Kevind de Winter, Sean McCann-Coppens en Ben van de Bogaert vormen samen met Luikenaar Yoren de Smet een lijn. Na een verdediging fout moet de nieuw ingekomen Nederlandsse goalie Ruud Leeuwesteijn tweemaal achter elkaar Borya Kolyasnikov afstoppen. En omdat Nederland geen goed powerplay kan opzetten bij een uitsluiting van Kevin de Winter mag het team van geluk spreken dat Ruud zich niet door een backhander van #19 Yoren de Smet laat verschalken. De andere nummer 19, Raymond van der Schuit prikt de puck wel in het doel, namelijk in de korte hoek linksboven, voor 2-7 (53.06). Meteen op de volgende aanval speelt Danny Stempher Reno de Hondt aan in de slot. Reno scoort prompt. En dan is het na 53.31 2-8. Namens BelgiŽ zet Olivier Bouchard het slotpunt, 3-8 (59.12).

Een leuke oefenwedstrijd, met name omdat zo veel jonge jongens aan bod kwamen. Bij Nederland iets meer dan bij BelgiŽ overigens. Grote man bij de Belgen: Jordan Paulus en in de aanval Yoren de Smet. Bij Nederland beviel me het verdedigende werk van Rick van Haren het meeste. Van de aanvallers waren Reno de Hondt en Danny Stempher - niet voor niets optredend als aanvoerder - duidelijk zeer goed op dreef.

Terug