Junioren troeven senioren af

Interland België Dames - Nederland Dames U18 1-2 (2017-11-11)

De Belgische dames misten kleppers als Leen de Decker en Rita Frère. Maar met Liesa Bosmans, Sybille Morel de Westgaver en verdedigster Eline Leyen was voldoende routine in de ploeg. De doelverdedigster, traditioneel één van de sterkste posities, voor deze match was de 16-jarige Liesl Kuypers. Zij sloot geheel bij die traditie aan. Verrassend dat coach Tim Vos niet de beschikking had over een tweede doelvrouw. Bij de Nederlandse dames veel namen met een bekende klank. Stevie van Onna - doelman Dennis van Onna van Enschede Lions. Zoë Strijland - ex-international Marco Strijland. Marée Dijkema - Ricardo Dijkema, clubicoon van GIJS Groningen. Falaine von Bannisseth - Serge von Bannisseth (speler van Leiden, Zoetermeer en Den Haag). Fleur Kivits - Bas Kivits (ex-goelie van Red Eagles Den Bosch). Bekende naam maar mij niet bekend of er een ijshockeyende vader in het spel is: Michelle van Ooijen. Van Nederlandse zijde werd Debby Hengst als hoofdscheidrechter afgevaardigd, terwijl de Belgische arbiter Marine Dinant de lijnen voor haar rekening nam samen met Nick van Grinsven. Bij Nederland U18 was Emma Fondse de startende doelvrouw.

De Nederlandse dames komen fel uit de startblokken. Liesl Kuypers moet meteen al een backhandschot van Marée Dijkema pareren. Nadat Emma Fondse een eerste keer was getest met een schot van de blauwe lijn van Liesa Bosmans en knap afweerde, zagen we aan de andere kant een schot van Marée Dijkema op de rechterpaal. Na een tripping straf tegen Roosje Willemot, waarbij de Nederlandse juniores niet toekwamen aan ene powerplay, kropen de Belgische dames uit hun schulp. Op twee knappe schoten van Femke Bosmans bleef Fondse fier overeind. En met inzetten van Ellen Clincke, aanvoerder Sybille Morel de Westgaver en Valentine Maka had Emma de handen vol. Letterlijk en figuurlijk. Maar zo'n drie minuten voor het einde van de periode verflauwde de aanvalsdrift van de Belgischen en domineerde de Nederlandse U18. Stand na 20 minuten zuivere speeltijd: 0-0.

Na de pauze eerst weer grote druk op het doel van Emma Fondse. Met goed geplaatste schoten van Sybille, Sigrid Liedts en Chinouk van Calster. Maar Emma maakte alle projectielen onschadelijk. Een snelle aanval van Marée Dijkema en een schot op doel. Via lichaam en binnekant arm van Liesl druppelt de puck net naast het doel. Op 31.17 komt Eline Gabriele haar opwachting maken in het Nederlandse doel. Zoë Strijland schiet van dichtbij de keepster aan. Een volgend powerplay is niet besteed aan de Nederlandse dames.

In de derde periode eerst nog ruim een minuut powerplay voor Nederland. En nu geven de juniores daar wel invulling aan. Maar de Belgische keepster weet knap de goede inzetten van Marée Dijkema, Jessica Schollaardt en Esther de Jong te weren. Aan de andere kant knap verdedigend werk van Michelle van Ooijen en Romy Brouwers als Claire Prinsen een tripping straf moet uitzitten. Als Nederland weer compleet is geeft Fleur Kivits voor op Marée Dijkema bij de verre paal. Marée laat zich geen tweemaal bidden en jaagt de puck tegen de touwen, 0-1 na 44.13. Een verdedigingsfout leidt de volgende scene in. Femke Bosmans kan voorgeven op Cato Boon, die prompt de gelijkmaker scoort. 1-1 na 45.17. Dat is wel even een domper voor de jonge Nederlandse dames. Maar als Eline Gabriele op uiterst kundige wijze de solerende Ellen Clincke afstopt herpakken de juniores zich en trekken weer flink ten strijde. Liesl keert nog een mooi schot van Zoë Strijland. Maar tegen de combinatie Marée Dijkema, Jessica Schollaardt en schutter Fleur Kivits kan zij niet op. 1-2 na 55.21. En weer moet Eline een schot van links van Ellen Clincke pareren, terwijl Fleur Kivits van een tweede doelpunt wordt beroofd door Liesl Kuyper. De Nederlandse dames brengen dan zichzelf in gevaar. Een tweede tripping straf op 57.18 tegen Claire Prinsen. Maar na een hooking straf tegen Ellen Clincke is het over en uit, 1-2.

Een eindstand die goed de verhouding weergeeft. En een mooie ovewrwinning in de eerste wedstrijd ooit van Dames U18. Een mooie opsteker voor de weg naar het WK in Mexico van 30 januari tot 4 februari 2018. Een sterke wedstrijd van Liesl Kuypers en Sybille Morel de Westgaver (wat een schaatstechniek!). De verdedigster Michelle van Ooijen en Romy Brouwers speelden een dijk van een wedstrijd. En het senioren Damesteam van Nederland kan nog heel lang profiteren van de kwaliteiten van Marée Dijkema en Fleur Kivits, om er maar een paar te noemen. De nieuw generatie Claudia van Leeuwens klopt op de deur in de personen van Emma Fondse en Eline Gabriele!

Terug