Panters de gelukkigste

BeNeLeague Zoetermeer Panters - Leuven Chiefs 5-4 (OT) (2017-11-25)

Voordat ik de hal binnenstap de verbazing over een rokende Chief (sigaret). Thuisploeg Zoetermeer Panters met vele afwezigen. Hadden de Panters vanwege studieredenen al Roy van Aggelen en Leroy Haanstra aan Panters Toekomstteam verloren, deze avond ontbraken er velen. De hele Dordtse fractie (Kevin Riedijk, Mitchell Riedijk en Valentijn Scheffe) was afwezig. Valentijn was geschorst. Hij had de dag ervoor in de uitmatch contra Den Haag een match penalty gekregen. En een reeks geblesseerden, waaronder Scott van den Elskamp en Luke Zwartbol. Uit het Toekomstteam waren doelman Jeroen Pieters, verdediger Nick Maas en aanvaller Robin Mansveld gerecruteerd. Coach Gil Paelinck van de Chiefs kwam met zijn standaardformatie. Dus met de jonge verdediger Artturi Kalimo. Geen import, want hij was opgeklommen via de jeugdrangen van Leuven. Keanu Evers in het doel bij Leuven en bij de panters uiteraard Villehart Kuusamo. Overigens droeg Nick Maas het shirt met de naam Van Hoorn en Sam Haijes die met de naam Boerebach.
Videoman Edwin van Ulsen, vader van #11 Giancarlo van Ulsen, vertelde:"Dit seizoen hebben we een team met karakter. Iedereen is bereid om voor elkaar te werken. En we hebben een wereldcoach. Hij analyseert de wedstrijdvideos minitieus en gaat meteen in de volgende training aan de slag met de verbeterpunten. Nooit is een training hetzelfde. Ondrej Kratky weet er iedere keer wat nieuws van te maken. Jammer genoeg is de selectie een beetje smal."

De eerste periode begint nogal gezapig. Met name een beetje heen en weer spel rond de rode lijn. Aan beide zijden wel een paar kansjes, maar veel stelde het niet voor. Overigens bestond de eerste aanvalslijn van de Panters uit Teris Wright, Cas Staps en Ludek Skop, met daarachter Michael van Rijswijk en Bas Tammerijn. Daar stelde Leuven Alec James, Scott Wamsganz en 'Borya' Boris Kolyasnikov voor Quinten Franckx en Pieter-Jan Wouters tegenover. En die eerste lijn van de Chiefs zorgde ook voor 0-1 na 6.29. Op de rechterflank vangt Alec James de puck op met zijn hand. Laat de puck loodrecht op het ijs vallen en schaats verder het aanvalsvak in. Passt dan achterwaarts op Scott Wamsganz. Scott zoomt in op het doel, kiest de hoek uit en scoort fraai met een polsschot. Het signaal voor de panters om er een schepje bovenop te gooien. Eric Springer moet aan de noodrem trekken als Joy Turpijn dreigt door te breken. In de volgende powerplay wel wat schoten op doel van Zoetermeer, maar nog zonder veel overtuigingskracht. De wedstrijd wordt na de straf steeds boeiender. Beide ploegen gaan er nu vol voor. Zo test Eric Springer doelman Kuusamo en is Cas Staps aan de andre zijde zeer actief voor het Leuvense doel. Maar na twintig minuten is de stand nog steeds 0-1.

Coach Ondrej Kratky gooide, zoals Edwin van Ulsen al voorspelde, de lijnen om voor de tweede periode. Sam Haijes maakte zijn opwachting in de eerste aanvalslijn en Teris Wright versterkte de der linie. Maar voorlopig zijn het de Chiefs die de lakens uitdelen. Echter, hoe hard en exact de schoten ook op doel kwamen van Scott Wamsganz, Pieter-Jan Wouters, Boris Kolyasnikov, Rino Dhondt en Marco Piro (alleen voor de doelman) Villehart Kuusamo pareerde alles. Aanvallend stelde het niet zo veel voor bij Panters. Op een powerplay lukte zelfs een icing. Dan een holding straf tegen Panters verdediger Luuk Tammerijn, Paelinck gooit de buitenlanders (Springer en Wamsganz), met Boris, Alec James en Pieter-Jan Wouters op het ijs. Zij blijven welgeteld 1.53 op het ijs staan. Maar ook in dit geval is er maar één overwinnaar, namelijk Villehart. Dan pakt Ludek Skop de koe bij de horens. Solo zorgt hij op 34.19 voor de 1-1 gelijkmaker. Dan een prachtige één-twee van Joy Turpijn en Thomas Borgman. Heel fraai spelen zij de Leuvense verdeiging uit en Thomas kan de puck in het verlaten deel van het doel kaatsen. 1-2 na 38.43. Dit alles een beetje tegen de verhouding in, maar Villehart stond als een muur te keepen in de tweede periode!

In de derde periode moet Keanu Evers eerst met een geweldige redding uitpakkeen om Skop van scoren af te houden. Korte tijd later lukt Alec James echter de 2-2 gelijkmaker (43.02). Die gelijke score houdt niet lang stand. Want op de tegenaanval schiet Cass Staps met een backhander de 3-2 binnen. Een kolossale verdedigingfout leidt de gelijkmaker in. Een Panters verdediger schiet opgejaagd achter het doel de puck tegen het net. Oscar Delbrassine zegt, dank je wel. Geeft meteen voor op Dries Blockx in de slot. Dries jaagt de puck hoog in de linkerbovenhoek tegen de touwen. Kuusamo was kansloos. En dan is het 3-3 na 47.10. Nadat Cas Staps te verbouwereerd was om een verdedigingsfout en ene hem geboden gouden kans te verzilveren. Draait Teris Wright van links naar binnen richting doel. Hij legt aan, schiet en scoort. En dan is het 4-3 op 49.07. Na een stormloop op het Panters doel scoort Alec James de gelijkmaker vanuit de slot, 4-4 (54.00). Op datzelfde tijdstip een cross check straf tegen Borya Kolyasnikov. Een gouden kans voor Zoetermeer om de wedstrijd te beslissen. Maar het enige echte schot van Chris Toonen pakt Evers soeverein. Daarna lukt het Joy Turpijn ook niet om te scoren. En dan opeens drie Chiefs tegenover één Panter. De puck voerende Scott Wamsganz besluit zelf te schieten en schiet naast. Op 58.10 een Time Out van Zoetermeer. Sam Haijes laat zich verleiden tot een charging contra Wamsganz. Na de reguliere speeltijd is de stand nog steeds 4-4.

Een verlenging van vijf minuten met drie tegen drie veldspelers volgt. Maar omdat Sam nog in de strafbank zit staan drie Panters tegen over vier Chiefs. Met een wereldsave moet Keanu Evers een inzet van Skop onschadelijk maken. Maar even later mag Ludek Skop diagonaal voor het doel langs schaatsen. En ondertussen bedwingt hij Evers van dichtbij. 5-4 na 62.28. Een uiterst fortuinlijke zege voor Zoetermeer, maar de spelers zijn er niet minder blij om. Ludek Skop wordt tot Man-of-the Match gekroond. Maar het fabuleuze optreden van Villehart in de tweede periode was er verantwoordelijk voor dat de Panters twee punten pakten. Scott Wamsganz is een goede speler bij Leuven, maar probeert te veel alleen. Maar Alec James, de jeugdige neo-international, stal in mijn ogen de show, met zijn spel in de eerste aanvalslijn. En traditioneel met de zwarte cowboyhoed, materiaalman Willy Vrindts. Die samen met zijn vrouw Denise Reniers al 37 jaar het Leuvense ijshockey dient.

Terug