HIJS, heer en meester

BeNeLeague HIJS HOKIJ Den Haag - Eaters Geleen 8-2 (2017-12-01)

Ik stap de ijshal binnen en een haag van Pieten staat klaar om iedere bezoeker te verwelkomen en te gedenken met een chocoladeletter. Sympathiek: Vooraf is er een minuut stilte vanwege het overlijden van de 2-jarige zoon Mace van Mitchell Riedijk van Zoetermeer Panters. Geleen zonder Jordi Laan, de heen gezonden (en bij Bulldogs Luik opgedoken) Kai Willems en met Sam Götschenberg, normaliter de vaste doleman van Eaters 2, als tweede doelman. HIJS HOKIJ voor het eerst weer met Joey Oosterveld. Jasper Kick is nog steeds geblesseerd en Donny van Musscher was afwezig vanwege zijn match penalty in de wedstrijd tegen Zoetermeer Panters een week geleden.

De eerste periode begint met een venijnig schot van de Belgische international Maxime Pellegrims. Maar niet venijnig genoeg, want de Haagse goalie Fabian Schotel staat zijn mannetje. En na ruim een minuut al de eerste straf. Ramon Sterkens verwees Jord Smit voor twee minuten naar de strafbank (slashing). Eeen beetje powerplay van Den Haag. Maar op de lip van Rowan Delil staand lukt het Raymond van der Schuit niet de Geleense goalie te bedwingen. En de op de powerplay als 'blueliner' agerende Alain van Bentem schiet keihard (vlak) naast. Dan doet Jeffrey Melissant het bij gelijke sterkte heel wat beter. Een slimme wrap-around en de stand is 1-0 na 3.29. Met de grote Geleense strateeg Slawomir Krzak in de strafbank lukt HIJS de 2-0. Van dichtbij schiet Oliver Pataky raak, 2-0 na 6.43. Dan een daverende solo van Lars van Sloun. Hij laat alle Hagenaars als klazen staan, slalomt langs alles en iedereen en scoort grandioos in de rechterbovenhoek. Voor zo'n actie kom je naar de ijsbaan. 2-1 na 9.58. Dat doet Den Haag alleen nog maar serieuzer aanvallen. Geleen staat onder druk. Maar dan dreigt Tom Marx door te breken. Maurice van der Schuit weet hem alleen onreglementair te stoppen. En weg zijn de aanvalsgolven van de thuisploeg. Op een aanval ingeleid door Lars van Sloun mag Tom Marx tweemaal vrij op doel schieten. Maar beide malen vindt hij Fabian Schotel op zijn weg.

In de tweede periode loopt Jeffrey Melissant tegen een straf aan. Dan stopt Thomas Roosendaal een doorgbroken Eater. Een penalty shot waard naar mijn mening. Maar Sterkens geeft twee minuten straf. En dat betekent 1.17 minuuut drie tegen vijf. Vlak voordat de tweede straf is afgelopen scoort Lars van Sloun de 2-2 gelijkmaker (30.08). Daarna volgen veel straffen. En vlak voor het einde van de tweede periode lukt Jeffrey Melissant de 3-2.

In de derde periode veegt Den Haag de ijsbaan aan met Geleen. Jonas Huovinen wordt achter het Haagse doel betrapt op roughing. Één seconden na afloop van de straf scoort Joey Oosterveld de 4-2 (43.31). Op de powerplay (hooking straf tegen Maxime Pellegrims) Jurryt Smid de puck voor het inleggen. Het publiek juicht al, maar Jurryt schiet naast. Maar op de volgende aanval lukt Viktor Sjödin wel de 5-2 (47.17). En zo'n vijf minuten later is diezelfde Viktor Sjödin er weer als de kippen bij om een uitsluitng van Tom Marx (hij schakelde Oliver Pataky uit, die strompelend het ijs verliet en de kleedkamer opzocht) te bestraffen, 6-2 (52.11). Een straf tegen - charging tegen Raymond van der Schuit - is geen belemmering voor HIJS. Jeffrey Melissaant gaat er als een haas vandoor. Laat alles en iedereen achter zich en scoort via de 'five hole' shorthanded, 7-2 (55.21). De solerende aanvoerder Alain van Bentem zet het slotpunt. Van de forehand naar de backhand en hij scoort rechts van Rowan Delil. 8-2. En dan is het toch nog een grote overwinning geworden van HIJS HOKIJ.

Mike van Oeveren en Jeffrey Melissant (gekozen tot Man-of-the-Match) maakten op mij de meeste indruk bij Den Haag. Strateeg Slawomir Krzak en natuurlijk de absolute uitblinker aan Geleense zijde, Lars van Sloun, bevielen mij bij de gastploeg het beste.

Terug