HIJS bekert verder

Semi-finale Beker HIJS HOKIJ Den Haag - Eaters Geleen 9-2 (2018-01-02)

De beslissingswedstrijd in de best-of-three halve finaleserie om de Beker van Nederland. Den Haag had nog steeds niet de beschikking over Jay de Ruiter en Jasper Kick. Beiden zijn nog geblesseerd. Geleen trad aan zonder de Belgische international Maxime Pellegrims. Overigens wel veel ex-internationals onder het publiek. O.a. Danny Geysbreghs en Kristoff van den Broeck (BE) en Manitas Demelinne en Claudia van Leeuwen (NL) waren op het duel afgekomen.

Een duel, waarbij een mooi contingent Eaters supporters aanwezig was. Het was een wedstrijd van werkijshockey. De spelers streden verbitterd op om iedere puck en iedere centimeter ijs. En het was heel lang spannend, met een hoge amusementswaarde over de volle zestig minuten. Beide ploegen wilden koste wat het kost de finale halen. Voor Raymond van der Schuit stond het van te voren vast: HIJS zou verder gaan naar de finale. Het vroege doelpunt van Jeffrey Melissant (3.10) leek dat te onderstrepen. Jeffrey kreeg de puck aangespeeld van Raymond van der Schuit. Melissant haalde de puck naar rechts en omspeelde zo de Limburgse doelman Rowan Delil. Maar niet al te lange tijd daarna een powerplay voor Geleen; Oliver Pataky was betrapt op boarding. Mitch Koumans lanceert Lars van Sloun. Lars schaatst op topsnelheid het aanvalsvak in, schiet en scoort op onnavolgbare wijze. En dan is het op 6.11 1-1 (PP). Daarna volgen nog wat straffen in die periode, waarvan de meeste tegen Geleen, maar geen doelpunten. Wel een voltreffer kreeg scheidsrechter Debby Hengst. Het blad van een stick van een Haagse speler kreeg zij tegen haar kin. Onder instemmend applaus van het publiek vervolgt zij haar taak. De rest van de periode schaatste zij echter wel met een zak ijs tegen haar kin gedrukt. Maar ook later zag je haar zo af en toe aan haar kin voelen.

De straf tegen Mordy Munichman loopt nog door in de tweede periode. En HIJS profiteret meteen. Thomas Roosendaal geeft mee aan Alan van Bentem, die schiet tweemaal. Maar het is uiteindelijk broer Stace van Bentem die de puck tegen de touwen jaagt. 2-1 na 20.56. Geleen komt dan een beetje uit zijn schulp, waarbij Tom Marx en Vadim Geysbreghs op doel schieten. Maar het mooiste schot kwam van de stick van Mordy Munichman. Met een geweldige save wist Fabian Schotel het projectiel onschadelijk te maken. Bij de verre paal geposteerd mag Oliver Pataky tweemaal op doel schieten. Uiteindelijk lukt hem de 3-1 (36.32). Op de volgende aanval scoort aanvoerder Alan vam Bentem de 4-1 (36.45). En vlak voor tijd geeft Viktor Sjödin Geleen de genadeklap, 5-1. Oliver Pataky geeft voor op Viktor in de slot en laatstgenoemde scoort op 38.32.

Coach Andrew ten Bult stuurt voor de laatste periode doelman Michael Sterkens in plaats van Rowan Delil het ijs op om te trachten de wedstrijd te doen kantelen. Maar na een mislukte wrap around van Alan van Bentem scoort Oliver Pataky van dichtbij 6-1 (41.20). Geleen weigert zich gewonnen te geven en blijft vechten tot de laatste snik. Steeds komen van achter uit impulsen van Antonin Drobny en Vadim Geysbreghs, die heel veel ijstijd kreeg bij de Eaters. Bij vier tegen vier staan opeens drie Hagenaars tegenover één Geleense verdediger. Jeffrey melissant bedient Viktor Sjödin, die de puck doorgeeft aan verdediger Mike van Oeveren, die de puck in het doel deflecteert voor de 7-1 (44.40). Hier en daar wordt alweer gescandeerd: Tien, tien, tien. Vanuit de Geleen aanhang worden serpentines het ijs op geknald. Op de powerplay schaatst Raymond van der Schuit van de hoek van de baan de slot in. Hij schiet en scoort de 8-1 (51.05). En nog geven de Eaters niet op. Op de penalty kill onderschept Tom Marx de puck aan de blauwe lijn en gaat er als een haas vandoor. Niemand kan hem meer achterhalen. Maar Fabian Schotel blijkt een te grote sta in de weg. Inmiddels krijgt Diordy Vols bij HIJS ook speeltijd. Maar het is aan de andere kant Mitch Koumans, die na twee rebounds de puck achter Schotel werkt, 8-2 (58.28). En weer knallen de serpentines het ijs op. Een door Debby Hengst geconstateerde spearing en Vadim Geysbreghs mag de kleedkamer opzoeken. De goed op dreef zijnde Jeffrey Melissant bepaalt bij vier tegen vier de eindstand op 9-2 (59.37). Ondanks de ruime score geen gemakkelijke overwinning voor de Hagenaars. Oliver pataky werd uitgeroepen tot Man-of-the-Match bij HIJS HOKIJ.

Terug