Nijmegen sterk, maar niet sterk genoeg

BeNeLiga HIJS HOKIJ Den Haag - Nijmegen Devils 8-5 (2018-01-05)

Al een hele tijd had ik Nijmegen niet meer zien spelen. Met de overgang van Levi Houkes van Tilburg Trappers 1 naar Nijmegen en de vele andere nieuwelingen (bijv. de jonge Utrechters Justin Evers en Wessel Copier en ex-Eater Kay Gielen) stond er een team om U tegen te zeggen. Zodanig was de kracht van Nijmegen toegenomen dat je kan spreken van een topduel. HIJS stelde daar de standaardformatie - exclusief de nog steeds geblesseerden, Jay de Ruiter en Jasper Kick - tegenover. Dus met Fabian Schotel in het doel. Nijmegen coach Jeffrey van iersel vertrouwde op goalie Tomislav Hrelja.

Het was een heel open wedstrijd. Niet dat er niet werd gechecked, maar de partijen stonden wel toe dat het spel zich kon ontwikkelen. Dus veel mooie passes en combinaties. Nijmegen begon met de aanvalslijn Aivaras Bendzius, Kay Gielen en Justin Evers. Eigenlijk kwamen de Nijmegenaren het beste uit de startblokken. Met onder andere een schot van Jake Hendriks op de buitenkant van de paal. Op het eerster echte schot op doel van HIJS, van Mike van Oeveren, geeft Tomislav een rebound. Oliver Pataky rondt af. 1-0 na 3.30. Nadat Donny van Musscher net naast schoot, levert hij een fraie pass af op Raymond van der Schuit. Laatstgenoemde laat Hrelja kansloos, 2-0 na 4.43. Nijmegen coach Jeffrey van Iersel vraagt een Time Out aan. Maar dat helpt geen sikkepit. Want op 5.10 ligt de puck weer achter de Nijmeegse sluitpost; 3-0. Bij een aangegeven straf schiet Mike van Oeveren op doel. En aanvoerder Alan van Bentem jaagt de puck in de touwen. Van Iersel reageert meteen met een goaliewissel. Jeffrey Vermeulen hoedt van dan af het doel van de Gelderse ploeg. Bijna lijkt het eerste schot op zijn doel dolepunt nummmer vier te worden. Net op het nippertje redt Vermeulen. Aan de andere kant lijkt Justin Evers de rebound van het schot van Aivaras Bendzius simpel in het lege deel van het doel te schieten. Maar Schotel is vliegensvlug. Geluk heeft de Haagse doelman als hij het schot van Eef Gerritsen net genoeg deflecteert dat de puck slechts de buitenkant van de paal raakt. Harley Verkroost heeft meer succes. Doorgebroken op rechts schiet hij op doel. De rebound komt bij hem terug en met een backhander scoort hij in de korte hoek, 3-1 (14.41). Nijmegen blijft de rest van de periode optisch sterker.

In de tweede periode een geniale actie van Levi Houkes. Op de rechterflank schaatsend omzeilt hij de hele Haagse defensie en schiet verrassend. Dat is de "aansluitingstreffer" voor 3-2 (22.30). Alan van Bentem vermorzelt Marek Pitka tegen de boarding achter het Nijmeegse doel. Marek en Wesley Hendriks komen bij Alan verhaal halen. Gevolg: 6 minuten straf tegen Van Bentem (2 voor boarding en 4 voor roughing) en 2 elk wegens roughing voor Wesley en Marek. Met andere woorden 2 minuten powerplay voor de Devils. Een schot op dole van Nivck de jong en Jake Hendriks deflecteert de puck in het doel. 3-3 gelijk na 25.40. Dan werkt Schotel de puck verkeerd weg. Levi Houkes onder schept het rubber en speelt meteen Aivaras Bendzius in de slot aan. Aivaras laat zich dit buitenkansje niet nemen, 3-4 (29.18). Met andere woorden het is erop en erover van Nijmegen. HIJS HOKIJ beseft dat het uit een ander vaatje moet tappen tegen de Devils. Weer een voorzet van Mike van Oeveren en in derde instantie weet Alan van Bentem te scoren (35.36). En met de 4-4 stand gaan de partijen de tweede rust in.

De Hagenaars hebben de opdracht gekregen om het tempo te verhogen. En dat doen ze. Dat leidt meteen al tot de 5-4 (40.43). Donny van Musscher schiet de rebound in het net. Na gevraalijke schoeten van Bendzius en Pitka is het aan de andere kant Alan van Bentem die op de rechterflank doorbreekt en plots schiet. En scoort, 6-4 (43.24). Levi Houkes lukt de 6-5 (48.22; volgens de Official Scorer 48.52). Daarna schiet de geroutineerde verdediger Nick de jong in zijn eigen verdedigingsvak de puck over de boarding. Kortom een straf wegens delaying the game. En dat komt Nijmegen duur te staan. Op de powerplay ageert Raymond van der Schuit uitstekend. Hij schaats voor het doel langs en scoort met een backhander, 7-5 (53.33). Met minder dan 3 minuten te gaan brengt Nijmegen een zesde veldspeler op het ijs. Het doel is dus leeg. En dat heeft Raymond van der Schuit goed gezien. Vanuit zijn eigen verdedigingsvak schiet hij opo doel en scoort 8-5 (57.32). De wedstrijd is gedaan. De punten blijven in Den Haag. Een mooie pot, waarin HIJS HOKIJ net op tijd wakker werd. Bij Den Haag dus hattricks voor Alan van Bentem en Raymond van der Schuit, waarbij de Man-of-the-Match eer ging naar Alan. Maar waarom niet eens een keer naar eeen stille noeste werker zoals Maurice van der Schuit?

Terug