Op weg naar het landskampioenschap

Aspiranten Divisie; Zoetermeer Panters - Blue Mountain Cougars Hoorn 5-11 (2018-01-14)

De Aspirantendivisie omvat vier teams: Alcmaria Flames Alkmaar, Dordrecht Lions, Zoetermeer Panters en Blue Mountain Cougars Hoorn. Voor deze divisie mogen een onbeperkt aantal junioren uitkomen geboren in 2001 of later (U17 en jonger) en enkele dispensatiespelers geboren in 2000.

Blue Mountain Cougars Hoorn heeft geen vaste keeper. Elke speler staat een keer in het doel. En dat is geen corvee voor de jongens. En achteraf vinden ze dat allemaal een heel bijzondere ervaring. Er is een vaste kern van 7 spelers die al een aantal jaren samespelen. Daarnaast kent het team een drietal beginnende ijshockeyers. De zoon van coach Maico Meijer, Mick Meijer, is aan zijn tiende ijshockeyseizoen bezig. En het team kent ook een Beukema, namelijk Jeremy, de jongere broer van Hoorn 1 aanvaller Mitchell Beukema. De spelers komen allen uit de noordelijke helft van de provincie: Hoorn, maar ook uit Alkmaar en Den Oever. "Gelukkig zijn de Alkmaarders niet overgestapt naar Alcmaria Flames", zegt coach Maico Meijer. Maico trainde in zijn jeugd bij de Amstel Tijgers. "Maar dat is heel lang geleden en daarna het ik nog een aantal seizoenen in Hoorn in de Vijfde Divisie gespeeld", zoals hij verwoordde.

De ploeg uit Hoorn schiet de complete liga aan flarden. Zes wedstrijden, zes overwinningen. Met doelcijfers die boekdelen spreken: 175 vr en slechts 12 tegen. Na een 30-0 zege op Panters in de seizoenopener in Zoetermeer vermorzelden de Cougars Alkmaar met maar liefst 51-3. En dat met slechts acht veldspelers voor doelman Jochem den Boer. Topschutter was Neon Beck met 13 doelpunten en verdediger Mick Meijer schoot 7 maal raak. In de middenperiode scoorden zij 24 maal; meer dan een goal per minuut. Naaste concurrent Zoetermeer moest daarna nogmaals de kracht ervaren van de Hoornse aspiranten, 17-3.

Afgelopen zondagmiddag 14 januari 2018 traden de Cougars voor de derde maal dit seizoen aan tegen Panters. Ditmaal in Zoetermeer. Jeremy Beukema staat ditmaal tussen de pijpen. En het team komt uit met twee complete lijnen. Bij Zoetermeer Panters heel wat meisjes in de selectie. In het doel Britney Dijkstra, Noa Bor en Pandora Roos in de verdediging en Tiffany Hofenk in de aanval.

Na een korte warming-up start de match. En meteen al een schot van de blauwe lijn van poema Mick Meijer. De Zoetermeerse keepster Britney Dijkstra keert de puck, maar is daar zelf verrast over. Al snel moet diezelfde Mick Meijer naar de strafbank. Maar dat betekent geen powerplay voor Lucas Noordermeer en de zijnen. Neen, het spel speelt zich uitsluitend af in het aanvalsvak van de Hoornse ploeg. Jochem den Boer ziet zijn schot op de lat afketsen. Nadat de ploegen weer van gelijke sterkte zijn blijft het bombardement op het Panters doel voortduren. Davy Kok heeft pech als hij zijn schot op de paal mikt. Van achter het doel passt Danny van 't Veer op Neon Beck in de doelmond. En Neon scoort de 0-1 na 5.46. Dan vallen de doelpunten als rijpe appelen. Een afstandschot van Mick Meijer betekent de 0-2. Op de volgende aanval 34 seconden later markeert Neon Beck, weer opo aangeven van Danny van 't Veer de 0-3 (7.42). En op 9.01 voltooidt de kleine watervlugge Neon Beck zijn hattrick met een fraai polsschot, 0-4. op aangeven van Michau Wojtczak lukt verdediger Davy Kok de 0-5 (12.13). En op exact 13.30 verricht doelman Jeremy Beukema zijn eerste redding. Met zijn stick weert hij een schot af richting de hoek van de ijsbaan. Aan de andere kant staan drie Cougars voor de Zoetermeerse doelvrouw Dijkstra. Tweemaal kan de heldhaftige Britney de puck keren, maar de derde inzet van Danny van 't Veer treft doel, 0-6 (14.34). En weer raakt Mick Meijer met een afstandsschot slechts de paal. Maar meteen erna schiet Davy Kok wel raak voor 0-7 (16.30). Tweemaal moet goalie Jeremy Beukema handelend optreden. Op slag van rust scoort Davy Kok met een slapschot via de stick van de keepster, 0-8.

In de tweede periode moeten Mark van 't Veer en de zijnen even op gang komen. Voor de derde maal ziet Mick Meijer een schot van de blauwe lijn op de paal belanden. Kort daarna een tweede straf tegen Mick Meijer. Christiaan van Binsbergen en de andere Panters kruipen meer en meer uit hun schulp. De Zoetermeerder Atilla Roos geeft een waarschuwing af als Jeremy Beukema net genoeg de puck van richting kan veranderen dat het rubber via de buitenkant paal gaat. Maar een solerende Atilla Roos omspeelt de doelman fraai, 1-8 na 24.20. Een straf tegen David den Boer en 6 seconden later ligt de puck weer achter Jeremy, 2-8. Connor Schipper scoorde op aangeven van Jessy van Polanen. Met een uiterste krachtsinspanning weet Davy Kok de puck in het aanvalsvak te houden. Hij schiet meteen en scoort de 2-9 (34.17). Maar nog voor de tweede rust maakt Panters er 3-9 van. Atilla Roos is weer succesvol. En Hoorn lukt net niet de 10 als Davy Kok zijn loeihard schot via de keeper tegen de buitenkant van de paal ziet schampen.

Na een korte pauze vervolgt de wedstrijd. Na een prachtige redding omhelzen zijn teamgenoten Jeremy Beukema. Uit de draaiing schiet Davy Kok in de rechterbenedenhoek raak. De 10 is gehaald; 3-10 na 45.29. Maar Yifeng Tang en de andere Zoetermeerders geven zich niet zo maar gewonnen. En doelvrouw Britney Dijkstra blijkt steeds meer een struikelblok te zijn voor de potente Hoornse aanval. Uit een scrimmage voor het Hoornse doel lukt Connor Schipper op aangeven van Joost Streefland de 4-10 (46.09). En een solerende Jessy van Polanen scoort na een schijnbeweging simpel in de korte hoek voor 5-10 (53.32). Maar nog n keer weten Joey van Pel, Jan Heesbeen cum suis zich bij elkaar te rapen. David den Boer lukt dan de 5-11 (18.26). Wat hem tot een waar vreugderitueel brengt. Nog een laatste schot van Danny van 't Veer en de wedstrijd is voorbij.

Weliswaar won Blue Mountain Cougars Hoorn overtuigend, maar de volgende wedstrijd moeten de jongens beseffen dat een duel echt 60 minuten duurt. Maar dat neemt niet weg dat Hoorn Aspiranten het kampioenschap van Nederland bijna niet meer kan ontgaan. 7 wedstrijden van de 12 gespeeld; 7 overwinningen. Het doelsaldo is 186-17 en de voorsprong op naaste concurrent Zoetermeer is gestegen tot 6 punten, waarbij een overwinning 2 punten oplevert. Als alles volgens het normale patroon verloopt - zowel Hoorn als Zoetermeer winnen hun wedstrijden tegen Alkmaar en Dordrecht - kan het team van coach Maico Meijer op 17 februari in de thuiswedstrijd tegen de Panters het kampioenschap veilig stellen. Een gelijkspel is dan voldoende. Zoetermeer Panters hebben zich kranig geweerd tegen de overmacht van de Westfriezen en het beste resultaat tegen de tegenstander neergezet. Nog geen enkele ploeg wist een periode te winnen - de 2e periode in deze match - van de Hoornse equipe en de Panters scoorden maar liefst vijfmaal tegen Hoorn. Ook een primeur. In de voorgaande wedstrijden kwamen de tegenstanders van de koploper niet verder dan 3 doelpunten.

Terug