Overrompelende tweede periode helpt HIJS aan de beker

Bekerfinale Flyers Heerenveen - HIJS HOKIJ Den Haag 3-7 (2018-02-04)

Na het echec de dag ervoor bij de reis naar Luik voor de Belgische bekerfinale - gestrand in Herstal op 10 kilometer van de ijshal en zonder de wedstrijd gezien te hebben - besluit ik het zekere voor het onzekere te nemen. Dus ik zeil op mijn fiets de Laan van Meerdervoort af op weg naar de Uithof. Waar Allie van Zanten al keurig in de rij staat en mij met klem adviseert om vooral ook goed te letten op de verrichtingen van Oliver Pataky; de onopvallende maar belangrijkste kracht in het team van HIJS. Dan naar binnen. Bij thuisploeg Heerenveen ontbreekt Brent Janssen. Bij HIJS maakt na lange tijd Jasper Kick weer zijn opwachting. De Uithof was tot de rand toe gevuld met 2600 toeschouwers. De startende zes spelers van elk team maken hun worden voorgesteld. En uiteraard staan Sjoerd Idzenga (Flyers) en Fabian Schotel tegenover elkaar als doelwachters. Het volkslied klinkt.

De eerste drie minuten zijn voor HIJS, met een eerste gevaarlijk schot van Jeffrey Melissant. Dan is Pipo Limnell Finocchiaro tweemal schutter, maar zonder resultaat. En op de eerste echte aanval van Flyers geeft Adam Bezak vanaf de hoek van de baan voor in de slot op Tony Demelinne, die prompt raak schiet, 1-0 na 3.56. Pipo Limnell moet an de noodrem trekken als een Hagenaar dreigt door te breken. De powerplay is niet aan Den Haag besteed. Opvallend het optreden van Dennis Sikma tijdens het doden van de straftijd. Dan een snel opschaatsende Joey Oosterveld op de linkerflank. Op volle vaart schiet hij plots en verrast Sjoerd Idzenga aan de vanghandzijde, 1-1 op 10.10. Het schot leek mij houdbaar overigens. Dan lijkt Alan van Bentem = alleen voor Idzenga een gouden kans te krijgen. Maar zijn backhander geraakt niet langs de doelman. En buiten dat constaeerden de arbiters een crease fout. Dus een face off in het neutrale vak. Dan een tweede powerplay voor HIJS als Aldo van Aalderen Raymond van de Schuit vasthoudt. Een daverend schot van Jeffrey Melissant gaat naast. Tony Demelinne ruimt op. Maar Oliver Pataky lanceert nog een gemeen schot op doel. Maar Sjoerd Idzenga sluit op tijd zijn benen. En het kraqchtspel is voorbij. Een opstootje onstaat voor het Haagse doel als Jeffrey Melissant met de vuisten zijn doelman beschermd. Lars den Edel gaat met Jeffrey op de vuist. Beiden ontvangen een minor voor roughing. Maar Jeffrey kan zijn grote mond niet houden en krijgt een persoonlijke straf van tien minuten aan zijn broek wegens het beledigen van de scheidsrechter. En zo is een van de aanvalsleiders van HIJS voor twaalf minuten op non-actief gezet. De eerste periode laat weinig krachtsverschil zien tussen beide ploegen. Al schoot Den Haag wel vaker op doel.

De uitploeg - in dit geval Den Haag, ook al spelen zij in eigen huis - komt vliegend uit de kleedkamer. Zij hebben er zin in. En bij nog steeds vier tegen vier veldspelers schiet Oliver Pataky op doel. Via de keeper komt de puck bij hem terug. Hij passt diagonaal naar Raymond van der Schuit die snel de puck in het lege deel van het doel schiet. 1-2 na 20.28. Kort daarna verhoogt HIJS aanvoerder Alan van Bentem tot 1-3 (22.37). Marco Postma heeft pech als zijn schot slechts de lat van het Haagse doel treft. Marc Nijland schiet in de vanghandschoen van Fabian Schotel. Net na de helft van de wedstrijd rijdt Marc Nijland Oliver Pataky bij de spelersbank van HIJS tegen boarding. Een gemene overtreding. Donny van Musscher gaat op de vuist met Kevin Nijland, die zijn broer probeerde te ontzetten. Meteen komt Yan Turcotte zich melden. Waarop Bas Britstra en Jurryt Smid van HIJS en Dennis Sikma van de Flyers er zich mee komen bemoeien. De vechtpartij is snel over, maar al die tijd ligt Oliver op het ijs. Uitiendelijk wordt her per brancard van het ijs gehaald. Daarbij steekt hij nog wel zijn duim omhoog, als teken dat er geen sprake is van extreem ernstige verwonding. Overigens zou hij niet meer aan het spel deelnemen. Veel verwarring alom, ook bij de arbiters Pascal Keus en Ramon Sterkens, die vervolgens Kevin Nijland (de verkeerde Nijland dus) met een match penalty vanwege 'checking from behind' wegsturen. Eindresultaat na alle straffen: 5 minuten powerplay voor Den Haag. Jeffrey Melissant komt weer het ijs op. In de tussentijd was Dyordi Vols als negende aanvaller opgetreden. En als kort daarop ook Marco Postma (interference) naar de strafbank moet, moeten Mark Hoekstra, Ronald Wurm en Valentijn Bouten het tegen vijf Hagenaars (Jeffrey Melissant, Viktor Sjödin, Jurry Smid, Alan van Bentem en Raymond van der Schuit) opnemen. Dat gaat ruim 40 seconden goed. Jeffrey Melissant passt op Alan van Bentem bij de verre paal, die vervolgens de puck in het doel kaatst, 1-4 (33.19). Doordat bevrijdt hij Postma uit de strafbank, maar Den Haag heeft nog steeds powerplay. Even later passt Jasper Kick uit de hoek van de baan op Stace van Bentem in de slot. Hij schiet en scoort met een vlak schot, 1-5 (33.59). En net voor het verstrijken van de major penalty volgt zelfs de 1-6 (35.30). Een schot van verdediger Bas Britstra toucheert meerdere spelers en verdwijnt door de benen van Sjoerd Idzenga in het net. Van woede gooit Sjoerd zijn stick in de lucht. Heerenveen probeert dan verwoedt terug te komen in de wedstrijd. Maar Turcotte schiet hard naast en Adam Bezak ziet Fabian Schotel een mooie stick save maken op zijn schot. En het is tijd voor de tweede rust, die gelijk de eerste rust maar liefst twintig minuten duurt.

Wie had verwacht dat HIJS zou doorpakken kwam bedrogen uit. Ondanks het scanderen van 'tien, tien, tien' van de tribune. En meteen is het alweer raak. Donny van Musscher en Yan Turcotte vliegen elkaar in de haren. De ijsmeester moest worden opgeroepen om het bloed van Yan van het ijs te schrapen. Gevolg van het incident. 2+2 voor roughing tegen Donny. En een op de spelersbank uitgevoerde hechting aan zijn hals voor Yan. En Flyers profiteren. En weer is het Tony Demelinnne die scoort voor de Friezen, 2-6 na 43.54. Waarna de Flyers niet verder komen dan tweemaal een icing. Een daverende open ice check van Donny van Musscher op Adam Bezak leidt tot veel bewonderende opmerkingen aan Haagse zijde. Op 46.34 neem Chris Eimers een time out. Mij ontgaat het nut ervan, maar ik ben dan ook geen topcoach. Kort na elkaar verdwijnen Yan Turcotte en Niels van der Vossen naar de strafbank. Jeffrey melissant vindt Viktor Sjödin in de doelmond en Viktor laat Sjoerd kansloos, 2-7 (48.50). En daarmee was de opmars van Heerenveen een halt toe geroepen. Bij vier tegen vier schiet Piopo Limnell Finocchiaro van de blauwe lijn uiterst fraai. En hij scoort 3-7 ( 49.44). Met nog ruim acht minuten te gaan een time out genomen door Michael Nason, de coach van Heerenveen. Een tripping straf met nog 1.58 te gaan tegen Flyers doelman Sjoerd Idzenga en het pliet is beslecht. HIJS voor de derde maal in de historie bekerwinnaar. Weliswaar een meer dan terechte overwinning, maar eigenlijk had de ploeg Heerenveen niet meer terug moeten laten komen in de wedstrijd in de slotperiode. Grote feestvreugde bij het uitpubliek dus. HIJS aanvoerder Alan van Bentem is de Man-of-the-Match. En gelukkig is daar ook Oliver Pataky op het ijs om zijn gouden medaille af te halen. En na het tonen van de beker aan het publiek door spelers en coach van Den Haag is het tijd voor de familiekiekjes.

Terug