Koningsschutter Bommezijn

Finale Kampioenschap van Nederland: HIJS HOKIJ Den Haag - Flyers Heerenveen 1-0 (2018-02-25)

Nog voor ik de ijshal binnenstap wordt ik op het parkeerterrein aangesproken door een Fries:"Zo de eerste horde hebben we weer genomen." Ik begrijp hem niet en daarom verklaarde hij:"Nou, dat we de auto hebben kunnen parkeren." Edoch was ik per trein aangereist, inclusief een busrit van Kampen-Zuid naar Zwolle, vanwege spooronderhoud. Eenmaal in de ijshal kom ik Ton Demelinne (de vader van) tegen. Gevraagd naar zijn loyaliteit t.o.v. de wedstrijd zegt hij:"Hoewel mijn zoon nu al een hele tijd in Heerenveen speelt, ben en blijf ik een HIJS HOKIJ-man in hart en nieren. Maar ja, vanwege de loyaliteit van mijn vrouw aan onze zoon zit ik wel tussen de Flyers supporters in vak J." Zat de Uithof in de bekerfinale tot de rand toe gevuld, Thialf was slechts voor, naar schatting, 65% gevuld. De speaker stelt de startende zes spelers van elk team voor. Bij de doelwachters geen verrassingen: Sjoerd Idzenga (Flyers) en Fabian Schotel staan 'op doel'. Tot mijn verbazing klinkt het volkslied niet, zoals wel bij de bekerfinale gebeurde. En dan nog dit. HIJS HOKIJ was de thuisspelende ploeg.

Om voorweg te nemen. De eerste periode was niet de meest spannende periode. En van de meest spannende momenten kwam toen Ronald Wurm een voorzet van Oliver Pataky maar net over zijn eigen doel deflecteerde. Aan de andere kant moest Fabian Schotel met een fraaie handschoenredding het schot van een op links doorgebroken Kevin Nijland. Na een charging van Raymond van der Schuit op Adam Bezak krijgt Schotel nog meer werk. Maar kundig pareert hij schoten van de blauwe lijn van Pipo Limnell en Yan Turcotte met zijn legguards. Min of meer per ongeluk laat Jeffrey Melissant de puckvoerende Marco Postma struikelen. Korte tijd staan Joey Oosterveld, Viktor Sjdin en Jurryt Smid er dan alleen voor. Maar een prachtige diagonale pass van Tony Demelinne is niet besteed aan Brent Janssen. Pas als Ronald Wurm, die Joey Oosterveld blokkeerde, in de strafbank zit komt HIJS eraan te pas. Maar dan is er al bijna een kwartier gespeeld. Jeffrey Melissant schiet in het zijnet en Joey Oosterveld schiet keihard (net) over. Een boarding straf tegen Marco Postma, die Oliver Pataky onheus bejegende, betekent 53 seconden powerplay in de slotseconden van de eerste periode.

In de tweede periode heeft HIJS de resterende straftijd nodig om hoe dan ook op gang te komen. Pas na ongeveer 5 minuten komt de wedstrijd echt tot leven. Vanaf dat moment besef je: het kampioenschaqp staat op het spel. De flitsende acties stapelen zich op. Brent Janssen ziet zijn tip-in net naast gaan. Plotseling duikt een middendoor gebroken Ronald Wurm alleen voor Fabian Schotel op. Na meerdere schijnbewegingen belanden zowel hij als de puck naast het doel. Donny van Musscher gaat voor de rebound op een schot van Joey Oosterveld. Pipo Limnell slaat hem bij de doelman weg en dan komt ook de vaste partner van Donny - Yan Turcotte - zich ermee bemoeien. Resultaat Yan en Pipo gaan Ernesto Klem gezelschap houden in de strafbank, maar ook Donny moet boeten. Dan staan eerst Tony Demelinne, Mark Hoekstra en Brent Janssen, later gevolgd door de lijn Marco Postma, Adam Bezak en Valentijn Bouten, tegenover 5 Hagenaars. Uiteraard wel powerplay van HIJS HOKIJ, maar geen doelpunten.

In de derde periode kansen aan beide zijden. Ronald Wurm schiet over en het polsschot van Joey Oosterveld belandt in de vanghandschoen van Sjoerd Idzenga. En op de powerplay opeens de volgende scene. Oliver Pataky krijgt op de rechterflank de puck, schiet en met een backhander scoort hij 1-0. Het duurt even voordat Oliver beseft dat er gescoord is. Een beetje een frommelgoal, maar die telt natuurlijk wel. 1-0 voor Den Haag na 44.53. De kansen tot scoren zijn er aan beide kanten. De tijd gaat dringen voor Flyers en ze verhevigen hun aanvallen. En zij scheppen zich ook kansen. Alleen schiet Pipo keihard naast. En kan Fabian Schotel de inzet van Tony Demelinne pas in tweede instantie en met veel gegrabbel onschadelijk maken. En dan natuurlijk de time out genomen door Heerenveen coach Mike Nason. De Friezen dringen geweldig aan. Meer twee keer proberen de Hagenaars in het verlaten doel te scoren. Tweemaal gaat de puck naast het doel langs en dat betekent dus tweemaal icing. Met nog tien seconden te gaan ontsnapt HIJS op miraculeuze wijze aan de gelijkmaker. En het blijft bij 1-0.

Op enigszins gelukkige wijze kroont HIJS HOKIJ zich tot kampioen van Nederland 2017-2018, dankzij het gouden doelpunt van Marco Bommezijn. Jurryt Smid valt de eer te beurt als Man-of-the-Match. En dan nog even over de jongeren. Beide coaches vertrouwden uitsluitend op hun ervaren spelers. Met n uitzondering. Zoals steeds de laatste tijd draaide Heerenveen verdediger Ernesto Klem zijn partijtje mee.

Terug