BeNeLiga Play-Offs Kwartfinale Wedstrijd 1 HIJS HOKIJ Den Haag - Leuven Chiefs 10-4 (2018-03-02)

De nummer 1 tegen de nummer 8 uit de reguliere BeNeLiga-competitie. Maar het jeugdige Leuvense team, dat heel wisselvallig speelt, zorgt zo af en toe voor een verrassing. Alleen had coach Gil Paelinckx niet de beschikking over tweede doelman Carl Luypaert - hij werd vervangen door Kwinten Tambeur, een Belgische U18 international. Bij HIJS HOKIJ was iedereen aan boord.

Opvallend bij HIJS HOKIJ van meet af aan verdediger Stijn Knoop op het ijs. Na schoten naast van Yurrit Smid en Thomas Roosendaal en een stick save van Keanu Evers op een schot van Thomas Roosendaal, een schot voorlangs van Chief Alec James. Maar dan geeft vlak voor doel Raymond van der Schuit de puck naar rechts, waar Donny van Musscher van dichtbij eenvoudig de puck in het verlaten rechterdeel van het doel kan schuiven. 1-0 na 5.43. Rino Dhondt neemt dan tweemaal het Haagse doel onder vuur, maar tweemaal vind hij Fabian Schotel op zijn weg. Kort daarna verschijnt de jeugdlijn van Jay de Ruiter, Danni van Schilt en Diordy Vols voor het eerst op het ijs. Dan een eerste straf. Wegens tripping moet Alec James op de strafbank plaatsnemen. En HIJS profiteert. Raymond van der Schuit schiet uit een scrimmage Den Haag naar 2-0 (9.30). De Chiefs komen zonder kleerscheuren ene tripping straf tegen Scott Wamsganz door. Maar 4 secondne na afloop van de straf ligt de puck opnieuw achter Evers voor 3-0. Een diagonale pass van Jeffrey Melissant op Viktor Sjödin op de linkerflank. Een one-timer en het zwarte rubber belandt in de touwen (13.59). Op sl;ag van rust (19.31) tilt verdediger Maurice van der Schuit de stand naar 4-0.

In de tweede periode verschijnt een ander Leuven aan de start. En dat heeft meteen al succes. Ben Boute schiet op doel en vlak voor de gaolie deflecteert Scott Wamsganz de puck zodanig dat Schotel kansloos is, 4-1 na 20.48. Na zo'n minuut of 5 is Leuven uitgeraast en neemt HIJS het touw weer stevig in handen. Dat leidt op 25.54 tot de 5-1 van Alan van Bentem. Maar Chiefs blijven gevaarlijk. Scoot Wamsganz passt opzij naar de mee opgekomen Borya Kolyasnikov en Boris schiet in voor de 5-2 (28.02). HIJS repliceert de 6-2 van Jeffrey Melissant, die vrij spel had nadat hij de goalie met een schijnbeweging de verkeerde kant had opgestuurd. Dan een hooking straf tegen Oscar Delbrassine, gevolgd door een hooking straf tegen Borya Kolyasnikov. En Raymond van der Schuit scoort bij die situatie met twee man meer voor 7-2 (36.42). Met een man meer lukt Joey Oosterveld de 8-2 (37.15)

Na de tweede thee verschijnt ook de Haagse junior Justin van Baarsen op het ijs en maakt doelwachter Fabian Schotel plaats voor Cas Neuman. En Joey gaat gewoon door. Op 40.20 schiet hij HIJS naar 9-2. Dan is het tijd voor Leuven om de nieuwe goalie te testen. Eerst met een boogschot van veraf. Geroutineerd plukt Cas de puck uit de lucht. Ook is Cas Marco Piro de baas. Pieter-Jan Wouters passt op collega-verdediger Nathan Compere. En ook zijn schot wordt door Cas gekeerd. Dat is het teken voor het publiek om de Wave te starten. En met Borya Kolyasnikov in de strafbank markeert Joey Oosterveld zijn loepzuivere hattrick met zijn derde doelpunt op 47.32 voor 10-2. Den Haag heeft de buit binnen en verslappen. Chiefs verdediger Eric Springer start een lange solo. Vanaf de rechterflank scoort hij met een backhander in de korte hoek voor 10-3 (50.01). Nadat Oliver Pataky een salto over doelman Keanu Evers maakt, gaat laatstgenoemde met de vuisten tekeer tegen Oliver. Uiteinedelijk resteert een powerplay voor Leuven. En die benut Alec James voor de 10-4 (55.40). In de laattse minuten van de wedstrijd ontstaat een algemeen opstootje, waarna Marco Piro 6+10 strafminuten krijgt en Thomas Roosendaal 4+10. Maar de match is gedaan. HIJS HOKIJ wint het eerste duel met 10-4.

Er valt natuurlijk niets af te dingen op de winst van HIJS. Alleen waarbij de junioren het Leuvense team vormen, moeten de Haagse junioren nog groeien. En gelukkig biedt coach Chris Eimers de jongens die kans. Jeffrey melissant valt de eer als Man-of-the-Match te beurt. Waarna glorieuze ererondes volgen met de kampioensbeker.

Terug