Held van Herentals niet bestand tegen de Haagse powerplay

BeNeLiga Play-Offs Halve Finale Wedstrijd 1 HIJS HOKIJ Den Haag - Nijmegen Devils 6-1 (2018-03-09)

Lang hebben de Devils niet kunnen genieten van de sensationele uitschakeling van HYC Herentals. Dinsdagavond laat versloegen absolute uitblinker doelman Tomislav Hrelja en zijn mede Devils HYC na strafschoten. En vrijdagavond stond de volgende klus op de agenda: De nummer 1 uit de reguliere BeNeLiga-competitie, HIJS HOKIJ Den Haag. Tijdens de warming up de volgende situatie. Een schot van de blauwe lijn, ik dacht van Bas Britstra, en een glaspaneel achter het doel verbrijzelt. In duizend (maar waarschijnlijk meer) stukjes. Commentaar van mijn buurman:"Dat wordt een latertje vanavond." Maar niets van dat alles. In geen tijd heeft de technische dienst van de Uithof het euvel verholpen. Eén van de vlaggendragers is U8-junior Dean Rurup. De spelers komen het ijs op en Tomislav Hrelja en Fabian Schotel nemen hun posities tussen de pijpen in.

En de Devils hebben er 'zin an', blijkt van meet af aan. En dat alles natuurlijk onder de bezielende leiding van Levi Houkes en Wesley Hendriks. Maar ook de jongeren Wessel Copier en Justin Evers laten zich niet onbetuigd. En als Alan van Bentem Wesley Hendriks laat struikelen zijn de rapen gaar. Met name Justin Evers is uiterst gevaarlijk op deze powerplay. Maar Fabian Schotel voorkomt erger. Had HIJS dan helemaal niets in te brengen? Nou dat was nu ook weer niet het geval. Kansen waren er voor Viktor Sjödin, Oliver Pataky en Joey Oosterveld. Maar alen vonden zij Hrelja op hun weg. Maar dan een eerste powerplay voor Den Haag als Jasper Nordemann op hooking wordt betrapt. En er is nog geen minuut voorbij of goaltjesdief Raymond van der Schuit heeft gescoord, 1-0 na 15.10. Tweemaal heeft Justin Evers dan de gelijkmaker op zijn stick. Eénmaal vindt hij Schotel op zijn weg en éénmaal schiet hij net naast. Dan haalt Nick de Jong HIJS-aanvoerder Alan van Bentem onderuit. Uiteraard een tripping straf. En andermaal scoort HIJS op de powerplay. De leider op het ijs, Viktor Sjödin, zorgt voor de 2-0 na 17.44. En na minder dan een halve minuut op de strafbank mag Nick het ijs weer op. Nog tweemaal moet Schotel fors ingrijpen - eenmaal op een schot van Harley Verkroost - om de nul te redden.

In de tweede periode wordt al snel een straf aangegeven tegen Wesley Hendriks. Fabian Schotel snelt van het ijs. Maar uiteindelijk wordt het een gewone tweeminutenstraf tegen Wesley. En o wonder, wel powerplay ijshockey, maar geen goal voor Den Haag. Net nadat de straf is afgelopen weet Jasper Kick, die weer naar zijn gewone vorm begint toe te groeien na zijn langdurige blessure, de 3-0 op het scorebord te toveren (23.20). Daarna krijgen beide ploegen legio kansen. Een geweldig schot laag in de hoek levert een geweldige leg save van Hrelja op. Aan de andere kant moet Alan van Bentem staand op de doellijn met zijn lichaam de puck uit het doel houden op een inzet van een Nijmegenaar. Een Nijmegenaar crasht in de boarding en moet per brancard van de ijspiste worden gehaald. Net aan mijn zijde van de tribune. Dus ik heb niet kunen zien wie het was. Dan een boarding van Alan van Bentem op de kleine wezelvlugge Justin Evers. Maar dan een shorthanded break van Raymond van der Schuit. Jake Hendriks doet er letterlijk alles aan om hem te stoppen. Dat levert hem 27 minuten straftijd op (2+5+20). Willem Gloudemans neemt voor hem plaats in de strafbank. Powerplay voor Den Haag. En de dynamische Viktor Sjödin lapt 't 'm weer. 4-0 na 39.01

In de der periode heeft HIJS nog steeds powerplay. Van de blauwe lijn scoort Jurryt Smid de 5-0 (41.36). En na zo'n vier minuten in de periode verschijnen de jongeren Jay de Ruiter, Diordy Vols en Stijn Knoop op het ijs. En er speelt dan eigenlijk maar één team: HIJS HOKIJ. OOk al raakt Levi Houkes met één van zijn schoten het zijnet. Dan verwijzen de arbiters Harley Verkroost naar de strafbank. En daar is dan weer Viktor Sjödin, die zijn hattrick van powerplay doelpunten voltooit (49.24). Dat is het teken voor Devils-coach Jeffrey van Iersel om Tomislav Hrelja naar de kant te halen en Jefrey Vermeulen het doel te laten verdedigen. Joey Oosterveld wordt dan op holding betrapt. Van dichtbij scoort Aivaras Bendzius de 6-1 (54.41). Een laatste schot van Jay de Ruiter, dat in de vanghandschoen van Vermeulen verdwijnt en de match is gedaan. Overigens had de stemming in de hal toen allang en langdurig het kookpunt bereikt.

Gezien het vertoonde spel van Nijmegen valt de zege enigszins aan de hoge kant uit. Maar niet minder verdient voor Den Haag, dat dodelijk was op de powerplay en daarmee de Held van Herentals van het ijs af stuurde. En natuurlijk niemand anders dan Viktor Sjödin, die zich steeds meer tot leider van de ploeg ontpopt, valt de eer als Man-of-the-Match te beurt.

Terug