Empty netter van Melissant beslist de wedstrijd

BeNeLiga Play-Offs Finale Wedstrijd 1 HIJS HOKIJ Den Haag - Flyers Heerenveen 4-2 (2018-03-16)

's Ochtends bij het boodschappen doen 'op' Scheveningen stuit ik op de voormalige voorzitter van HIJS HOKIJ Louis Verreijen. Ik wens hem prettige wedstrijd. En dat brengt een grote woordenvloed op gang over zijn geliefde club en het ijshockey in het algemeen. Louis:"Ik zie HIJS vanavond zeker winnen. Maar ik denk dat Heerenveen in eigen huis aan het langste eind zal trekken. We hebben een super-aanval, maar de verdediging is voor verbetering vatbaar. Die Slowaak Oliver Pataky is een razendsnelle schaatser." Enfin een uur later sta ik bij de kassa om de boodschappen af te rekenen. Bij de ijshal aangekomen sta ik naast Joep Meijsen. Hij spelt zijn naam, maar die komt niet voor op de lijst van vrijkaartjes. Alsnog krijgt hij een kaartje toegestopt. Joep:"Ja, maar ik krijg altijd een bandje." O, zit dat zo meneer, dan staat u op de andere lijst. Bij aanvang van de wedstrijd is de hal weer afgeladen vol. Fabian Schotel en Sjoerd Idzenga staan 'op doel'. De levensgrote Flyers vlag wordt ontrold over zes tribunerijen.

In het begin wat slordigheden in de Heerenveen defensie van Pippo Limnell en Yan Turcotte. Alleen een gevaarrlijk schot op doel van Oliver Pataky. Pas na 2,5 minuut een eerste aanval van de Friezen. Maar schoten van verdedigers Pippo Limnell en Yan Turcotte eindigen allemaal bij Fabian Schotel. Maar ook Idzenga moet bij de les zijn om Alan van Bentem af te stoppen. Maar dan een hooking straf tegen Niels van der Vossen. En na korte tijd schiet Jeffrey Melissant raak, 1-0 na 4.14. En dat doet het publiek ontwaken: de spreekkoren en gezangen galmen door de hal. Maar dat demoraliseert Heerenveen niet. Nee, ze gooien er een schepje bovenop. Maar verdediger Mark Hoekstra schiet net naast. En de door Brent Janssen diagonaal aangespeelde Adam Bezak ziet zijn inzet door Fabian Schotel gekeerd. De hoofdscheidsrechter betrappen Viktor Sjödin op het vast houden van een stick van de tegenstander. M.a.w. powerplay voor de Flyers. Heerenveen speelt met vijf aanvallers; Marco Postma en Ronald Wurm staan op de blauwe lijn. Eerst nog een leg save op een inzet van Adam Bezak, maar het schot van Ronald Wurm is Schotel te machtig, 1-1 na 14.49. Daarna volgde een open wedstrijd met kansen voor beide ploegen. Vlak voor hte einde van de periode krijgen Stace van Bentem en Yan Turcotte het met elkaar aan de stok. Beiden moeten boeten voor roughing, maar Yan krijgt een dubbele straf opgelegd. Dan loopt het irritatie niveau bij Jasper Kick hoog op. Hij is enorm boos over een kicking van Pippo Limnell, maar het resultaat is dat Jasper moet brommen voor roughing en Pippo voor high-sticking.

In de tweede periode spelen de teams eerst nog vier tegen vier. En daarvan profiteert goaltjesdief Raymond van der Schuit. Hij tekent voor 2-1 na 20.55. Maar ook ditmaal weet Heerenveen langszij te komen. Lars den Edel is de schutter voor de 2-2 gelijkmaker na 27.29. Marco Postma raakt met zijn machtige schot de helm van Fabian. En als HIJS met een man meer op het ijs staat - Brent Janssen had Raymond van der Schuit laten struikelen - weert Idzenga knap met zijn blocker een schot van Alan van Bentem af. Na een schot op doel van Donny van Musscher vinden de vaste partners Donny en Yan Turcotte elkaar weer. Beiden ontvangen een roughing straf. Op de powerplay kan Marco Postma Oliver Pataky alleen maar onreglementair stoppen. Dus spelen beide partijen met vier veldspelers. En later wer met vijf tegen vijf. Totdat Aldo van Aalderen een roughing straf krijgt (39.15), na een confrontatie met Viktor Sjödin.

In de derde periode heeft HIJS nog steeds powerplay. En ditmaal profiteert aanvoerder Alan van Bentem, 3-2 na 41.05. Beide teams krijgen daarna nog goede mogelijkheden tot scoren. De Heerenveense bank juichte al na een schot van Kevin Nijland. Maar zij juichten te vroeg. In de lattste minuten zet ten de gasten aan voor een sloteffensief. Op 59.05 neemt Flyers coach Michael Nason een time out. En ruilt zijn keeper in voor een zesde veldspeler. Maar opeens heeft Jeffrey Melissant de puck in het neutrale vak. Hij heeft geen verdediger voor zich en scoort eenvoudig de 4-2 (59.46).

Het publiek en de spelers gaan uit hun dak. Man-of-the-Match wordt Jeffrey Melissant. En na deze spannende wedstrijd is de stand in deze best-of-five serie 1-0 voor Den Haag. De volgende ochtend zie ik de videoman van HIJS HOKIJ, Jan Groen, zijn auto parkeren onder een bord: Verboden te parkeren. Gereserveerd voor [naam van een doe-het-zelf winkel] (werkgever van Jan). Ik roep:"Meneer Groen kunt U niet lezen?" Meteen reageert er achter mij een fietser met: "Jullie gaan toch niet knokken?" Gevraagd naar de wedstrijd zegt Jan Groen:"De arbiters hadden wel wat beter mogen presteren. Debby Hengst floot wat te kleinzielig en Martin de Wilde zag veel te veel door de vingers." Om even het onderwerp te veranderen vroeg ik hem wat hij van de wedstrijd vond. Jan:"Ik vond het helemaal geen spannende pot. Maar ik ben wel blij met de uitslag."

Terug