Wurm mist op penalty shot; Hijs wint

BeNeLiga Play-Offs Finale Wedstrijd 3 HIJS HOKIJ Den Haag - Flyers Heerenveen 2-1 NP (2018-03-20)

Geen verrassingen in de selecties van beide teams. Wel - anders dan in wedstrijd 1 - enkele lege stoeltjes in de Uithof. En de voorzitters van beide ijshockeybonden - Pascal Nuchelmans (KBIJF) en Ruud Vreeman (IJshockey NL) - onder de aanwezigen. De hoofdscheidsrechters zijn Tim Tzirtziganis (BE) en Ramon Sterkens (NL).

HIJS wil van meet af aan het verschil maken in het duel met de Friezen. Een eerste schot van Bas Britstra rsulteert in een leg save van Sjoerd Idzenga. Met zijn lichaam keert Sjoerd een hard schot van Stace van Bentem. Joey Oosterveld schaats achter het doel langs draait zich om en schiet op het masker van Sjoerd. Terwijl Raymond van der Schuit net over schiet. Slechts sporadisch een aanval van de Flyers. Pippo Limnell schiet keihard naast. Tony Demelinnne onderschept een pass van Jurryt Smid, maar Tony's schot is het prooi van Fabian Schotel. Dan een straf tegen Marco Postma na 10.10. Maar de anders zo potente powerplay van Den Haag hapert. In de rest van de periode scheppen beide partijen zich goede kansen, maar de doelwachters heersen. Waarbij Flyers nog het dichtste bij een doelpunt kwam. O.a. een deflectie van Brent Janssen op een schot van Tony Demelinne ging maar net naast.

In de tweede periode hindert Donny van Musscher Tony Demelinnen hinderlijk. Dus powerplay voor Heerenveen. Eeen kansje voor Lars den Edel, maar die gaat voor de goed verdedigde hoek door Fabian Schotel. En dan opeens een 3 op 1 aanval van HIJS. Op rechts voert Stace van Bentem de puck. Zijn pass is echter inaccuraat en daarmee is de grote kans voorbij. Dan vergrijpt Yan Turcotte zich aan Raymond van der Schuit middels een slashing. Een hard schot van Jurryt Smid gaat net naast. Maar dan breekt Adam Bezak aan de andere kant door. Met een uiterste krachtsinspanning weet Joey Oosterveld met ene snoekduik de puck (legaal) van de stick te plukken van de Slowaak. Een geweldige defensieve actie van de Amsterdamse aanvaller. Overigens is dit niet zonder nadelige gevolgen voor Joey. Want hij grijpt meteen in pijn naar zijn kaak. En aan de andere kant een zelfde soort huzarenstukje van Niels van der Vossen, die twee Hagenaars de weg naar het doel ontzegt. Dan nog wat kansen van Haagse zijde. En n van Flyers, als Jurryt Smid bij Ronald Wurm inlevert. Op zijn polsschot ziet Ronald de puck in de vanghandschoen van Fabian verdwijnen. En ik noteer dat aan het einde van de tweede periode Flyer Tobie Collard een aantal shifts pakt.

In de derde periode eerst wat kansen voor HIJS. Maar Joey Oosterveld, Jurryt Smid en Jefferey Melissant krijgen de puck niet voorbij de Heerenveense sluitpost. Ook niet tijdens de daaropvolgende powerplay (Lars den Edel was uitgesloten). Overigens zie ik Ernesto Klem in deze periode niet meer op het ijs. Marco Postma schaatst veel sneller dan Oliver Pataky. Maar Marco's schot levert niets op. Dan doet Kevin Nijland het beter. Hij schaatst met de puck voor het doel langs en profiteert van de verwarring in de Haagse defensie. 0-1 na 51.26. Het helpt Heerenveen als Raymond van der Schuit naar de strafbank moet voor interference. En op 54.14 een tripping straf tegen Maurice van der Schuit, die Adam Bezak achter het Haagse doel pootje haakte. De kansen keren als Yan Turcotte te heftig knokt. Daarvan profiteert de dekselse Joey Oosterveld. Uit een scherpe hoek scoort hij vanaf de linkerflank 1-1 (57.59). Met nog zes seconden op de klok werkt Maurice van der Schuit de puck rechtstreeks vanuit het verdedigingsvak over het plexiglas. Dus twee minuten voor het vertragen van het spel.

Na die 1-1 eindstand is verlengen het adagium. Dat is dan met 3 tegen 3 veldspelers. Vanwege de nog 1.54 minuut durende straf tegen HIJS speelt Heerenveen zo lang met vier man. Voor Den Haag staan Jeffrey Melissant, Viktor Sjdin en Jurryt Smid op het ijs. Zij staan tegenover Heerenveeners Marco Postma, Ronald Wurm, Tony Demelinne en Adam Bezak (allen aanvallers). Brutaal gaat HIJS in de aanval. Nadat de ploegen weer van gelijke sterkte zijn laat Joey Oosterveld opzettelijk zijn been staan om een tegenstander onderuit te halen. Dus mag Joey op de strafbank plaatsnemen. Dan zijn er nog 33 seconden te gaan in de verlenging. Heerenveen weet niet te scoren. Dus moeten, na een korte dweilpauze, strafschoten de wedstrijd beslissen. En tot mijn verbazing scoort de een na de andere speler uit die strafschoten. Dat heb ik zelden meegemaakt. De beide nummers 19 scoren. Jeffrey Melissant voor HIJS en Marco Postma voor Flyers. Raymond van der Schuit scoort, evenals Adam Bezak. Ook de andere nummer 22, HIJS aanvaller Oliver Pataky, scoort. En dan het laatste penalty shot van de serie door Ronald Wurm. Ronald weet niet te scoren en de Uithof ontploft. En uiteraard gaat bij HIJS de eer van Man-of-the-Match naar puckenpakker Fabian Schotel. Eindstand van de wedstrijd 2-1. En HIJS leidt met 2-1 in de 'best-of-five' serie.

Terug