Matte vertoning

Interland Nederland - BelgiŽ 2-1 NP (2018-04-11)

Een grote verrassing in de selectie van Nederland: Raphael Joly is present. En ook Julian van Lijden is present. Voor de rest een overwegend jonge selectie, met een aantal routiniers van kampioen HIJS HOKIJ. Waaronder de aanvoerder van Oranje: Joey Oosterveld. Echter niet doelman Fabian Schotel, die voor de eer had bedankt. De Belgen onder het coach-duo Gil Paelinck en Jan van Beveren waren slechts met veertien spelers aangereisd. Ook een overwegend jong team, onder aanvoering van routinier en aanvoerder Jordan Paulus. Met slechts ťťn speler van HYC Herentals, namelijk verdediger Arne van Espen. En met Phantom Sean McCann-Coppens als vierde verdediger. De doelmannen waren beiden van Phantoms Antwerp, namelijk Mike Jansen en Arthur Legrand. Mike Jansen en Martijn Oosterwijk zijn de startende doelmannen.

Nederland start redelijk fortissimo. Vooral de lijn Raymond van der Schuit - Joey Oosterveld - Raphael Joly, timmert aan de weg. Evenals verdediger Rick van Haren. Pas na vier minuten weten de Belgen zich uit hun eigen vak te bevrijden. Het is Arne van Espen die met een backhander net naast schiet. Dan ook een eerste straf; hooking van Bram Klijsen op 6.36. Het heilige vuur van de eerste vier minuten is er uit bij Oranje. Gevolg: geen echt krachtspel. Wel een zeer gevaarlijk schot van de blauwe lijn dat net naast gaat van Jurryt Smid, als de Belgen weer voltallig zijn. Aan de andere kant bij een sporadische uitval van de Rode Leeuwen een gevaarlijke deflectie voor doel van Andy Kolodziejczyk, de nummer #21 die niet op de sheet is genoteerd! Dan een eerste straf tegen Oranje. Een tripping van Ties van Soest. En met name #17 Sam Verelst eist een steeds grotere rol op in de wedstrijd. Bij een uitsluiting van Alec james is Raphael Joly dicht bij een doelpunt met een ziedend polsschot. Op een volgende powerplay - Sam Verelst was door scheidsrechter Debby Hengst naar de strafbank verwezen voor hooking - pint Nederland de tegenstander wel vast in het verdedigingsvak. Maar er zit weinig vuur achter het krachtspel.

In de tweede periode verlopen de 21 seconde powerplay van Nederland zonder bijzonderheden. Aaan de andre kant vinden Sam Verelst en Bram Klijsen elkaar makkelijk. Sam geeft voor en Bram schiet net naast. Overigens zoeken Sam Verelst en Jordan Paulus elkaar ook regelmatig op in het samenspel. Ties van Soest krijgt in het aanvaslvak de puck zo maar van een Belgische verdediger gepresenteerd. Maar ondanks een vrije schotbaan schiet hij naast. Debby betrapt Jord Smit op vasthouden. In de gevaarlijke powerplay van BelgiŽ schiet Jordan Paulus van de blauwe lijn op de dichtstbijzijnde paal! En met een stick save weet Martijn Oosterwijk een bombastisch schot van de blauwe lijn van verdediger Thibault Verschaeve te pareren. Meteen na de straf breekt Nick Verschuren dwars door de Blegische defensie heen. Arne van Espen moet alles in de strijd gooien om hem van scoren af te houden. Dat lukt inderdaad, maar dat gaat ten koste van een penalty shot. En Nick vindt de five hole, 1-0 na 28.58. Op 30.36 wisselen beide ploegen van doelman. Voor Nederland komt Deniz Mollen op het ijs. Ma een keihard schot over het Belgische doel zetten Bram en Sam aan voor een twee op ťťn. De puck voerende Verelst voert de spanning op en schiet dan zelf. De puck schampt het lichaam van Mollen en verdwijnt in het net voor de 1-1 gelijkmaker (36.26).

In de slotperiode glijdt Arne van Espen in zijn eigen verdedigingsvak uit en moet de puck aan Ties van Soest afstaan. Ties snelt op het doel af, maar met een geweldig slimme poke check plukt Arthur Legrand de puck van de stick van Ties en de kans is voorbij. Er volgt een periode met kansen voor beide zijden. Dan een checking to the head van Arne van Espen. Meteen stuift Rapahel Joly erop af. Maar het is uiteindelijk Raymond van der Schuit die twee minuten straf krijgt. En Arne van Espen mag met een game misconduct vertrekken. Daarnaast ontvangt hij een vijfminutenstraf. Na de eerste twee minuten heeft Nederland powerplay. En dan op 52.18 constateren de arbiters dat BelgiŽ vijf veldspselrs op het ijs heeft. De volgende straf dus. Ben van den Bogaert zit de straf uit. Sam Verelst, Jordan Paulus en Sean McCann-Coppens weerstaan de Nederlandse aanvalsgolven. Waarbij Raphael Joly met een schot van de linkerflank net over schoot. Datzelfde doet Borya Kolyasnikov aan de andere kant ook. BelgiŽ is nog maar net weer compleet of Sean McCann-Coppens moet naar de strafbank wegens holding the stick. Jasper Nordemann ziet zijn schot in de vanghandschoen van Legrand verdwijnen. Een ultieme poging van Jurryt Smid spat uiteen op de blocker van Arthur. Dan krijgt seconden voor tijd opeens Alec James de kans om de wedstrijd te beslissen. Maar alleen op de doelman afgaand weet hij de puck niet langs Deniz Mollen te werken en de stand na de reguliere speeltijd is 1-1.

Na die 1-1 eindstand is verlengen het adagium. Dat is dan met 4 tegen 4 veldspelers. De blocker van Legrand is het eindstation voor de goede inzet van Jurryt Smid. En als Sean McCann-Coppens op 63.12 naar de strafbank moet voor roughing, ligt de weg open voor Oranje. Met zijn schoten is Nick Verschuren wel gevaarlijk, maar Nederland komt niet tot scoren. Dat betekent een shoot out serie van vijf spelers elk. Jurryt Smid scoort meteen. Sam Verelst, Ties van Soest, Bram Klijsen, Raphael Joly, Borya Kolyasnikov, Nick Verscuren en Ben van den Bogaert scoren allen niet. Ook verdediger Rick van Haren scoort en dan is het niet meer nodig dat de vijfde Belgische panlty wordt genomen en wint Nederland de interland. Ik moet zeggen in een matte wedstrijd, waarbij beide partijen de winst naar zich toe hadden kunnen trekken. Voltallig Nederland verzuimde de 14 Belgen moe te spelen. Lichtpunten aan beide zijden: de doelwachters. Bij BelgiŽ waren de grote animatoren Sam Verelst en Jordan Paulus en bij Nederland Jurryt Smid en Rick van Haren (die de uiteindelijke 2-1 op zijn naam bracht).

Terug