Eerst schrikken; dan genieten

Oberliga Play-Offs, Finale Wedstrijd 3 van 5: Tilburg Trappers - Deggendorfer SC 6-1 (2018-04-17)

Wedstrijd nummer drie tussen Tilburg en Deggendorf in deze best-of-five serie. waarin de stand in de serie 1-1 is. Opvallend dat er maar liefst vijf spelers in Deggendorf zelf geboren zijn. Dat fenomeen maak je niet vaak mee. Daarnaast natuurlijk talloze spelers die in het buitenland zijn geboren maar niet vallend onder het import contingent (zoals Andrew Schembri, de kleine aanvaller die ook in Eindhoven en Zoetermeer speelde) en twee sterke imports. De shirtjes van Nick de Ruijter en Parker Bowles hingen in de spelersbank. Beide spelers zijn geblesseerd. Zoals eigenlijk normaal was Floris van Elten erbij en ditmaal ook aanvaller Wouter Sars.

Het eerste woord is aan Tilburg. Een schot van de linkerflank van Ivy van den Heuvel treft geen doel. De inzet van Max Hermens wordt door doelman Cody Brenner gepakt. Maar ook de Duitsers laten zich niet onbetuigd. En steeds is daar de Amerikaan Kyle Gibbons bij betrokken. Na een take over schiet hij via het lichaam van Ian naast. En meteen daarna verspeelt Giovanni Vogelaar de puck aan Gibbons. Meierdres redt met een leg save. En de veteraan René Röthke ziet zijn ziedende schot net over de rechterbovenhoek zeilen. Ja, de Trappers kregen flink wat tegengas. Dat was even schrikken. Maar dan schiet Ryan Collier van de blauwe lijn en scoort vanwege een goede screen de 1-0 (9.19). Overigens werd het doelpunt toegekend aan Danny Stempher. Later werd het doelpunt aan Reno de Hondt toegekend, die de screen had opgezet. Kennelijk had hij de puck nog geraakt c.q. had de puck hem geraakt. Eigenlijk was dit doelpunt het moment dat het sterke spel van de DSC stokte en dat Trappers ging heersen. Maar eerst nog staan Kyle Gibbons en Curtis Leinweber samen alleen voor Ian Meierdres. Ian glorieert. Meteen daarna schiet Boet van Gestel van de blauwe lijn op doel. Vlak voor het doel verandert Mickey Bastings de puck van richting en scoort hij 2-0 (11.00). Verdediger Jan-Ferdinand Stern verkast naar de strafbank vanwege interference. Met name Milos Vavrusa zorgt ervoor dat de Trappers geen powerplay kunnen opzetten. Neen, Ian moet zelfs een gevaarlijke tip-in van Schrembi onschadelijk maken. Dan een slashing straf tegen Jordy Verkiel. En dan gaat het wel heel snel. Sergel Janzen geeft op de blauwe lijn af naar Andreas Gawlik. Die bedenkt zich geen moment en drukt meteen af. En scoort de 2-1 (14.31) na 15 seconden krachtspel. Maar dat zorgt er alleen maar voor dat de aanvallen op het Duitse doel in hevigheid toenemen. Een kleine 'Rangelei' tussen Sergej Janzen en Giovanni Vogelaar levert beide spelers een straf op. Dit tot grote woede en ontzetting van het publiek dat zag dat Giovanni zich niet liet verleiden om op de vuist te gaan met de tegenstander. Een schel fluitconcert viel scheidsrechter Carsten Lenhart ten deel. En dat zou niet bij die ene keer blijven. Maar goed met vier tegen vier is er wat meer ruimte op het ijsveld. En Tilburg profiteert daar optimaal van. Mitch Bruijsten passt diagonaal op Nardo Nnagtzaam bij de verre paal. En Nardo scoort de 3-1 (17.47). En tot besluit de 4-1 op 19.30. Mickey Bastings ziet Boet van Gestel op het doel af snellen. Mickey passt centimernauwkeurig en Boet scoort.

In de tweede periode treedt Jordy Verkiel op als aanvaller. Onder andere in een lijn met Ivy van den Heuvel en Jonne de Bonth. In het Tilburgse verdedigingsvak komt Danny Stempher zwaar in aanraking met Andreas Gawlik. Andreas blijft geruime tijd op het ijs liggen en kan na enkele minuten voorovergebogen en ondersteund door twee teamgenoten naar de kleedkamer worden gereden. Eerlijk gezegd knepen veel toeschouwers de billen tegen elkaar. Bang dat Lenhart de Tilburger naar de strafbank zou sturen. Maar dat gebeurde ditmaal niet. Met Robin Deuschl in de strafbank benoemt de ploeg van Bo Subr het doel van Brenner tot 'Schiessbude'. Een schot van Giovanni Vogelaar gaat via de vanghandschoen van Cody naast. Er volgen nog vele kansen. O.a. van Jonne de Bonth, die net overschiet. Maar doelpunten vallen niet. Later lukt Brock Montgomery wel de 5-1 op de rebound van een schot van Nardo Nagtzaam (33.09). De defensie van Deggendorf is enigszins in paniek, maar ondanks twee straffen tegen de DSC blijft het bij dat ene doelpunt in de tweede periode.

In het slotdeel eerst nog geruime tijd powerplay van Tilburg. Maar zonder noemenswaardige hoogtepunten gaat die voorbij. Vervolgens mogen kort na elkaar twee Trappers de strafbank opzoeken. Met name de eerste straf tegen Jordy Verkiel voert tot een vehement fluitconcert. Jordy is nog niet terug als Ian de achterkant van de benen van Robert Peleikis bewerkt. Gevolg: een slashing straf. Even staan dan drie Trappers (Nardo Nagtzaam, Mitch Bruijsten en Ryan Collier) tegen over vijf DSC spelers. Dat leidt tot een gevaarlijk schot van René Röthke. Maar natuurlijk staat er nog een Ian in het doel. En als Jordy Verkiel terugkeert lukt het de Duitsers niet de man meer situatie uit te buiten. Neen, Mitch Bruijsten mag zelfs driemaal op doel schieten. Dan geeft Lenhart een straf tegen een Deggendorfer aan. Met een zesde veldspeler lukt het Mitch Bruijsten uit een voorzet van Boet van Gestel met een deflectie te scoren. En op 50.39 is het 6-1. Daarna maakt Jan-Ferdinand Stern grapjes met Ian, waar de Duitser zelf heel hard om moet lachen. En na een scheldkannonnade van de tribune op de zoveelste vermeende fout van de scheidsrechter in het nadeel van de Trappers reageert Carsten met een subtiel knipoogje naar de grootste kritikaster. En meteen verstomd de tirade en is het subtiele knipoogje trending topic op de tribune: Hedde gij dat knipoogje gezien? Wouter Sars krijgt zijn eerste shift. Maar ook verdediger Floris van Elten, die zelfs op de penalty kill wordt ingezet. Inmiddels heeft de Tilburgse heksenketel het kookpunt bereikt en schalt van de tribune de strijdkreet: We are #1, we are #1. En bij die 6-1 bleef het. Boetje van Gestel krijgt de bloemen als man van de wedstrijd. En DSC bedankt zijn meegereisde fans, die evenals de Scorpions fans muisstil waren gedurende het hele duel. Het was weer een heerlijk Brabants feestje, met puik ijshockey.

Terug