Standsverschil moet er zijn

WK Divisie IIA BelgiŽ - Nederland 2-10 (2018-04-28)

Het Nederlands team moest het naast verdediger Ryan Collier, die op krukken achter het team aan liep, ook stellen zonder Mitch Bruijsten. Vanwege een kleine onenigheid, naar ik begreep. Jordy Verkiel trad weer op als aanvaller. Bij het Belgische team, waarvoor Mitch Morgan niet in WK-selectie voor komt vanwege onenigheid met de bond en Vadim Geysbreghs vanwege financiŽle perikelen, zou tijdens de training een vechtpartij hebben plaatsgevonden. Startende doelman voor Oranje: Ian Meierdres. Voor de Rode Duivels was het Mike Jansen.

Nederland start zeer goed. Maar de Belgen ook. Een schot op de linkerbenedenhoek van Sam Verelst moet Ian met een leg save keren. Maar dan gaat Julian van Lijden midden door de Belgische defensie. En Raphael Joly maakt het karwei af. 0-1 na 1.35. Dan een mooie pass van Ivy van den Heuvel van rechts op de in de slot inschaatsende Kevin Bruijsten. En op 3.02 markeert hij de 0-2. Ondertussen moet Ian nog wel een scherp schot van Sam Verelst met de stick keren. Met de sterke Belgisch aanvalsleider Sam Verelst in de strafbank heeft Nederland een unieke kans om door te stomen. Maar Julian van Lijden, Reno de Hondt en Danny Stempher kunnen de puck niet voorbij Mike Jansen werken. Bij gelijke sterkte probeert de jonge Belgische verdediger Billy Denis weer ťťn van zijn soli. Hij komt voor het doel, hij schiet op de backhand, maar hij schiet naast. Vanaf de helft van de eerste periode verschijnen ook Alec James en Bram Klijsen voor Team BelgiŽ af en toe op het ijs. Daarna raakt Jordy van Oorschot met zijn schot de paal. Maar even later schiet hij vanaf dezelfde plek links aan de blauwe lijn wel raak. 0-3 na 14.27. En even later voert Nardo Nagtzaam de puck. Zwaar op de huid gezeten door een Belgische verdediger lukt het hem de puck in de linkerbovenhoek te werken. 0-4 na 15.18. Even een roekeloze actie voor eigen doel en Jordy Verkiel moet inleveren bij Yoren de Smet. Ian redt uitstekend opd e inzet van Yoren. De powerplay bij een uitsluiting van Thibault Verschaeve is niet aan Oranje besteed.

In de tweede periode vallen er ook meteen weer een straffen. Kilian van Gorp kreeg twaalf minuten straf vanwege checking to the head op Sam Verelst. Ties van Soest zat de minor penalty uit. Giovanni Vogelaar schiet vanuit zijn eigen verdedgingsvak op doel. En hij scoort van circa 50 meter afstand. 0-5 na 22.13. Dan krijgt Borya Kolyasnikov een gouden kans om voor BelgiŽ te scoren. Na een Nederlandse verdedigingsfout staat hij oog in oog met Ian. Via de keeper schiet Borya naast. Als Billy Denis een straf aan zijn broek krijgt zien we Sean McCann-Coppens weer zijn opwachting maken als verdediger. Zonder kleerscheuren komen de Belgen de straftijd door. Maar dan een passje naar links van Ivy van den Heuvel en van dichtbij scoort Kevin Bruijsten 0-6 (29.12). Maar de omroeper is nog niet uitgesproeken of de puck ligt achter Meierdres. Met een laag schot uit de draaiing lukt Bryan Henry de 1-6 (29.34). Dat is meteen het sein voor de belgische coach Gil Paelinck om doelman Arthur Legrand te brengen. Daarna speelt Nederland powerplay bij vijf tegen vijf. En later met Olivier Roland in de strafbank voor delaying de game wordt het ene klassieke powerplay. Danny Stempher passt op Reno de Hondt, die met een one-timer scoort, 1-7 na 38.00. Meteen op de volgende aanval zoomt Mickey Bastings van de rand van de baan in op het doel. En met ene backhander scoort hij in de korte hoek 1-8 (38.44).

Martijn Oosterwijk komt Ian Meierdres in het Nederlandse doel aflossen voor de slotperiode. Jordan paulus test hem meteen. Maar martijn gefet geen krimp. Ook niet als Borya Kolyasnikov achterwaarts passt op de geheel vrij staande Maxime Pellegrims in de doelmond. Martijn geeft ook Maxime geen kans. Dan haakt Boet van gestel Alexandre bremer. Op de powerplay scoort Yoren de Smet de 2-8 (48.47) in de korte hoek. Een poier van Vogelaar, niet geheel onhoudbaar naar het mij leek, verdwijnt dan in het doel voor 2-9 (51.39). Besmuikt roepen een paar toeschouwers: Tien! Tien! En dan zie ik opeeens dat Arne van Espen ook weer zijn gebruikelijke enkele shift krijgt. Op de powerplay plukt Ben van den Bogaert de puck met zijn hand uit de lucht en schiet meteen twee keer. Beide keren tegen doelman Oosterwijk op. Shorthanded schiet Raphael Joly net naast. En even later begaat Sean McCann-Coppens een overtreding op hem. Daarvan profiteert Nardo Nagtzaam, die het genoegen smaakt doelpunt nummer tien te scoren: 2-10 (58.39). Een laatste aanval van BelgiŽ waarbij Ax l Milpas Oosterwijk tot een stick save en de wedstrijd is voorbij.

De verwachte grote overwinning van Oranje is daar. Maar door de benauwde winst van China op IJsland eerder die middag, lijkt lijfsbehoud voor de Rode Duivels zeker. Aanvoerder en verdediger Jordan Paulus is de Belgisch Man-of-the-Match. Die eer valt verdediger Boet van Gestel voor Nederland ten deel.

Terug