En de volgende walk-over

WK Divisie IIA Nederland Australiè 9-2 (2018-04-29)

Het Nederlands team kwam ook ditmaal twee spelers te kort, namelijk Ryan Collier en Mitch Bruijsten (ik ben de tel kwijt geraakt van de vragen aan mij: Waarom is Mitch er niet bij?). En dus ageerde Jordy Verkiel weer als aanvaller. Het Australische team zou keihard spelen was van te voren rondgebazuind. En beschikte met center Wehebe Darge (2015-2016 Leuven Chiefs) en hoofdcoach Brad Vigon (1991-1992 speler van Dordrecht Lions) een paar bekende gezichten. Zoals gebruikelijk was de startende doelman van Nederland Ian Meierdres. Bij onze tegenvoeters stond Anthony Kimlin tussen de pijpen.

Nederland start zeer goed. Na 1.02 staat al de 1-0 op het scorbeord. Met dank aan Raymond van der Schuit. Kort daarop de eerste powerplay voor Oranje. Ivy vanb den Heuvel, Rapahael Joly en Nrado Nagtzaam belagen het Australische doel, maar kunnen de puck niet onder brengen. Nadat de ploegen weer van gelijke sterkte zijn doet Raymond van der Schuit dat wel. Vanuit de tweede rebound jaagt hij de puck tegen de touwen voor 2-0 (6.27). Een enkele tuibraak van de tegenstander resulteert in een schot op doel, zoals van Matthew Armstrong. Maar ian staat paraat. Nederland blijft domineren en dat leidt op 12.27 uiteindelijk tot de 3-0 van verdediger Jurryt Smid. Het is één groot offensief van Oranje op het doel van de Aussies. Op de powerplay - slashing van Richard Tesarik op Raphael Joly - doet de thuisploeg er nog een schepje bovenop. Ties van Soest staat samen van Jordy van Oorschot op de blauwe lijn. Met een droog polsschot bedwingt Van Oorschot de Australische dooelman voor 4-0 (17.56).

In de tweede periode één van de mooiste aanvallen van de middag. Ivy van den Heuvel, Kevin Bruijsten en Mickey Bastings combineren wonderschoon. En Bastings tikt de puck in het doel voor 5-0 (24.18). Even later schaatst Jordy Verkiel met de puck van de linkerflank naar de slot. Hij schiet onverwachts en scoort, 6-0 na 26.21. De gewiekste stickhandler Julian van Lijden weet dan net niet de Australische doelman uit te spelen of het is aan de andere kant Kieren Webster die voor de 6-1 zorgt (31.33). Dan een volgende straf tegen Australië . En weer is het raak. Een diagonale pass van rechts van Raymond van der Schuit op Giovanni Vogelaar. De knal van Vogelaar en het is 7-1 (34.07). En de hele wedstrijd het klasse verdedigingswerk van Alexei Loginov, die ook menig offensief impuls geeft. De high-stick straf van Matthew Armstrong op Raymond van der Schuit (de actie die gelukkig geen nadelige gevolgen voor de aanvaller van Den Haag had) levert wel vuurwerk op in het Nederlandse aanvalsvak, met name van Alexei Loginov en Joey Oosterveld, maar geen doelpunten.

En zoals bijna traditie komt Martijn Oosterwijk Ian Meierdres in het Nederlandse doel aflossen voor de slotperiode. Dan een eerste straf tegen Oranje. Achter me op de tribune hoor ik roepen: De eerste straf voor Tilburg. Kennelijk een Trappers fan, die nog niet helemaal was bijgeschakeld. De straf is overigens wel voor een Trapper, namelijk Kilian van Gorp. Hij blokkeerde Josef Rezek. Martijn moet zijn vanghandschoen inzetten om een inzet van de blauwe lijn van Jamie Woodman te pakken. Aanvoerder Lliam Webster schiet net nasst. Nederland is compleet en het feest gaat verder. Van Oorschot passt naar rechts op Reno de Hondt. Reno geeft de puck ook naar rechts door naar Danny Stempher. Danny heeft dan een gapend gat voor zich en scoort eenvoudig 8-1 (51.12). Dan is het weer de beurt aan Giovanni Vogelaar. Op de linkerflank gepositioneerd bedient Ivy van den heuvel hem van de rechterflank. Een daverend schot en het is 9-1 (57.05). Het publiek roept om de tiende goal en de 'wave' gaat door het stadion. Kennelijk is de concentratie even weg bij Oranje want op de linkerflank mag Thomas Powell geheel vrij op doel afschaatsen. Hij schiet en hij scoort in de verre hoek rechtsbeneden. En dat is 9-2 na 58.42. En daar bleef het bij.

Een terechte overwinning voor Oranje dat technisch en tactisch meer in huis had dan de Australiërs. Hoewel de tegenstander in het slotdeel zich wel wat beter presenteerde dan in de eerste veertig minuten. Maar dat zal ook gelegen hebben aan het gas terug nemen van de ploeg van coach Doug Mason. De gebruikerlijke verkiezing tot speler van de wedstrijd volgt. Voor Australië is dat doelman Anthony Kimlin. Voor Nederland is dat Jurryt Smid. En niemand minder dan Trappers legende Joe Simons deelt die prijzen uit. Diezelfde Kimlin is de Australische speler van het toernooi. Die eer valt voor Nederland verdediger Kilian van Gorp ten deel. Nederland kampioen en promoveert naar Divisie IB, dat naar verwachting van Remco Bambacht in Polen zal plaatsvinden:"Er gaat in Polen veel geld om in het ijshockey. Zij zullen zo snel mogelijk willen promoveren." Hier niet onvermeld mag blijven natuurlijk is de uitzonderlijke prestatie van Ties van Soest. De 17-jarige deed iedereen versteld staan van zijn kunnen. Hij kreeg van coach Doug Mason alle vertrouwen. Ook bij een man meer en een man minder op het ijs. Een topper!

Terug