Eerste Divisie Dordrecht Lions- Red Eagles Den Bosch 4-2 (2018-10-06)

Weer vier goals van de Lions

Leek me een boeiend affiche. Dordrecht tegen Den Bosch. De Lions die al eerder een stapje terug hadden gedaan en vanaf dit seizoen ook Den Bosch op het tweede niveau. Dordrecht verloor een aantal spelers. Doelman Charlie Vocke vertrok naar de Antwerp Phantoms van de BeNeliga en zowel Erik Brand als Indy Bontan trok het naar Zoetermeer Panters, ook van die BeNeLiga. Daarentegen een niet onwelkome versterking van de defensie met de van datzelfde Zoetermeer teruggekeerde Luke Zwartbol. Het vertrek van de doelman resulteerde in de comeback als doelman van Peter Seton, die in de afgelopen jaren in lagere divisies voor Dordrecht als aanvaller optrad. Nieuw in de selectie verdediger Jurijs Duhanins. Na de eerste competitiematch gemist te hebben was ditmaal Dion van 't Hof wel van de partij.
De topschutters van Den Bosch waren weggekaapt. Niels Lemans trok naar Turnhout Tigers, Vince van de Kraak naar HIJS (evenals verdediger Ceaney van Uijtrecht) en Jerry Kinneging naar Amsterdam. Eerste doelman Jan-Willem Groenheijde staat dit seizoen bij HIJS 2 tussen de palen. En daarmee avanceerde David Reid tot eerste doelman van het team van Michal Rybar. De geblesseerde verdediger Niels Barneveld zat achter me op de tribune. Gedurende de gehele match gaf hij advies: Achter je! Achter je! En: Schaatsen Max (verdediger Max Kemperman).
Overigens lijken de Lions niet in het geld te bulken. Carsten Mijnders speelde in het shirt van Carsten Smit. Damian van den Brink in het shirt van Frank Meijer, Jurijs Duhanins had het shirt van Indy Bontan aan en Bram Mookhoek omhulde zich met de jersey van Pascal van de Waarden.

Na een beetje aftasten van beide teams toch meteen al een doelpunt. Een schot van de blauwe lijn van verdediger Scott van Rijswijk wordt vlak voor doel licht gedevieerd door Martijn Broerse en de puck verdwijnt tussen de benen van David Reid in het doel. 1-0 na 2.13. Daarna volgt een interference straf tegen de Bossche verdediger Mitchell Bouwmeester. Dordrecht speelt powerplay. Maar onzorgvuldig spel aan de blauwe lijn levert een solo op voor Nardo Klomp, die Seton kansloos laat. 1-1 na 5.11. Beide ploegen kregen daarna meerdere kansen, maar Reid en Seton weerden alle schoten af.

In de tweede periode die keren dat Den Bosch met een man meer op het ijs stond leek het wel powerplay van Dordrecht. En na zo'n zeven minuten van die periode zag ik Red Eagles aanvaller Max van Buul trekkebenend de kleedkamer opzoeken. Daarna was het Dordrecht dat zo langzaam aan de wedstrijd ging beheersen. Maar of Reid was een sta-in-de-weg of te solostisch spel stonden een tweede doelpunt in de weg. Zelfs bij de uitsluiting van Falco Veenhuizen (charge op Michael Salfischberger) gingen de aanvallen van de Lions onverdroten voort. Waarbij een schot van Luke Zwartbol heen en weer kaatste tussen de legguards van David en daar uiteindelijk ook stil kwam te liggen. Een kans voor open doel voor Floris Heeringa. Maar hij krijgt de stuiterende puck niet onder controle. Aan de andere kant weet Falco Veenhuizen van de rechterflank de 2-1 te markeren op 32.07. Meteen het sein voor Lions coach Don Galjaard om Gerhard Stern in het doel te posteren. Nog in diezelfde minuut lukt Dion van 't Hof de 3-1. Tegen het einde van de periode een ogenschijnlijk onschuldige aanval van Den Bosch. Totdat de puck in de slot terecht komt. Met de rug naar het doel lanceert Sean Flynn achterwaarts een backhand schot en scoort; 3-2 (38.23).

In het slotdeel een aanval van Den Bosch met Joey Mei en Sean Flynn. Uit die aanval weten zij niet te scoren. Wel onstaat er een handgemeen, waarbij Jurijs Duhanins het zwaarst wordt gestraft door de Belgische arbiter Johan de Staercke. Jurijs mag de kleedkamer opzoeken met 2+5+20 strafminuten. Vreemd genoeg (of misschien helemaal niet zo vreemd) wordt de pot daarna een stuk levendiger. Beide teams gooien hun beste wapens in de strijd. Joey Mei raakt de paal. In de tegenaanval raakt Carsten Mijnders de buitenkant van de linkerpaal. Verdedigers Luke Zwartbol en Scott van Rijswijk gaan zich steeds meer met de aanval bemoeien. Solo op de rechterflank vuurt Scott met een polsschot keihard op doel. Zijn schot verdwijnt aan de binnenkant van de verre paal in het doel voor 4-2 op 53.09. Het mooiste doelpunt van de avond. Den Bosch is niet in staat het tij te keren en Lions winnnen weer met vier doelpunten, zoals in het eerste competitieduel contra Geleen 2.

De terechte winst is voor thuisploeg Dordrecht. Den Bosch wacht nog op zijn eerste overwinning.

Terug