Flyers in 40 minuten te sterk voor HIJS

Beker van Nederland HIJS HOKIJ Den Haag - Flyers Heerenveen 2-4 (na 40 minuten) (2018-10-12)

Grote ontbrekende bij Heerenveen natuurlijk de jonge aanvaller Tobie Collard, die de overstap maakt over de plas naar een sterk Amerikaans juniorenteam. De speaker deelde mede dat HIJS-speler Vince van de Kraak nog steeds geblesseerd is. Beide teams startten met hun eerste doelman, respectievelijk Tomislav Hrelja en Sjoerd Idzenga.

En van meet af aan ging het bij beide teams in de hoogste versnelling. Kennelijk stond ie bij Heerenveen in de overdrive. Van de linkerflank geeft Marco Postma voor in de slot, waar Adam Bezak de puck in het doel tikte voor 0-1. Een boarding straf kost Marco Bommezijn 2+10 strafminuten. Dani van Schilt zat de kleine straf uit. Flyers hebben slechts luttele seconden nodig om van dat voordeel te profiteren. Pippo Limnell Finocchiaro maakt er op 4.33 0-2 van. Seconden later begaat verdediger Viktor Sjödin een kardinale verdedigingsfout. Kevin Nijland neemt de puck over schaatst vliegensvlug op doel af en verschalkt Hrelja. 0-3 na 5.04. De eerste tekenen van een walk-over? HIJS coach Chris Eimers strekt aan de noodrem en haalt Hrelja ten faveure van Cas Neuman naar de kant. Ernesto Klem test hem meteen met een powershot van de blauwe lijn. Cas pakt de puck klemvast met zijn vanghandschoen. Jasper Kick wil zijn collega's wakker schudden en start een vuistgevecht met Heerenveen verdediger Mark Hoekstra. Mark krijgt 2x2 + 10 strafminuten, terwijl Jasper Kick 3x2 + 10 minuten. Wederom zit Dani van Schilt de extra twee minuten uit. Cas Neuman staat zijn mannetje op de de powerplay van de Friezen. Maar als Levi Boer in de strafbank zit moet ook Cas zich gewonnen geven op de superieure powerplay van de Flyers. Brent Janssen scoort van dichtbij de 0-4 (10.54). Nieuweling Mike Verschuren verzorgt dan het eerste Haagse doelpunt, door vanuit de slot de puck hoog rechtsboven tegen de touwen te jagen (1-4 na 14.40). Een mooie onderschepping van Ronald Wurm in het Friese aanvalsvak. Hij omspeelt een verdediger, maar komt niet voorbij Neuman. Viktor Sjödin probeert dan met een hard afstandsschot Sjoerd Idzenga te verschalken. Zonder resultaat.

Voordat de tweede periode kan beginnen wachten de scheidsrechter eerst totdat de plassen water zijn verworden tot hard ijs. En dat de plexiglas omheining is gerepareerd. In de beginfase is het meeste verkeer op het doel van Cas Neuman. Maar o.a. een gevaarlijk schot van de nieuwe Heerenveense verdediger Todd Ratchford maakt hij onschadelijk. Met Ernesto Klem en Marco Postma in de strafbank profiteert Raymond van der Schuit van de hem geboden kans, 2-4 (25.42). Op de rechterflank ziet hij geen afspeelmogelijkheid. Schaatst op doel af en scoort van dichtbij. En dan nog maar weer een vechtpartijtje tussendoor. 4 seconden staan Pippo Limnell, Marco Postma en Brent Janssen tegenover vijf Hagenaars. Met een man minder zien zij Jasper Kick scoren. Maar de scheidsrechter had al afgefloten, omdat hij het zicht op de puck kwijt was. Een backhander van Ronald Wurm gaat rakelings voor het Haagse doel langs. In de slotminuten komt HIJS opzetten, maar ook het schot van Jasper Kick gaat rakelings voorlangs.

Iedereen maakt zich op voor een spannende apotheose. Maar weer moet er aan de boarding worden geknutseld. En ook het ijs is niet in orde. Scheidsrechter Hub van Grinsven laat de dweilmachine nog eens aanrukken. Nu om te schrapen. Want er zitten stukken vermalen plexiglas in het ijs. Na de schraapronde besluit Van Grinsven het duel te staken, voor de veiligheid van de spelers. Volgens HIJS-videoman Jan Groen zou een tweede schraapronde alle problemen uit de wereld hebbebn geholpen. En hij had ook van Chris Eimers gehoord dat de restant van de gestaakte wedstrijd gewoon een andere keer moest worden uitgespeeld. Een fluitconcert was het antwoord van het publiek op het staken van de wedstrijd. Datzelfde publiek dat met luid gejuich en applaus afscheid van de spelers nam.

Waarom deze winst van Heerenveen? Allereerst waren daar de kardinale verdedigingsfouten van HIJS. En er lijkt een wederopstanding te zijn van de eens vermaarde powerplay van de Friezen.

Terug