Onverwachte walk-over van Kemphanen over GIJS

Eerste Divisie Kemphanen Eindhoven - GIJS Groningen 11-3 (2018-11-24)

Gedurende dit seizoen kwam de versterking Kemphanen aanwaaien. Eerst was daar de Slowaak Rastislav Veres. Zijn opleiding had hij genoten bij HC Dukla Senica. Meest recent (vorig seizoen) was hij actief op het tweede niveau in Slowakije voor HK Skalica. Voor zijn werk trok Rastislav naar Eindhoven. Bij de Kemphanen mocht hij meetrainen. Kemphanen coach Peter van Kaam gaf hem te verstaan dat hij veel te goed was voor de Kemphanen. Dat zij hem niet konden betalen. Nee, dat hij zelf contributie zou moeten betalen. Veres wilde per sé voor Kemphanen spelen en sloot zich aan. Roderick van den Hout, net overgekomen van het BeNeLeague team Devils Nijmegen, speelde voor het eerst mee. Hij torstte het jersey met de nummer 5. De spelvreugde straalde van hem af. Bij de uit Groningen aangereisde ploeg ontbrak Tim Bartels. En kon coach David Bartos slechts rekenen op een keepr en 12 veldspelers. Inclusief de 16-jarige aanvaller Senna Miller en enkele andere junioren. Overigens speelden bij de Kemphanen ook de nodige junioren. En niet te vergeten drie dames. Keepster Lisa Daams, verdedigster Michelle Noë en aanvalster Anne van der Zande. Niels Brouwer is de startende doelman bij Eindhoven, terwijl GIJS slechts één doelwachter heeft meegenomen: Bo Ossewaarde.

GIJS pakt de beste start. Met name kapitein Danny Kerstholt zorgt voor gevaar voor het Eindhovense doel. Maar al na enekele minuten is er een retourtje strafbank voor Sebastiaan Snijder van GIJS. Ossewaarde houdt zijn team in de wedstrijd door een schot van Arthur van den Hout te vangen en door een redding met zijn legguard op een lage inzet van Damian Kluijtmans. Net nadat beide partijen van gelijke sterkte zijn mocht Arthur van den Hout uitrusten op de strafbank (interference). GIJS grijpt meteen zijn kans. Dylan Foks geeft voor op Danny Kerstholt, die met een simpele beweging de puck in het doel kaatst, 0-1 na 5.58. Dan merk ik op tegen mijn buurman Udo Reinold, dat ik eigenlijk wel een sterk en geëngageerd spelend Kemphanen had verwacht. En na dat doelpunt geberude dat ook. Om tot de gelijkmaker te komen was er wel een powerplay noodzakelijk. Op 7.01 gaf Sebastiaan Snijder een forse slag op het been van Kemphanen aanvoerder Lucca Kluijtmans. Een machtig schot van de blauwe lijn van Jordy Plug stopte Ossewaarde. Maar wel ten koste van een rebound. Waarvoor Tom Hemmes klaar stond om de puck in het doel te werken, 1-1 (8.43). En 61 secondne later deflecteert diezelfde Tom Hemmes een schot van diezelfde Jordy Plug links in het doel voor 1-2 (9.44). Een straf tegen Bauke Renze ten Hoeve en de puck ligt voor de derde maal achter Bo. Vlak voor het doel geeft Joey Beeren af naar Rastislav Verres op rechts. Die schiet meteen voordat Ossewaarde positie in kan nemen, 1-3 na 11.38. Dan geeft Senna Miller voor van de rechterflank. Er staat geen GIJS-speler voor het doel. Maar dat is ook niet nodig, want via spelers van Kemphanen caramboleert de puck in het Eindhovense doel, 3-2 (11.51). En Sebastiaan Snijder loopt tegen zijn derde straf (tweemaal een slash op de stick van Arthur van den Hout) van de eerste periode aan. Maar lang kan de thuisploeg niet van de man-meer-situatie profiteren. De Groningse verdediger Fenno Mulder beukt Joey Beeren tegen de boarding aan. Geen straf volgens scheidsrechter Johan de Staercke. Maar Mike Beeren denkt daar anders over en komt verhaal halen. Hetgeen resultaart in een roughing straf tegen hem. Tom Hemmes zet het slotpunt in de eerste twintig minuten als hij met een strak, goed geplaatst en explosief polsschot de puck in de rechterbovenhoek prikt, 4-2 (17.45). Overigens waagde niemand zijn cap of hoed op het ijs te gooien.

In de tweede periode lijkt GIJS het conditioneel allemaal niet meer bij te kunnen houden. Behalve dan misschien Danny Kerstholt, maar hij acteert te veel op eigen houtje. Dan ene prachtige combinatie tussen de aanvallers Rastislav Veres, Joey Beren en Willem Bless. Uit die triangulatie scoort Willem de 5-2 (21.39). Hlaverwege de periode scoort Lucca kluijtmans 6-2 (29.22), als de puck een beetje knullig via de Groningse sluitpost in het doel verdwijnt. En even later lukt Willem Bless shorthanded de 7-2 (30.06). Na fraai samenspel scoort Roderick van den Hout uit de draaiing 8-2 (43.13). GIJS is rijp voor de slachtbank. Maar verder doelpunten blijven uit die periode.

De twaalf schaatsers uit Groningen komen vreemd genoeg sterker de slotperiode in. Maar Kemphaan Olaf Schöningh heeft pech als hij slechts de verre paal raakt met zijn mooie schot. Lucca Kluijtmans kijkt en schiet. En scoort rechtsboven de 9-2 (46.34). Rastislav Vreres geeft vanachter het doel voor op Joey Beeren in de doelmond. Joey scoort prompt, 10-2 (46.57). Diezelfde Joey Beeren deelt een elleboogstoot uit aan GIJSSIE Chris van der Vossen. Rodney Kuiper schiet hard op doel. Danny Kerstholt zorgt voor een deflectie, maar alsnog weert Brouwer af. Dion Kunst vervovert de puck en laat de zwarte schijf het net kussen, 10-3 (48.14). Dan maakt Lisa Daams haar opwachting in het doel van Kemphanen. Zij weert alles af wat op haar afkomt. Ondertussen profiteert de thuisploeg nog van ene straf tegen Dion Kunst. Van rechts passt Rastislav Veres in de dolemond op Damian Kluijtmans, op 49.47 inschiet voor 11-3. In de laatste minuut nog flink wat straffen tegen Eindhoven. 16 minuten - waarvan 14 voor spearing - tegen Damian Kluijtmans en op 2 seconden voor tijd ziet de ploeg de bebrilde Niek Clermonts naar de strafbank verdwijnen.

Conclusie: Kemphanen Eindhoven speelde als een ploeg. GIJS was meer een groep individuen. En ik moet zeggen dat ik heb genoten van het mooie samenspel dat Eindhoven bood. Ter illustratie. Roderick van den Hout ging tegen het einde van de wedstrijd alleen op avontuur. Voerde de puck tot vlak bij het doel. Iedereen verwachtte een schot, maar hij gaf verrassend af naar links. De mee opgekomen aanvaller miste welsiwaar, maar dit zijn wel manieren om een wedstrijd te winnen. Een ietwat aangeschoten Kemphanen fan naast mij bekende overigens wel dat dat samenspel pas tot stand kwam nadat Veres zij intrede had gedaan bij het team. Een speler met uitzondelijk spelinzicht.

Terug